ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ

Дата: 30.07.2025 13:41
Кількість переглядів: 152

Фото без опису

Влітку в  Україні почастішали спалахи гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Більшість із них виникають після приймання їжі в закладах громадського харчування під час: весіль, ювілеїв, випускних вечорів, поминальних обідів, тощо. Основними причинами таких спалахів є порушення технологій приготування страв, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Харчові отруєння – це захворювання, які виникають після споживання їжі, в якій відбулося  розмноження та накопичення патогенних мікроорганізмів, токсинів мікробного або немікробного походження.

До продуктів, які сприятливі для розмноження та накопичення патогенних мікроорганізмів, що призводять до харчових отруєнь, в першу чергу, відносяться молочні, м’ясні, рибні, кремові кондитерські вироби.

При порушеннях санітарних та технологічних правил при виробництві, зберіганні, транспортуванні, кулінарній обробці на харчових об’єктах та в побуті найчастіше харчові продукти забруднюються сальмонелами, патогенними штамами кишкової палички, стафілококами, дизентерійними паличками.

Зараження людей виникає після вживання забрудненої мікроорганізмами  їжі чи води. Зазвичай через 1-4 дні, а інколи через 4-8 годин, з’являються перші ознаки захворювання: слабкість, нудота, інколи блювання, підвищення температури, біль у животі, діарея. Якщо ви, або ваші близькі, захворіли, негайно зверніться до лікаря.

Для попередження харчових отруєнь необхідно виконувати наступні основні вимоги як особисто кожному в буденному житті, так і в ході роботи в закладах громадського харчування, в т.ч. на харчоблоках закладів освіти: не слід купувати продукти харчування в місцях стихійних торгівлі, у випадкових осіб; при купівлі харчових продуктів необхідно обов’язково звертати увагу на термін та умови зберігання і суворо їх дотримуватися; не вживати продукти, які не пройшли достатню термічну обробку, а також продукти з вичерпним терміном придатності; продукти, які швидко псуються: м’ясні, молочні, рибні, кремові кондитерські, інші - зберігати тільки в холодильнику при температурі не вище +6 градусів; сирі овочі та фрукти ретельно мити під проточною водою, молоко – завжди необхідно кип’ятити; не купувати і не вживати в їжу  консервовані, рибні, м’ясні продукти, які виготовлені в домашніх умовах; користуватись водою тільки з перевірених джерел як для пиття, так і для приготування їжі, миття посуду; використовувати окремі ножі, розробні дошки, кухонний посуд для сировини та готової продукції; мити руки перед приготуванням та вживанням страв.

Дотримання цих простих правил допоможе значно знизити ризик виникнення харчових отруєнь та зберегти здоров’я.
 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися до розділу «Новини»

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних