ЯК УДОСКОНАЛЮЄТЬСЯ ТОПОНІМІЧНИЙ ЛАНДШАФТ НОВОБОРІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

Дата: 22.08.2022 10:44
Кількість переглядів: 953

Фото без опису

18 серпня п. р. відбулося друге засідання топонімічної комісії при виконавчому комітеті Новоборівської селищної ради. Комісія розглянула і обговорила усі пропозиції, які надійшли від жителів. Учасники комісії одноголосно проголосувала за перейменування у Новій Боровій назви вулиці «Кошового» на вулицю «Шумського». У такий спосіб вшановано пам'ять видатного земляка, політичного діяча, одного із розробників земельного законодавства УНР, активного провідника українізації, в’язня сталінських таборів Олександра Яковича Шумського.

У с. Фасова прийнято рішення про перейменування вулиці на честь земляка, уродженця Кам’яного Броду, українського живописця, мистецтвознавця, доктора філологічних наук Степана Михайловича Криворучка. У с. Старий Бобрик вулицю «Пушкіна» перейменовано на вулицю «Польську», в знак подяки українського народу братам-полякам, які з перших днів російської агресії на нашу державу активно включилися у масштабну допомогу Україні та українцям. Додамо, що на початку 20 ст. тут була сформована польська Старобобрицька сільська рада, у якій проживали і нині у с. Старий Бобрик проживають нащадки переселенців із Польщі.

Також, у Новій Боровій змінено назви вулиць на нові: «Каденюка», «Українська», «Спортивна», «Джерельна», «Світанкова», інші. У с. Хичів вул. «Жуковського» надано нову назву – вул. «Затишна». Вулиця «Комарова» у с. Кропивня перейменована на вулицю «Басарабську», а у  Луковці вул. «Мічуріна»  на вул. «Миру», тощо.

Детально про роботу топонімічної комісії та із протоколом засідання можна ознайомитися на офіційному сайті громади.  

Удосконалення топонімічного ландшафту на території Новоборівської селищної територіальної громади триває. Топонімічна комісія звертається до жителів, старост, депутатів  Новоборівської селищної територіальної громади надати пропозиції щодо решти невизначених топонімів (назв). 

Вислів  «Геть від Москви!» відомого українського письменника Миколи Хвильового, друга Олександра Шумського для українців як ніколи актуальний сьогодні. Поки наші герої-захисники та герої-захисниці стримують російську навалу на фронтах, ми у тилу маємо очистити український життєвий простір від усього, що пов’язує нас із московським колоніальним минулим. 

Олександр Голяченко,
завідувач Новоборівського краєзнавчого музею

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних