ЗВІТ СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ НОВОБОРІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ЗА 2023 РІК

Дата: 29.03.2024 14:21
Кількість переглядів: 406

Фото без опису

ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Згідно статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» селищний голова при здійсненні наданих повноважень є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою, відповідальним – перед відповідною радою. Публічне звітування селищного голови у зв’язку із запровадженим в Україні воєнним станом відбувається в онлайн-форматі відповідно до п. п. 8 п.1 ст. 8, ст. 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» 

Пропоную вашій увазі звіт перед громадою про виконання своїх повноважень, роботу Новоборівської селищної ради та її виконавчих органів  за 2023 рік, який Новоборівська громада  й уся Україна прожили в умовах воєнного стану через повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну.

Станом на 1 січня 2024 року  в нашій громаді проживало 8 352 мешканця, в т. ч                         290 внутрішньо переміщених осіб, з них 5645 - міське населення та 2707 - сільське населення. За звітний період зареєстровано 21 народження та 110 смертей.

За час війни з росією, наближаючи для всіх нас Перемогу, свої життя віддали 44 наших земляків, з них 37 з усіма військовими почестями поховані на території нашої громади. 01.10.2023 року на День Захисників та Захисниць України у нашій громаді було відкрито Алею вшанування пам’яті Героїв-Захисників України, які народились або проживали на території громади та загинули захищаючи свободу і територіальну цілісність України.

На жаль, війна продовжується. Триває мобілізація населення до лав ЗСУ, щоб відбити ворога і очистити нашу землю від окупантів. Троє працівників селищної ради та її виконавчих органів були мобілізовані до лав ЗСУ, двоє з яких в поточному році були демобілізовані та повернулись до виконання посадових обов’язків.

При КЗ «Центр надання соціальних послуг» Новоборівської селищної ради утворено Ветеранський (хаб) простір Новоборівської селищної ради та закріплено приміщення для його діяльності.

Ветеранський хаб (простір) в подальшому  забезпечуватиме надання допомоги, щонайменше, наступним категоріям осіб: військовослужбовці Збройних Сил України, ветерани війни (учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та учасники війни); члени сімей вказаних вище осіб; члени сімей загиблих, полонених та безвісти відсутніх військовослужбовців. На базі Ветеранського хабу (простору) передбачено надання психологічної та правової допомоги. Проведення заходів для підвищення професійного рівня та профорієнтації, інформування про пріоритетні умови у громаді для створення і розвитку бізнесу ветеранами та їх сім’ями. Організація занять спортом та проведення фізкультурно-спортивної реабілітації тощо.

Незважаючи на всі складнощі, наша громада живе у напруженому, але стабільному ритмі. Війна продовжує ставити перед нами нові завдання і виклики, але пріоритетом залишаються підтримка військових, безпека мирного населення та соціальна сфера. Все, чого ми зуміли досягти й зробити в цьому році – це результат командної роботи на різних фронтах.

Ще один рік для нас виявився справжнім іспитом на міцність та згуртованість. Адже  життя нашої громади в умовах війни стало крихким балансом між питаннями боротьби, безпеки та комфорту мешканців й гостей Новоборівської громади.

Важливим напрямком роботи, в умовах воєнного стану, стала волонтерська діяльність, яка в 2023 році набрала ще більших масштабів та стала більш систематичною. Протягом звітного періоду, працівниками селищної ради та її виконавчих органів було організовано благодійні акції та збір коштів з працівників селищної ради та її виконавчих органів для потреб ЗСУ, долучалися до збору на автомобілі, дрони, тепловізори, генератори, виготовили та передали на фронт безліч маскувальних сіток, окопних свічок, термогрілок тощо. В Новоборівській селищній раді було організовано плетіння маскувальних сіток для потреб фронту, та залучено працівників шкіл, садочків, клубних закладів та старостинських округів.

Крім   того   під   час    воєнного стану селищна рада та її виконавчі  органи  забезпечувалистабільну  роботу установ, закладів та підприємств  громади.  

 З початком повномасштабної російської агресії проти Україні життєво необхідним стало облаштування укриттів на випадок повітряних тривог. На даний час в Новоборівській селищній територіальній громаді визначено 11 укриттів, які приведено в належний для використання стан.

 Крім того працівники селищної ради брали активну участь в організації роботи загону самооборони, а в подальшому добровольчого формування Новоборівської територіальної громади №1. Члени ДФТГ №1, на безоплатній основі,  виконували виконання завдань із забезпечення охорони та правопорядку в громаді у координації та співпраці із Збройними силами України та Національною поліцією.

 Також,  в рамках нового проєкту підтримки людей, продиктованого воєнним станом, розгорнуто «Пункти незламності» - спеціальні місця, які функціонують у випадку настання критичних ситуацій, зокрема, тривалої відсутності електропостачання (стан блек-ауту), відсутності мобільного зв’язку, опалення, водопостачання, водовідведення. Після отримання офіційного повідомлення від Житомирської обласної військової адміністрації про настання надзвичайної ситуації (не пізніше 2 годин з моменту отримання повідомлення) такі пункти «незламності» діятимуть в Новоборівській  громаді за адресами:

Новоборівська місцева пожежна охорона (смт. Нова Борова вул. Іршанська, 19-А);

Новоборівський Центр розвитку дитини «Казка» (смт. Нова Борова вул. Казкова,2);

Новоборівський Центр розвитку дитини «Сонечко» (смт. Нова Борова вул. Незалежності, 26а).

У січні звітного року Новоборівську територіальну громаду відвідала з робочим візитом делегація з Естонії. До складу делегації уввійшли: мер міста Таллінна  Міхаїл КИЛВАРТ, віце-мер Танель КІЙК, радник мера Ерккі-Ало КІРДЕ, представник преси Ян-Йоонас КІММЕЛЬ та Народний депутат Верховної ради України Арсеній ПУШКАРЕНКО.

У рамках візиту естонська делегація відвідала заклади освіти, культури та охорони здоров’я. Під час вказаного візиту було передано громадам Житомирщини 17 генераторів, які забезпечують  безперебійну роботу об’єктів критичної інфраструктури та «Пунктів незламності», в т.ч. 2 з них отримала наша громада. Пізніше діти військовослужбовців, які безпосередньо беруть участь у бойових діях із захисту батьківщини, відпочивали у  літньому психологічно-відновлюючому таборі  в Туксі (Tuksi), Естонія

Протягом звітного періоду відбувалися періодичні зустрічі з активістами, керівництвом підприємств, установ та організацій, незалежно від форм власності громади, на яких обговорювалися виклики  та  загрози, а також можливі шляхи вирішення проблем, тощо.

 

БЮДЖЕТ НОВОБОРІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

Війна на  території України наразі змінила всі правила та норми, призвела до нових викликів та спровокувала цілий ряд кризових ситуацій, які ускладнюють функціонування держави та Новоборівської громади в цілому. 

Однак, незважаючи на негативний вплив воєнних дій на території нашої держави селищною радою вживались заходи щодо стабілізації ситуації в соціально-економічній сфері та забезпеченні соціального захисту та підтримки населення громади.

За 2023 рік  зведений обсяг доходів бюджету Новоборівської селищної територіальної громади склав 92 001 683 грн., у тому числі: по загальному фонду – 87 773 078 грн. та по спеціальному фонду – 4 228 605 гривень. Відсоток виконання  обсягу доходів бюджету громади до розпису планових призначень на звітний період поточного року склав по загальному фонду –102,6%, по спеціальному фонду – 352% (до річних уточнених призначень).

Дохідна частина загального фонду за 2023 рік включає в себе в т.ч.:

  • податок та збір на доходи фізичних осіб - 13 963,7 тис. грн.;
  • рентна плата – 271,7 тис. грн.;
  • акцизний податок – 1 166,4 тис. грн.;
  • податок на майно відмінне від земельної ділянки – 282,4 тис. грн.;
  • плата за землю – 19 744 тис. грн.;
  • єдиний податок – 4 088,2 тис. грн.;
  • неподаткові надходження – 2 295,9 тис. грн.;
  • офіційні трансферти – 45 960,8 тис. грн.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року (2022р) у співставних умовах надходження збільшилися на 4 184 960 грн., або на 11%.

Темпи приросту доходів загального фонду бюджету громади за 2023 рік до 2022 року 111,1%, середнє значення по громадах області 123,7%.

Темпи приросту доходів загального фонду бюджету громади за 2023 рік до 2021 року 102%.

Доходи загального фонду бюджету громади на 1-го мешканця склали 5130 грн., середнє значення по громадах області 6 695 грн.

На позитивну тенденцію змін по  доходах вплинули наступні фактори:                   

протягом тривалої дії воєнного стану, стабілізувалась економічна активність суб’єктів господарювання, що здійснюють виробничу діяльність в громаді, також проводилась робота з платниками податків щодо забезпечення державних гарантій при виплаті заробітної плати. 

 

підвищення рівня мінімальної заробітної плати та зростання прожиткового мінімуму доходів громадян,  ставки єдиної тарифної сітки, відповідно до якої нараховується заробітна плата працівникам бюджетної сфери у 2023 році.

 

Дохідна частина спеціального фонду за 2023 рік включає в себе в т.ч.:

  • кошти від продажу землі – 284,1 тис. грн.;
  • екологічний податок 36,4 тис. грн.;
  • надходження від плати за послуги – 446,9 тис. грн.;
  • благодійні внески – 2 694,9 тис. грн.;
  • офіційні трансферти – 766,3  тис. грн.

За рахунок ресурсів, що надійшли до загального та спеціального фондів бюджету Новоборівської селищної територіальної громади за 2023 рік, виконавчі органи місцевого самоврядування Новоборівської селищної ради мали можливість забезпечувати стабільне функціонування бюджетних установ та фінансування місцевих програм.

Видатки бюджету Новоборівської територіальної громади за 2023 рік склали   85 814, 3 тис. грн., в т.ч. за  загальним фондом бюджету громади в сумі 77 469,5 тис. грн., або на 87,2%, за спеціальним фондом видатки виконано в сумі 8 344,8 тис. грн., з яких власними надходженнями бюджетних установ – 258,2 тис. грн.

Видатки бюджету територіальної громади за 2023 рік на захищенні статті видатків склали 70 071, 8 тис. грн. або 90,4% видатків загального фонду бюджету громад, з них на:

  • на виплату заробітної плати з нарахуванням – 55 196, 9 тис. грн. (71,3% від загального фонду витрат місцевого бюджету) ;
  • на забезпечення продуктами харчування – 2 553,5 тис. грн. (3,3% від загального фонду витрат місцевого бюджету);
  • на комунальні послуги та енергоносії по бюджетним установам –                                   5 549,9 тис. грн. (7,2% від загального фонду витрат місцевого бюджету);
  • поточні трансферти – 5 092,7 тис. грн. (6,6% від загального фонду витрат місцевого бюджету);
  • інші виплати населенню – 656,9 тис. грн. (2,1% від загального фонду витрат місцевого бюджету);
  • медикаменти та перев’язувальні матеріали – 21,9 тис. грн. (0,03% від загального фонду витрат місцевого бюджету).
  • видатки спрямовані на підтримку збройних формувань та заходів з територіальної оборони відповідно Програми національного спротиву Новоборівської селищної територіальної громади на 2023 рік використано кошти в сумі 1 582, 2 тис. грн.

Нажаль, дія постанови Кабінету Міністрів України № 590 від 07 травня 2022 року обмежила можливості розвитку громади, встановлюючи черговість платежів та виключила можливість проведення  капітальних видатків.

 

СТРУКТУРА РАДИ ТА ЗАГАЛЬНА ЧИСЕЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ:

Новоборівська селищна рада

Керівництво – 8 штатних одиниць: селищний голова, секретар селищної ради, заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради, керуючий справами (секретар) виконавчого комітету, старости Кропивнянського, Небізького, Фасівського та Ягодинського  старостинських округів;

Відділ земельних ресурсів – 2: начальник відділу, головний спеціаліст-землевпорядник;

Відділ архітектури, містобудування та комунального майна – 2: начальник відділу, головний спеціаліст з містобудівного кадастру.

Реєстраційний відділ – 4: начальник відділу-державний реєстратор, державний реєстратор, адміністратор, головний спеціаліст державної реєстрації актів цивільного стану.

Відділ бухгалтерського обліку та звітності – 2: начальник відділу-головний бухгалтер, інспектор з бухгалтерського обліку.

Відділ-служба у справах дітей – 2: начальник відділу, спеціаліст І категорії.

Інші спеціалісти – 5: головний спеціаліст з питань персоналу, головний спеціаліст з юридичних питань, головний спеціаліст - 2, спеціаліст І категорії з інформаційно-комп'ютерного забезпечення.

Інші службовці – 6: інспектор з військового обліку, оператор комп’ютерного набору, діловоди Кропивнянського,  Небізького, Фасівського та Ягодинського  старостинських округів.

Обслуговуючий персонал – 5: водій автотранспортних засобів, прибиральник службових приміщень, опалювач – 2, двірник – 1.

Виконавчі органи ради

Фінансовий відділ Новоборівської селищної ради – 4: начальник відділу, головний спеціаліст – 3.

Відділ освіти, культури, молоді та спорту Новоборівської селищної ради - 4: начальник відділу, головний спеціаліст з адміністративно-господарських питань, спеціаліст І категорії – 2.

Відділ соціального захисту та охорони здоров'я Новоборівської селищної ради – 4: начальник відділу, головний спеціаліст-головний бухгалтер, головний спеціаліст, спеціаліст І категорії.

Загальна чисельність апарату ради та її виконавчих органів  –  48 штатних одиниць.

РОБОТА ДЕПУТАТСЬКОГО КОРПУСУ НОВОБОРІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ:

Звітуючи про роботу селищної ради та її виконавчих органів протягом 2022 року, слід зазначити, що ми виконували і виконуємо як власні так і делеговані нам повноваження, які обумовлені  Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні». 

У відповідності до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та плану роботи селищної ради сесії проводяться не рідше одного разу у квартал, а по необхідності і більше.

За 2023 рік Новоборівською селищною радою восьмого скликання було організовано та проведено 10 пленарних засідань сесій селищної ради, за результатами роботи якої прийнято 213 рішень.

Організовано та проведено 42 засідань постійних комісій селищної ради:

  •  постійної комісії з питань депутатської діяльності та етики роботи щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав громадян  – 5 засідань.
  • постійної комісії з питань бюджету, фінансів і цін – 10 засідань.
  • постійної комісії з питань регулювання земельних відносин та охорони навколишнього середовища – 11 засідань.
  • постійної комісії з питань промисловості, будівництва і благоустрою, транспорту та зв’язку, управління комунальною власністю   – 8  засідань.
  • Засідань постійної комісії по соціальних питаннях, культурі, охороні здоров’я, побутового і торгівельного обслуговування, освіті, молоді і спорту   – 8 засідань.

Селищним головою в 2023 році було видано 302 розпорядження в т. ч.:54 розпоряджень з основної діяльності та 248 розпорядження з кадрових питань.

 

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ НОВОБОРІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ:

Рішенням 1 пленарного засідання 1 сесії  8 скликання № 10 від 20.11.2020 року утворено виконавчий комітет Новоборівської селищної ради, визначено його чисельність та затверджено персональний склад, який станом на 01.01.2022 року складає 26 осіб.

Відповідно до регламенту роботи виконавчого комітету, затвердженого рішенням виконкому № 43 від 11 грудня 2020 року засідання виконавчого комітету селищної ради плануються щокварталу і проводяться щомісячно. Крім  питань передбачених планом роботи виконавчого комітету, розглядаються поточні питання, заяви, звернення громадян, підприємств, установ, організацій.

За 2023 рік  було проведено 18 засідань виконавчого комітету Новоборівської селищної ради, за результатами роботи яких прийнято 230 рішень. Основними питаннями  винесених на розгляд виконавчого комітету залишаються: - заслуховування звітів керівників про роботу виконавчих органів ради;

- складання проекту бюджету, звітів про хід і результати виконання бюджету;
- погодження програм соціально-економічного та культурного розвитку громади, цільових програм з інших питань самоврядування;
- виплата одноразової грошової  допомоги незахищеним верствам населення: учасникам бойових дій, АТО/ООС; на лікування та поховання;

-   видалення зелених насаджень, стан яких визнано незадовільним;

-   постановка на квартирний облік та зняття із квартирного обліку;

-   призначення опіки, визначення способу участі у вихованні дітей тощо;

-   затвердження висновків органу опіки і піклування Новоборівської селищної ради;

-   створення комісій, робочих груп при виконавчому комітеті селищної ради;

-   проведення заходів з благоустрою;

-   повідомна реєстрація колективних договорів;

-   інші питання, що належать до повноважень виконавчого комітету.

При виконавчому комітеті Новоборівської селищної ради діють постійні комісії:

Адміністративна комісія:

Відповідно до п. п. 4 п. «б» ст. 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Кодексу України про адміністративні правопорушення, Положення про адміністративну комісію, затвердженого рішенням виконкому Новоборівської селищної ради від 16.03.2016 р. № 50, адміністративною комісією розглядаються і вирішуються справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 218 КУпАП.

Основним завданням комісії є розгляд протоколів про адміністративні правопорушення, доведення рішень комісії до кожного правопорушника. Адміністративна комісія тісно співпрацює з посадовими особами, яким надано повноваження щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення в Новоборівській селищній ТГ. У звітному періоді проведено 7 засідань адміністративної комісії, розглянуто 6 протоколів про адміністративне правопорушення, прийнято постанови про накладення та стягнено штрафів на загальну суму           8 670 грн.

Житлова комісія:

Житлова комісія при виконкомі Новоборівської селищної ради утворена рішенням виконавчого комітету Новоборівської селищної ради № 68 від 18.02.2021 року та є колегіальним органом, що має дорадчі функції, діє на громадських засадах.

У межах своїх повноважень Комісія готує пропозиції та вносить їх на розгляд виконавчого комітету селищної ради з питань:
- прийняття громадян на квартирний облік та зняття з квартирного обліку за місцем проживання при виконавчому комітеті.

- включення громадян до списків осіб, що користуються правом позачергового та першочергового отримання жилих приміщень та виключення зі списків;
- розподілу жилої площі та надання житлової площі громадянам, які перебувають на відповідному обліку при виконкомі Новоборівської селищної ради;
- прийняття рішень про надання громадянам соціального житла на підставах і в порядку,
 визначених законом;
- проведення щорічної перереєстрації громадян, які перебувають на
квартирному обліку, соціальному квартирному обліку тощо.

В 2023 році проведено 3 засідання житлової комісії та підготовлено 3 проекти рішень на розгляд виконавчого комітету Новоборівської селищної ради, з питань, що стосуються постановки та зняття на/з квартирного обліку. 

Опікунська рада:

Опікунська рада при виконавчому комітеті Новоборівської селищної  ради  утворена рішенням виконавчого комітету Новоборівської селищної ради № 69 від 18.02.2021 року при органі опіки та піклування, яким є виконавчий комітет Новоборівської селищної  ради, та має консультативно-дорадчі функції. Опікунська рада здійснює свою діяльність відкрито, на принципах демократичності та колегіальності.

У своїй діяльності опікунська рада керується Конституцією України, Цивільним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України, Правилами опіки та піклування, затвердженими спільним наказом державного комітету у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 № 34/166/131/88 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17.06.1999 за № 387/3680), іншими нормативно-правовими актами з відповідних питань.

 

Розглядає питання, що стосуються забезпечення особистих, майнових і житлових прав та інтересів осіб, яких рішенням суду визнано (визнається) недієздатними (обмежено дієздатними) і яким призначено опікуна (піклувальника), та повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов’язки

 

Розглядає інші питання, віднесені законодавством до компетенції органів опіки та піклування 

 

Опікунською радою в 2023 році проведено 5 засідань, підготовлено 5 проектів рішень щодо затвердження 5 висновків органу опіки і піклування Новоборівської селищної ради.          

 

Розгляд звернень

Впродовж  2023 року до селищної ради надійшло 1889 письмових та усних звернень, всі вони розглянуті особисто селищним головою та опрацьовані працівниками Новоборівської селищної ради, виконавчого комітету та інших виконавчих органів. Найбільший показник звернень громадян стосувався вирішення питань соціального захисту - 1640 аграрної політики та земельних відносин – 85, комунального господарства – 14 та інші.

Спеціалістами апарату селищної ради та виконавчого комітету селищної ради проводиться робота у сфері надання відповідей та роз’яснень на звернення громадян, запити і звернення державних органів влади та підприємств, установ і організацій іншої форми власності. 

Всі  звернення,   заяви  громадян  розглянуто у встановлений законодавством термін. Прийняті відповідні рішення,  на всі звернення надано відповіді. Ведеться контроль за   своєчасністю вирішення питань піднятих у зверненнях громадян, клопотаннях суб’єктів господарської діяльності, щоквартально дане питання розглядається на засіданнях виконкому селищної ради.

Листи, заяви громадян, що надходять до Новоборівської селищної ради та її  виконавчого комітету, розглядаються у встановлені  законодавством терміни, про результати  розгляду заявники інформуються в письмовій формі.

Питання  щодо  забезпечення  реалізації  громадянами конституційного права на звернення знаходиться на постійному контролі.

Діяльність старост/діловодів:

Представництво інтересів громадян на території колишніх сільських рад здійснюють старости сіл, які у своїй діяльності керуються Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», актами Президента України, Постановами Кабінету Міністрів України, «Положенням про старосту сіл».

В Кропивнянському  старостинському окрузі, до складу якого входять села: Кропивня, Гацьківка, Луковець і Рудня-Гацьківка,  представництво інтересів громадян здійснює староста Микола КУЗЬМЕНКО.

В Небізькому  старостинському окрузі, до складу якого входять села: Небіж, Хичів, Краснорічка,  представництво інтересів громадян здійснює староста Михайло МАЙСТРЕНКО.

В Фасівському  старостинському окрузі, до складу якого входять села: Фасова, Кам’яний Брід, Ісаківка, Рудня-Фасова і Томашівка,  представництво інтересів громадян здійснює староста Валентина МАРКЕВИЧ.

В Ягодинському старостинському окрузі, до складу якого входять села: Ягодинка, Ягодинка Друга, Старий Бобрик, Турчинка і Валки,  представництво інтересів громадян здійснює староста Станіслав ШЕМЕТ (з 24.02.2023 лютого мобілізований до лав ЗСУ).

Протягом 2023 року старостами старостинських округів громади: 

Здійснено прийом  258 жителів громади:

  • Фасівський старостинський округ – 54 особи;
  • Небізький старостинський округ – 70 осіб;
  • Кропивнянський старостинський округ – 87 осіб.
  • Ягодинський старостинський округ – 47 осіб.

Видано довідок – 1040

  • Фасівський старостинський округ – 236  шт.;
  • Небізький старостинський округ – 190 шт.;
  • Кропивнянський старостинський округ – 296 шт.
  • Ягодинський старостинський округ – 318 шт.

Вчинено нотаріальних дій та дій, які прирівнюються до нотаріальних – 34:

  • Фасівський старостинський округ 13  шт.;
  • Небізький старостинський округ – 10 шт.;
  • Кропивнянський старостинський округ – 11 шт.;
  • Ягодинський старостинський округ – 0 шт.

Прийнято заяв із питань соціального захисту населення – 552.

Крім цього в старостинських округах, старостами, а в тих старостатах де відсутній староста – діловодами, проводиться постійна робота з благоустрою, упорядкування території, спортивні заходи, заходи з нагоди відзначення державних свят, робота у сфері земельних відносин. Ведеться облік військовозобов’язаних.

 

НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ

 

Рішенням селищної ради від 03 квітня 2020 року №1213 утворено реєстраційний відділ Новоборівської селищної ради, на який покладено керівництво та відповідальність за організацію діяльності Центру надання адміністративних послуг, в тому числі за здійснення матеріально-технічного та організаційного забезпечення діяльності Центру.

У Кропивнянському  старостинському окрузі створено віддалене робоче місце Центру надання адміністративних послуг при виконавчому органі Новоборівської селищної ради (ВРМ).

 Затверджено штатну структуру  реєстраційного відділу в кількості 4 штатні одиниці, начальник реєстраційного відділу-державний реєстратор, адміністратор, державний реєстратор та спеціаліст ДРАЦС.

Рішенням 20 сесії селищної ради VIII скликання 29 червня 2022 № 665 затверджено новий перелік адміністративних послуг (221 послуга), які надаються реєстраційним відділом (ЦНАП) та ВРМ.

За 2023 рік реєстраційним відділом та ВРМ надано 7 239 послуг:

  • послуги з земельних питань та питань місцевого значення – 1451;
  • реєстрація місця проживання громадян – 746 послуг;
  • реєстрація прав на нерухоме майно та їх обтяжень – 3 646 послуг;
  • державна реєстрація актів цивільного стану – 243 послуги;
  • послуг з реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців – 40 послуг;
  • встановлення статусу багатодітної сім’ї та дитини – 31  послуга;
  • послуги Держгеокадастру 52 послуги;
  • послуги Державної інспекції архітектури та містобудування – 22 послуги;;
  • паспортні послуги (вклейка фото) - 56 послуги;
  • було прийнято 324 заяви до Управління соціального захисту населення та Пенсійного фонду України (оформлення внутрішньо-переміщених осіб, призначення соціальних допомог, пільг та субсидій)
  • відділом видано 628 довідок.

У звітному періоді за платні послуги, з яких  стягується адміністративний збір, до місцевого бюджету селища надійшло коштів на суму 482 270 грн.

Відділ підключено до Програмного комплексу автоматизації центрів надання адміністративних послуг (Інформаційна система «Вулик») як підсистема Системи електронної взаємодії органів виконавчої влади (СЕВ ОВВ). Інформаційну систему «Вулик» розроблено в рамках проекту EGOV4UKRAINE (проект підтримки програми ULEAD з Європою) спільно з Державним агентством з питань електронного урядування  для центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів). Метою створення системи є підвищення доступності та якості надання ЦНАПами послуг та забезпечення надійного зберігання й захисту інформації.

Щоб відвідувачам поділитися копією е-паспорта, ідентифікаційного коду чи свідоцтва про народження запроваджено шеринг документів. Для цього необхідно:

    • відкрити паспорт у застосунку Дія;
    • навести на QR-код для шерингу документів в Дії, який знаходиться у адміністратора Відділу;
    • підтвердити запит для передачі даних.

Цифрова копія документів з е-підписом Дії автоматично передається до реєстраційного відділу. Завдяки шерингу виконуються відразу дві функції: електронна ідентифікація особи та передача копій електронних документів адміністратору.

У 2023 році отримано доступ до порталу «ДІЯ», де можна отримати комплексу послугу «єМалятко», це -  комплексна послуга для батьків новонароджених дітей.

За однією заявою можна отримати одночасно 10 державних послуг від різних органів влади. 

Також, через портал «ДІЯ», громадяни можуть звернутися до адміністратора ЦНАП та подати повідомлення про пошкоджене або зруйноване майно внаслідок агресії російської федерації проти України

    ЗЕМЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ ТА ОХОРОНА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

На виконання Закону України «Про звернення громадян» керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Земельним кодексом України, та іншими законодавчими актами у сфері регулювання земельних відносин, відділом земельних ресурсів Новоборівської селищної ради проводиться робота, спрямована на об’єктивний, всебічний і вчасний розгляд звернень громадян з питань регулювання земельних відносин та на забезпечення гарантування реалізації конституційного права громадян на землю.

Відділом проводиться робота, спрямована на створення необхідних умов для реалізації прав громадян та юридичних осіб з питань регулювання земельних відносин.

Начальником відділу, та головним спеціалістом, здійснюється постійний (щоденний) прийом громадян та юридичних осіб, яким постійно надаються консультації та обґрунтовані відповіді з питань земельного законодавства.

Відповідно до вимог чинного законодавства, відділом надаються щомісячні, щоквартальні та річні звіти.

За 2023 рік відділом земельних ресурсів Новоборівської селищної ради підготовлено та подано до розгляду на пленарних засіданнях Новоборівської селищної ради 56 проектів рішень з питань регулювання земельних відносин.

На засіданнях постійної комісії Новоборівської селищної ради з питань регулювання земельних відносин та охорони навколишнього середовища

Новоборівської селищної ради було 86 заяв громадян.

Укладено 3 договори оренди та 1 поновлено на земельні ділянки несільськогосподарського призначення на території Новоборівської селищної ради на загальну суму 170074, 18 гривні.

Продано одну земельну ділянку за 2023 рік, сума продажу 81793,40 гривні. Ще одна земельна ділянка знаходиться в стадії продажу, сплачено авансовий внесок на викуп земельної ділянки в сумі 120126, 90 гривень.

Видано громадянам 73 довідки про членство в особистому селянському господарстві для надання до центру зайнятості з метою реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу; 12 довідок в управління праці та соціального захисту населення для оформлення допомоги або субсидії,  23 довідок в нотаріальні контори щодо приватизації землі, інші довідки в кількості 2.

Складено 6 актів обстеження території присадибних земельних ділянок.

Підготовлено 6 викопіювань на вимогу.

На підставі скарг громадян з питань регулювання земельних відносин проводяться обстеження земельних ділянок на місцевості. Сторонам надаються роз’яснення щодо можливостей вирішення спору. Всього надано 25 відповідей - роз’яснень.

Відділом проводилась робота з інвентаризації земель комунальної власності, а саме земель сільськогосподарського призначення, водного фонду та земель вкритих лісовою рослинністю.

За сприяння відділу земельних ресурсів була розроблена технічна документація з нормативної грошової оцінки земельних ділянок в межах території Новоборівської селищної територіальної громади та проєкт землеустрою щодо встановлення меж території Новоборівської селищної територіальної громади Житомирського району Житомирської області.

 

АРХІТЕКТУРИА, МІСТОБУДУВАННЯ ТА КОМУНАЛЬНЕ МАЙНО

Відділ архітектури, містобудування та комунального майна є структурним підрозділом апарату селищної ради підзвітний і підконтрольний Раді. Підпорядковується виконавчому комітету Новоборівської селищної ради та селищному голові.

Протягом 2023 року відділом проведено наступну роботу :

В єдиній державній електронній системі у сфері будівництва було сформовано та видано:

- 6 будівельних паспортів на будівництво індивідуальних житлових будинків.

- 1 містобудівні умови та обмеження на проектування будівництва споруди цивільного захисту (ПРУ) на території Новоборівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради.

- 12 витягів з реєстру будівельної діяльності щодо інформації про присвоєння адрес.

- 3 паспорти прив’язки тимчасових споруд на здійснення підприємницької діяльності за адресою.

- 2 витяги з плану зонування смт. Нова Борова.

- 3 викопіювання з генерального плану смт. Нова Борова.

Підготовлено та винесено на розгляд сесії:

- 2 проекти рішень про надання дозволу на розроблення детального плану території.

- 2 проекти рішень про затвердження детального плану території.

Проведено засідання архітектурно-містобудівної ради по розгляду містобудівної документації детального плану території земельної ділянки в смт. Нова Борова та с. Старий Бобрик.

Проведено 2 засідання топонімічної комісії:

- запропоновано на перейменування 2 провулки в смт. Нова Борова;

- проведено громадські обговорення, щодо присвоєння імені Ігоря ПРОКОПЧУКА Новоборівському ліцею Новоборівської селищної ради;

- розглянуто клопотання щодо встановлення меморіальної дошки на фасаді будівлі Небізького будинку культури.

 

Проведено засідання комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури на території Новоборівської селищної територіальної громади.

 

Складені та завантажені в електронному вигляді на базі ArcGIS, відповідно Постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2021 №537,  54  акти про проведення управителями об’єктів обстеження та оцінки ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю.

 

Розроблено та затверджено План заходів на 2023-2025 роки з реалізації Національної стратегії  із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року на території Новоборівської селищної ради.

Проводиться подальша робота по розробці Комплексного плану просторового розвитку території, а саме, доопрацювання вихідних даних до розробки комплексного плану просторового розвитку Новоборівської селищної ради. 

Розглянуто більше 500 листів, які надійшли з обласної, районної військової адміністрації, інших установ та організацій, за результатами розгляду яких вживалися відповідні заходи реагування та підготовлено відповідні відповіді.

Пройдено навчання щодо наповнення адресного реєстру та реєстру будівель і споруд. В тестовому середовищі ЄДЕСББ верифіковано вулиці та будівлі  смт. Нова Борова.

 

ЗАХИСТ ПРАВ  ДІТЕЙ НА ТЕРИТОРІЇ ГРОМАДИ

Відділ-служба у справах дітей Новоборівської селищної ради  створена 01.12.2020 в Новоборівській селищній територіальній громаді за рішенням сесії селищної ради  І пленарного засідання І сесії VІІІ скликання № 13  від 20.11.2020 та відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей»,  постанов КМУ «Про затвердження типових положень про службу у справах дітей», Відділ-служба у справах дітей Новоборівської селищної ради забезпечує захист прав дітей на території Новоборівської громади.

За статистичними даними, на території Новоборівської громади  проживає 1322  дитини. На територію громади прибули 79 дітей, які вимушено покинули свої домівки, в зв’язку з військовими діями росії на території України, починаючи з  24.02.2022.

Станом на 01.01.2024 на первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в відділі-службі у справах дітей перебуває 22 дитини, зазначеної категорії, які виховуються в 15 сім’ях. Із них:

15 дітей-сиріт;

- 7 дітей, позбавлених батьківського піклування.

В поточному 2023 році знято з обліку 3  дітей вказаної категорії, в зв’язку з досягненням повноліття.

Надано статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування 1 дитині.

Службою у справах дітей ведеться банк даних дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

У 2023 році виявлено та поставлено на облік 3 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Знято з обліку 5 дітей.  

За вказаний період обстежено умови проживання дітей, які проживають  в 9 сім'ях. 2 дітей, які перебувають на обліку дітей відділу-ССД, як такі, що потрапили в СЖО, влаштовано в патронатну родину Тетерівської громади Житомирського району Житомирської області.

Протягом 2023 року проведено 12 рейдів, в ході яких проведено профілактично-роз’яснювальну робото щодо відповідального батьківства тощо.

Відділ-служба у справах дітей здійснює організаційне забезпечення діяльності постійно діючої Комісії з питань захисту прав дітей виконавчого комітету Новоборівської селищної ради, засідання якої відбуваються у разі потреби. Так, станом на 01.01.2024 проведено 7 засідань Комісії, на яких було розглянуто 10 питань. Взято участь в засіданнях виконавчого комітету Новоборівської селищної ради, де з метою захисту прав та законних інтересів дітей, представлено для розгляду відповідні проєкти рішень

В 2023 році відділом-ССД Новоборівської селищної ради видано 12 погоджень виїзду дітей пільгових категорій за межі України.      

В серпні 2023 року завдяки укладеному Меморандуму про співпрацю і партнерство між благодійною організацією «Благодійний фонд «Українська фундація милосердя»» та відділом-ССД Новоборівської селищної ради в рамках гуманітарного проекту «Подаруй дитині омріяну подорож» одинадцять дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування первинного обліку відділу-ССД Новоборівської селищної ради відпочили та оздоровились в Карпатах, район Буковеля, в англомовному таборі «Цивілізація».

Відділом-службою у справах дітей, від імені Органу опіки та піклування, прийнято участь у розгляді 10 судових справ та надано до суду 10 висновків органу опіки та піклування щодо захисту прав та інтересів дітей Новоборівської селищної територіальної громади.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ В ГРОМАДІ

Відділ соціального захисту населення та охорони здоров’я Новоборівської селищної ради створено рішенням сесії № 202 від 28.05.2021 року та почав свою роботу з 01 серпня 2021 року, затверджено штат відділу у кількості п’яти  штатних одиниць:

  • начальник відділу - 1;
  • головний спеціаліст  – 1;
  • спеціаліст – 1;
  • головний бухгалтер – 1;
  • робітник з комплексного обслуговування та ремонту будівель – 1.

З метою організації виконання функцій з надання адміністративних послуг соціального характеру протягом 2023 року прийнято від громадян, які потребують особливої уваги та підтримки, та внесено в програмний комплекс інтегрованої інформаційної системи «Соціальна громада» 1077 заяв на 1151 соціальну послугу, з них допомоги  338 заяв (малозабезпеченим сім’ям; одиноким матерям; допомога при народженні; допомога при вагітності та пологах; грошова компенсація вартості допомоги «Пакунок малюка»; допомога багатодітним; тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів; допомога особам з інвалідністю;  компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі; догляд за дітьми-інвалідами; надбавка на догляд особам віком більше 80 років; соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю; допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування; допомога на дітей, хворих на деякі тяжкі захворювання, яким невстановлена інвалідність тощо), 506 субсидії (СГТП, ЖКП), 183 пільги (за різними категоріями пільговиків згідно чинного законодавства);

Крім того, через Єдину інформаційну систему соціальної сфери (ЄІССС), протягом             2023 року головним спеціалістом відділу соціального захисту та охорони здоров’я населення прийнято 230 заяв (119 заяв – тестове та 111 заяв - промислове середовище) на призначення             6 видів допомог. 

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 859 з 01.04.2023 року відділом здійснюється прийом заяв та призначення компенсації  по догляду на непрофесійній основі.

 

Відповідно до «Комплексної програм соціального захисту населення Новоборівської селищної ради та соціальної підтримки ветеранів війни, військовослужбовців та членів їх сімей» після проведення звірки інформації з отриманих від організацій списків та реєстрів Відділом перераховані кошти:

- ПАТ «Укртелеком» - для відшкодування пільг окремим категоріям громадян з оплати послуг зв’язку за рахунок коштів місцевого бюджету в розмірі – 2884,59 грн. (4 пільговиків);

- надання інших пільг окремим категоріям громадян відповідно до законодавства (особи з інвалідністю по зору І та ІІ групи (3 особи) за житлово-комунальні послуги згідно постанови КМУ № 409 від 06.08.2014р. (зі змінами) становить 2137,78 грн., в тому числі: Новоборівське ЖКП (2 особи) – 1351,90 грн., ТОВ Житомирська обласна енергопостачальна компанія                      (1 особа) – 785,88 грн.

- на пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян за рахунок коштів місцевого бюджету, а саме ПП «Рім-Богдан» - 62000 грн.

- АТ «Укрзалізниця» за пільговий проїзд окремих категорій громадян на залізничному транспорті – 1500 грн.

- компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги за рахунок коштів місцевого бюджету в розмирі – 707436,51 грн. (поштові витрати 5222,55 грн.)

Видатки на надання одноразових матеріальних допомог незахищеним верстам населення у 2023 році склали 862 500 грн., в тому числі:

- військовослужбовці, учасники бойових дій, особи з інвалідністю, внаслідок війни та  членам їх сімей – 197 500,00 грн. (202 особи);

- сім’ям загиблих участників бойових дій 250 000грн.( 26 сімей);

- допомога на поховання – 32 000 грн. (14 осіб);

- особам, які потребують лікування – 342 000 грн. (158 особи);

- ветерани Другої світової війни – 6 000 грн. (6 осіб);

- на ліквідацію пожежі   - 35 000 грн. (5 осіб);

- поточний ремонт ПРУ (протирадіаційне укриття) - 42987,60 грн.

 

Протягом 2023 року здійснено 108 обстежень матеріально - побутових умов сім’ї, про що складено відповідно 108 актів, 21 обстеження сімей для отримання компенсації за надання соціальних послуг на непрофесійній основі та складено 21 актів.

Відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою КМУ № 509 від 01.10.2014 року (зі змінами, постанова КМУ № 476 від 19.04.2022 року) було зареєстровано  290 внутрішньо переміщених осіб. З них 80 дітей, 102 людини похилого віку та 18 осіб з інвалідністю. Станом на 01.01.2024 року у Новоборівській ТГ проживають 288 особи (згідно реєстрації).

З 22 березня 2022 року  постанова Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року № 333 з ініціативи Мінрегіону в Україні діє урядова соціальна програма «Прихисток», мета якої – забезпечити житлом вимушених переселенців, які перемістилися у період воєнного стану в безпечніші місця, та допомогти тим українцям, які безоплатно їх прихистили. Спеціалісти відділу приймають заяви від осіб які прихистили ВПО та заносять данні в програму «Прихисток» для відшкодування витрат власникам житла, які прихистили ВПО. Станом на 01.01.2024 року було сформовано 11 заяви від громадян.

Виконання вхідної кореспонденції:

Контроль за виконанням документів вищепоставлених органів – 551 документів, надано відповідей  – 689, зроблено звітів – 123 та 12 – запитів.

З метою інформування населення на сайті громади та в соціальній мережі розміщується інформація з метою інформування населення, щодо змін в законодавстві соціальної підтримки, щодо реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення.

Окрім цього, кожного дня у телефонному режимі працівниками відділу надаються десятки усних консультацій жителям Новоборівської територіальної громади з питань соціального захисту.

ОСВІТА, КУЛЬТУРА, МОЛОДЬ ТА СПОРТ

Одним з пріоритетів відділу освіти, культури, молоді та спорту Новоборівської селищної ради є забезпечення конституційних гарантій доступності та рівності прав громадян на отримання якісної освіти, підвищення рівня охоплення дітей дошкільною освітою, оновлення та удосконалення змісту, форм і методів організації освітнього процесу в дошкільних закладах та закладах загальної середньої освіти, сприяння інноваційному розвитку освітнього середовища, вдосконалення мережі закладів освіти відповідно до потреб територіальної громади, забезпечення належного рівня їх поточного утримання та функціонування, сприяння збереженню здоров’я дітей, забезпечення раціональним, якісним та безпечним харчуванням, впровадження нових технологій з розвитку освіти.

За звітний період відділ освіти, культури, молоді та спорту отримав та опрацював 1432 вхідних документів. Надано листів, відповідей – 500.

Видано 158 наказів з основної діяльності та 103 кадрові накази. На виконання Постанови Кабінету Міністрів України № 684 від 13.09.2017 року проведена робота по обліку дітей дошкільного та шкільного віку.  

Загальна середня освіта

На території селищної ради функціонує 3 заклади загальної середньої освіти (Новоборівський ліцей, Новоборівський ліцей імені Василя Лунька, Кропивнянський ліцей). Із них 2 опорних заклади освіти. В закладах загальної освіти здобували освіту в 52 класах 925 учнів, із них 84 в сільській місцевості. До закладів зараховано 14 учнів із числа ВПО. Загалом охоплення шкільною освітою в громаді складає 100%.

Важливим питанням щодо створення сприятливих умов для доступу школярів до якісної освіти та збереження здоров’я організовано підвезення учнів до закладів освіти громади. Станом на 31 грудня 2023 року підвезення 253 дітей, які проживають поза межею пішохідної доступності, здійснюється 4 шкільними автобусами.

 

Чисельність дітей шкільного віку в розрізі ЗЗСО по громаді

п/п

Назва навчального закладу

Місце знаходження

Чисельність учнів, 2023

1.

Новоборівський ліцей

Небізька філія Новоборівського ліцею

смт. Нова Борова

461

2.

Новоборівський ліцей ім. Василя ЛУНЬКА

смт. Нова Борова

380

3.

Кропивнянський ліцей

с. Кропивня

84

 

РАЗОМ:

 

925

 

Діяльність відділу з 24 лютого 2022року здійснювалась в умовах правового режиму воєнного стану, спричиненого агресією російської федерації проти українського народу. В умовах війни значних змін зазнала і форма надання освітніх послуг мешканцям громади, адже збереження життя дітей стало пріоритетним. З цією метою в закладах освіти облаштовано укриття.

 Кропивнянський ліцей має власне ПРУ № 21777, яке одночасно вміщає всіх учасників освітнього процесу, тому освітній процес там проходить в звичному очному режимі. Новоборівський ліцей імені Василя Лунька має власне ПРУ №21805, Новоборівський ліцей орендує найпростіше укриття Новоборівського ЦРД «Сонечко», але їх місткість дозволяє проводити очно освітній процес лише для половини здобувачів освіти. В цих закладах учні навчаються за змішаним форматом у 2023/2024 навчального року задля створення безпечного освітнього середовища на випадок виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з військовими діями на території громади.

З перших днів повномасштабного вторгнення освітяни нашої громади активно та організовано долучились до волонтерського руху, перетворивши заклади освіти на центри волонтерської активності.

Виконано, відповідно до плану, у повному обсязі: наради, конкурси,  атестація, виготовлення та видача документів про освіту та інше.

В закладах загальної середньої освіти Новоборівської селищної ради були створені належні умови навчання для 7 дітей з особливими освітніми потребами у 6 класах. Проводився щотижневий моніторинг учнів з числа внутрішньо переміщених осіб. Так на кінець 2023 року кількість дітей цієї категорії склала 14 учнів.

Станом на 01 вересня 2023 року в закладах освіти Новоборівської селищної ради працює 98 педагогічних працівників. З них - 2 сумісники, 17 пенсіонерів. 97% мають вищу освіту, 3% - середню спеціальну. 46% педагогів закладів загальної середньої освіти громади мають вищу категорію, 21% - першу, 18% -другу, 15% - «спеціаліст», 13% педагогів присвоєно звання  «старший учитель»,15% - «учитель-методист».

Відділом освіти, культури, молоді та спорту Новоборівської селищної ради було видано 148 документів про освіту. З них 77 про здобуття базової середньої освіти (з відзнакою - 5) і 71 - про здобуття повної загальної середньої освіти (нагороджені «Золотою медаллю» - 7 учнів,              2 учні - «Срібною медаллю»). Свій перший документ про освіту (електронний варіант) у травні 2023 року отримали  випускники Нової української школи. Ними стали 76 учнів 4-х класів закладів загальної середньої освіти громади.

До першого класу зараховано 68 учнів.

Велике значення має саме результативність та якість знань учнів. Кінцевим результатом роботи є важливе випробування НМТ (національний мультипредметний тест). Цього року учні 11 класів Новоборівської селищної ради вдруге  здавали Національний мультипредметний тест в умовах війни. Приємно відзначити зростання показників середнього балу НМТ-23 в порівнянні з НМТ-22 в усіх закладах освіти громади, що забезпечують повну загальну середню освіту. Новоборівський ліцей імені Василя Лунька зайняв 17 місце, а Новоборівський ліцей -  96 із 253 закладів  у рейтингу шкіл Житомирської області за результатами НМТ.

У 2023 році безоплатним харчуванням було охоплено близько 567 учнів. Послугами платного харчування скористались близько 200 учнів. Харчування організоване на підставі перспективного меню, яке погоджене з Житомирським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області. Вартість харчування 1 дитини в день складала в середньому 45 грн.

Господарча діяльність відділу у 2023 році була спрямована на зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти, здійснення технічного нагляду за поточними ремонтами в установах, на нагляд за безаварійною експлуатацією будівель і об’єктів, опалювальних систем та інженерних споруд в закладах освіти, підготовки їх до роботи в осінньо-зимовий період та до нового навчального року, забезпеченню дотримання правил пожежної безпеки в закладах освіти.  У 2023 році Кропивнянський ліцей та Новоборівський ліцей були забезпечені генераторами для безперебійної роботи котелень на випадок зникнення електроенергії.

Дошкільна освіта

Одним із пріоритетних напрямків роботи галузі освіти Новоборівської територіальної громади є і залишається розвиток дошкільної освіти. Дошкільна освіта в громаді спрямована на здійснення завдань щодо задоволення потреб у догляді, оздоровленні, вихованні та навчанні дітей дошкільного віку. Освітяни громади працюють над реалізацією основних напрямів державної освітньої політики, виконанням статей Закону України «Про дошкільну освіту», забезпеченням належного рівня керівництва освітнім процесом та фінансово господарською діяльністю.

У 2022/2023 н. р. охоплення дітей  дошкільною освітою в ЗДО складало 197 дітей. Дошкільних навчальних закладів в громаді - 4. Черга на влаштування до ЗДО відсутня.

 

Чисельність дітей дошкільного віку в розрізі ЗДО

№з/п

Назва закладу

2023 рік

1.

Новоборівський ЦРД «Казка»

97

2.

Новоборівський ЦРД «Сонечко»

74

3.

Кропивнянський ЗДО «Дзвіночок»

17

4.

Небізький ЗДО «Журавлик»

9

5.

Фасівський ЗДО «Бджілка»

0

 

РАЗОМ:

197

Різними формами дошкільної освіти охоплено 197 дітей віком від 1 до 6 років (171 по місту та 26 у сільській місцевості). Діти 6-го року життя 100% охоплені підготовкою до школи.

У зв’язку із введенням воєнного стану, дошкільний заклад освіти може працювати тільки за наявності укриття та дозволу Житомирської військової адміністрації. У всіх дошкільних закладах укриття приведені у відповідність і освітній процес відбувається у звичному режимі, створені всі умови для безпечного перебування дітей та проводяться заходи з військово- патріотичного, спортивного, екологічного, творчого напрямків.

Освітній процес у закладах дошкільної освіти забезпечують 35 (31 місто, 4 – село)  педагогічних працівників. Всього працівників у ЗДО 86 чоловік (73 в місті, 13 в селі).

У закладах дошкільної освіти організовано триразове харчування. Вартість харчування           1 дитини в день для дітей пільгових категорій становила ясельна група 55,00 грн., молодша, середня –  65,00 грн, старша група 75,00 грн. Батьківська плата становила в міській місцевості 60%, а в сільській 40%.

Позашкільна освіта

Позашкільна освіта в Новоборівській громаді представлена Новоборівським Центром дитячої га юнацької творчості. Освітні потреби вихованців задовольнялися сформованою мережею гуртків. На базі КЗ «Новоборівський ЦДЮТ» Новоборівської селищної ради  функціонувало 14 гуртків (17 груп), які відвідували 280 вихованців.

Наповнюваність однієї групи гуртка в середньому – 17 вихованців. Навчально-виховна програма закладу реалізується за такими напрямками: художньо-естетичний - 197 вихованців (13 груп), спортивний - 66 вихованці (3 групи), оздоровчий – 17 вихованців (1 група). Кадрове забезпечення: у закладі працювали 6 педагогічних працівників (5 основних та 1 сумісник); обслуговуючого персоналу на постійній основі – 1.

Одне із соціальних завдань позашкільної освіти – надання послуг дітям із незахищених верств населення. КЗ «Новоборівський ЦДЮТ» відвідують:

Діти з багатодітних сімей - 23;

Діти з малозабезпечених сімей - 4;

Діти, сім’ї яких постраждали від аварії на ЧАЕС - 2;

Діти під опікою - 4;

Діти військовослужбовців Збройних Сил України - 7.

Цифровий освітній центр СПІЛЬНО

У липні 2023 року на базі ЦДЮТ відкрито Цифровий освітній центр СПІЛЬНО. Проєкт розрахований на організацію дозвілля дітей і діє за підтримки ЮНІСЕФ. Цифровий освітній центр це безпечний, затишний і оснащений всім необхідним простір для навчання й дозвілля школярів від 6 до 18 років. Він не замінює школу й не прив’язаний до закладу освіти, але в ньому можна підключитися до онлайн-уроків, зробити домашнє завдання, та поспілкуватися з друзями або долучитися до гуртків. Кабінет переобладнали на простір із цифровими технологіями для дітей та молоді. У кабінеті нові меблі, Wi-Fi, ноутбуки, навушники та принтер.

Інклюзивна освіта

У громаді працює КУ «Новоборівський інклюзивно-ресурсний центр». Фахівці ІРЦ проводять корекційно-розвиткові заняття для осіб з особливими освітніми потребами. Дані послуги ІРЦ, у рамках укладених договорів про співпрацю, надає і сусіднім громадам: Хорошівській, Іршанській селищним територіальним громадам.

 

Загальна кількість дітей на території обслуговування інклюзивно-ресурсним центром станом на 01.01.2024 року становить 5139, з них віком 0-5 років – 1248; 6-18 років – 3891. Загальна кількість дітей по громадам: Хорошівська – 2769; Новоборівська – 1206; Іршанська – 1164.

 

На обліку перебуває 130 осіб з особливими потребами, з них 62 особи з інвалідністю.

 

Кількість звернень на проведення КО у 2023 році – 66, з них 3 особи не з’явилися на заплановану зустріч.

 

На даний час у Новоборівському ІРЦ працює 7 працівників (з них 6 педагогічних: керівник (директор) інклюзивно-ресурсного центру та 5 фахівців інклюзивно-ресурсного центру (практичний психолог, вчитель-логопед, практичний психолог, вчитель-дефектолог, вчитель-реабілітолог). Корекційно-розвиткові послуги фахівці надають відповідно до потреб та можливостей дитини, підбираючи спеціальні корекційно-розвиткові програми, рекомендовані МОН України (додаток до наказу МОН від 26.07.2018 р. № 814). Заняття проводять з використанням ігрових та здоров’язберігаючих технологій.

 

Фізична культура та спорт

Робота щодо розвитку фізичної культури та спорту проводиться відповідно до вимог Законів України «Про фізичну культуру і спорт», «Про освіту», Цільової комплексної програми «Фізичне виховання – здоров’я нації», Указу Президента України від 9 лютого 2016 р. № 42/2016 «Про Національну стратегію з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація», нормативних документів Міністерства освіти і науки України, «Програми розвитку фізичної культури і спорту в Новоборівській  територіальній громаді на 2021-2025 роки».

У закладах загальної середньої освіти, протягом звітного періоду,  працювали 6 вчителів фізичної культури, 5 з яких мають спеціальну освіту з фізичної культури і спорту.

 

Сприяючи розвитку Олімпійського руху в Україні, пропаганді здорового способу життя, формування в учнів фізичного і морального здоров’я  у червні було організовано спортивні заходи з нагоди Олімпійського дня, під час літніх пришкільних таборів були проведені: забіги на 30 м., 60м., спортивні  естафети, гра в міні-футбол,  «Малі Олімпійські ігри», олімпійський марафон «Незламні», турнір з домбайського боксу. Тренерами з видів спорту були проведені відкриті уроки з футболу, баскетболу та фітнес-тренування на свіжому повітрі. У вересні заклади освіти проводять Олімпійський урок та Олімпійський тиждень під гаслом «Рух заради здоров’я».  Під час  Олімпійського тижня були проведені наступні заходи:  «Веселі старти» (біг; стрибкові вправи; передача естафетної палички; вправи з м’ячами); «Розвага-квест» ( рух по зупинках: «Стрибунець», «Так чи не так», «Передай м’яч», «Кмітлива», «Жабка», «Розминка», «Влучний стрілець», «Переправа», «Кеглі», «Пізнайко», «Спритна», «Корисне-шкідливе», «Тунель», «Відповідність»); Спартакіада «Рух заради здоров’я»(біг 60 м., стрибки в довжину, підтягування на перекладині, перетягування канату).

З нагоди Дня пам’яті захисників України було організовано забіг в пам’ять про загиблих воїнів «Шаную воїнів, біжу за героїв України». Забіг зібрав  90 учасників різного віку й професій. Бігли різні дистанції від одного до двох кілометрів від меморіалів слави до будинків культури та сільських кубів. Забіг розділили на етапи та провели у різних населених пунктах громади.

На умовах свіпраці з Іршанською ДЮСШ діє секція з футболу, що налічує 20 вихованців школярів Новоборівської ТГ.

П’ятий рік поспіль успішно діє гурток спортивного напрямку (футбол) на базі Новоборівського центру дитячої та юнацької творчості. На даний час спортивним гуртком охоплено 81 дитина шкільного віку.

Протягом року юні футболісти брали участь у наступних змаганнях: Чемпіонат України з футзалу U-14 (м. Львів, 9-12.01.23) де вибороли 9 місце; Кубок МАЛА з фут залу U-16                  (м. Коростень, 3-4.01.23р.); Дитячо-юнацька футбольна ліга, на перше коло заявлені три вікові групи - U-11, U-12, U-14; Кубок МАЛА з фут залу U-9 (м. Коростень, 22-23.12.23).

У Новоборівській ТГ сформовані та діють 3 аматорські футбольні команди: «Оріон», «Оранта» та «120х90».  Значний внесок у розвиток спорту в громаді здійснює громадська організація фізкультурно-спортивний клуб «Оріон», що забезпечує підвищення рівня проведення спортивних змагань та популяризацію футбольного руху серед молоді громади. Щороку команда приймає участь у Першості Житомирської області з футболу (перша ліга) та Чемпіонаті ЖО м. Житомир з фут залу. 

Протягом звітного періоду всі команди брали участь у Першості Іршанської ТГ з футзалу (ІІ місце), Відкритій першості Іршанської ДЮСШ з фут залу, розіграшу Кубка весни Хорошівської ТГ з футболу (І місце) Чемпіонаті громад серед аматорських команд з футболу (ІІІ місце).

З нагоди вшанування пам’яті загиблого захисника України було організовано розіграш Кубка пам’яті Ігора ПРОКОПЧУКА з міні-футболу серед ветеранів. В розіграші кубка взяли участь 6 команд, які були нагороджені грамотами та призами.

Популярним видом спорту серед молоді громади є також волейбол. Протягом року збірна команда юнаків брала участь у відкритому турнірі ДЮСШ з волейболу серед юнаків (смт Іршанськ, 08.03.23р.) та у турнірі ДЮСШ «Іршанськ» з волейболу серед юнаків шкільного віку з нагоди Дня Збройних Сил України, де вибороли І місце. Збірна жіноча команда з волейболу брала участь у турнірі Хорошівської ТГ з волейболу серед жіночих команд та завоювала                   IV місце.

Матеріальна база галузі громади налічує 12 спортивних споруд:  1 футбольне поле, 4 спортивні зали, 2 майданчики з тренажерним обладнанням, 2 мультимайданчики, 1 стрілецький тир (не працює), 2 спортивні майданчики із синтетичним покриттям та тренажерним обладнанням, що призначені для гри у фут зал, волейбол (22×42м.; 20×40м).

З метою популяризації заняттями спортом та пропаганди здорового способу життя серед дорослого населення перебіг заходів та результати змагань  постійно висвітлюється на сайті  Новоборівської селищної ради.

 

Культура

Протягом 2023 року діяльність відділу освіти, культури, молоді та спорту Новоборівської селищної ради за напрямком розвитку сфери культура була спрямована на збереження цілісної мережі закладів культури, створення умов для підвищення культурного рівня, естетичного виховання та творчого розвитку жителів громади, задоволення їх культурних і дозвіллєвих потреб, а також на розвиток мистецького аматорства і творчої діяльності, організацію та проведення масштабних культурно-мистецьких заходів, консультаційну та практичну допомогу клубам і аматорським художнім колективам у напрямку підвищення якісного рівня та ефективності їх роботи, забезпечення розмаїття форм культурного самовираження населення тощо.

Протягом звітного періоду кількісний показник мережі установ культури залишився незмінним та нараховує 16 одиниць. 

Протягом звітного періоду  працівники установ культури організовували роботу відповідно до напрямків  Програми розвитку культури і туризму в Новоборівській ТГ на 2021-2025 роки.

В установах культури громади постійно діють різні за жанрами та віковими показниками гуртки художньої самодіяльності. Протягом 2023 року діяли 27 гуртків, в яких брали  участь 235 осіб.

Протягом 2023 року в закладах культури було організовано та проведено 665 культурно-мистецьких заходів по відзначенню державних свят та свят народно-релігійного календаря.

Зокрема:

Новорічно-Різдвяні свята (відкриття Новорічної ялинки, дитячі театралізовані вистави, національно-обрядові свята – колядки та щедрівки)

Відзначення Дня Соборності України;

Урочистості з нагоди Дня пам’яті учасників бойових дій, Дня захисника України, відзначення Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, жертв Голодомору;

Відзначення професійних свят: Всеукраїнського дня бібліотек, Дня працівників культури.

Протягом звітного періоду 8 вистав та концертів професійних колективів, зокрема вистава акторів Житомирського драмтеатру, гурт «Древляни»,  співачка Лєна ДАРК.

 

Новим напрямком роботи, в умовах військового стану, стала волонтерська діяльність. До волонтерської діяльності активно долучилися всі працівники установ культури Новоборівської територіальної громади. Протягом року працівниками було організовано благодійні акції з метою збору коштів для потреб ЗСУ, конкурси малюнків, працівники долучалися до збору на автомобілі, тепловізори, генератори.

 

01 жовтня до Дня захисників та захисниць України було організовано акцію «Разом до перемоги», що передбачала відвідування пацієнтів військового госпіталю для ветеранів війни Житомирщини. Працівники центру культури і дозвілля передали військовим солодкі гостинці, подарунки та вітання від жителів громади.

 

Працівники установ культури повністю занурені у військове волонтерство і працюють щодня саме на те, щоб знаходити, замовляти, купувати, отримувати, пересортовувати, надсилати, збирати все необхідне.

У зв’язку із військовим станом в Україні частина запланованих заходів була проведена в онлайн режимі.

 

Робота бібліотек

 

Протягом звітного періоду кількісний склад мережі бібліотек та штатних працівників залишився незмінним. Протягом звітного року діяли публічна бібліотека Новоборівської селищної ради та 4 бібліотеки-філії у старостинських округах (с. Фасова, с. Небіж, с. Кропивня, с. Ягодинка). Дана мережа бібліотечних установ є оптимальною та задовольняє потреби населення.

 

Книжковий фонд бібліотек нараховує 46634  примірників видань. Протягом 2023 року до бібліотек надійшло 253 примірників видань, списано – 3209 примірників. Основним джерелом поповнення фондів є безкоштовні надходження книг за державними та обласними програмами, дарунки від установ, організацій, авторів та читачів. Основу читацького фонду складають книги гуманітарного змісту та художні твори. Загальна кількість читачів бібліотек громади складає 1784 осіб, з них 557 дітей.

 

Протягом року в бібліотечних установах проведено 187 масових заходів, які відвідали 994 користувачі бібліотек. Серед маси проведених заходів слід відзначити організацію заходів до Дня захисту дітей де були організовані конкурси та вікторини та благодійний ярмарок «Разом до Перемоги» на якій гості могли придбати в’язані іграшки місцевої майстрині.                        А також, протягом року бібліотекарями були організовані  літературні години, літературно –  музичні вечори, вечори – зустрічі, бесіди, оформлено книжкові виставки до державних свят, ювілейних та пам’ятних дат визначних діячів, письменників тощо.

 

Робота Новоборівського краєзнавчого музею.

У період воєнного стану в Україні, робота Музею посилювалася на організацію роботи по збереженню експонатів і комплектуванню фондів: основних та науково-допоміжних. Працівниками музею формувалася фондово-облікова документація, вивчалися методичні матеріали. Продовжувалася облікова роботу згідно «Книги реєстрації актів приймання-передачі (на постійне або тимчасове зберігання», «Книги надходжень основного фонду», «Книги надходжень науково-допоміжного фонду», тощо. Протягом року поновлювалися музейні предмети на експозиційних локаціях.

Діяльність роботи Музею була спрямована:

  • ознайомлення жителів і гостей краю з історією та сьогоденням Новоборівської селищної територіальної громади;
  • сприяння у вивченні та популяризації історії рідного краю;
  • збереження пам’яток матеріальної та духовної культури.

У 2023 р. у Музеї проведено 6 екскурсій для ВПО та соціально-вразливих верст населення. Кількість відвідувачів – 25 осіб. У Музеї діяли тематичні виставки до видатних історичних дат України такі, як «Свято мужності і відваги» (до Дня Захисника України); «Україна – країна нескорених» (до Дня Гідності і Свободи), «День пам'яті жертв Голодомору»              (до Дня пам'яті жертв Голодомору); «Різдвяне диво» (до Різдвяних свят).

Працівниками музею збираються друковані матеріали та фотографії про земляків, Героїв-захисників із Новоборівської територіальної громади, які загинули на російсько-українській війні.

У 2023, не зважаючи на російсько-українську війну, Музей отримав від благодійників предмети побуту, знаряддя праці, інше. Загалом від жителів краю надійшло 12 предметів.

Робота Новоборівської музичної школи.

Станом на 01.01.2024 року в школі навчається 61 учень, з них: 20 учнів у класі фортепіано, 5 учнів у класах баяна, акордеону, 22 учні  у класі гітари, 8 учнів у класі духових та ударних інструментів, 6 учнів у класі скрипки. Навчальну діяльність здійснюють 9 викладачів. Викладачами школи організовано творчі колективи: хор учнів старших та молочних класів, ансамбль скрипалів, ансамбль гітаристів, ансамбль ударних та духових інструментів.

Учні  Новоборівської музичної школи  в 2023 році стали переможцями в таких  конкурсах:

  • лауреат І премії Міжнародного конкурсу «International total competition» (30.01.23);
  • лауреат ІІ премії Всеукраїнського конкурсу мистецтв «Любов – це Україна» (09.02.23);
  • лауреат ІІ премії International two – round arts «Зоряна мить», жанр – інструментальна музика (Київ, 24.05.23);
  • лауреат ІІІ премії International two – round arts «Зоряна мить», жанр – інструментальна музика (Київ, 24.05.23);
  • лауреат ІІ премії  ІІ Міжнародного двох турового фестивалю-конкурсу мистецтв «Феномен from Ukraіn»;
  • лауреат І ступеню ІІ Всеукраїнського багатожанрового двох турового конкурсу «Ліга талантів»;
  • 2 лауреати І премії Міжнародного фестивалю-конкурсу «Christmos Star» (Тбілісі, 20.12.23);
  • учениця викладача Плющик Є.В. нагороджена Всекраїнською премією «OSKAR UKRAINE 2023»

Протягом звітного року вихованцями та викладачами були організовані концерти: благодійні концерти на  підтримку ЗСУ у смт Нова Борова та с. Небіж; звітний концерт; концерт до Дня захисників та захисниць України.

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги Новоборівської селищної ради є закладом первинного рівня надання медичної допомоги, та забезпечує надання первинної медичної допомоги населенню Новоборівської територіальної громади в рамках Програми медичних гарантій. КНП «ЦПМСД» Новоборівської селищної ради діє на підставі Статуту, затвердженого рішенням Новоборівської селищної ради від 25.11.2022 № 690 Підприємство провадить господарську діяльність з медичної практики на підставі ліцензії Міністерства охорони здоров’я України виданої відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 04.05.2018 №845.

Основною метою діяльності Підприємства є надання первинної медичної допомоги та здійснення управління медичним обслуговуванням населення, а також вжиття заходів з профілактики захворювань населення та підтримки громадського здоров’я.

Так, станом на 01.01.2024 року з лікарями Центру укладено 6553 декларацій, з них 1325 декларантів дітей до 18 років. Протягом 2023 року до лікарів Центру звернулося  27 234 осіб за медичною допомогою, як у зв’язку із захворюванням, так і з профілактичною метою (що на 6000 звернень більше, у порівнянні з 2022 роком). В тому числі дорослих - 25 462 осіб, дітей - 1772 особи. Лікарями видано майже 17 998 електронних направлень, з яких 8 500 на консультацію до лікарів-спеціалістів, 3308 на лабораторну діагностику та проведення додаткових методів обстеження, на реабілітацію та 499 направлень на стаціонарне лікування. Створено майже 7000 електронних рецептів. Створено 1 5000 записів про вакцинацію. Загалом у 2023 році створено 51 000 електронних записів. У 2023 році до Центру звернулись 164 внутрішньо переміщених осіб, зі 150 особами укладено декларації, 132 особи взято на диспансерний облік, 67 осіб отримують рецепти на лікарські засоби за Урядовою програмою «Доступні ліки», з них 29 на препарати інсуліну.

Окремим важливим напрямком діяльності Центру є забезпечення пільгових категорій населення лікарськими засобами, забезпечення знеболювальними лікарськими засобами онкологічних хворих, забезпечення засобами реабілітації осіб з інвалідністю. Придбано засобів реабілітації (підгузків, сечо- та калоприймачів) на загальну суму 13 000 гривень. У маніпуляційному кабінеті Центру проліковано 552 пацієнта. Зроблено 2760 внутрішньовенних крапельних ін’єкцій та до 3000 внутрішньом’язових. У лабораторії за 2023 рік зроблено: загальний аналіз крові - 24115; загальний аналіз сечі - 18015; холестерин - 660. У кабінеті функціональної діагностики зроблено ЕКГ 660. У кабінеті для взяття мазків зроблено: мазків на Ковід -19 - 1014; швидких тестів на гепатити, тропоніни та ВІЛ, СН1Д - 29. Доходи коштів НСЗУ за 2023 р. по пакету ПМД становлять 4 999 796,96 грн., по пакету супровід хворих на туберкульоз - 6 185,25 грн. В основному ці кошти йдуть на виплату з/п працівникам підприємства. Решта коштів НСЗУ витратилася на: 1)поточні витрати: закупівлю 2 ноутбуків ( 19 653 грн), закупівлю 2 принтерів та стаціонарного комп’ютера сімейному лікарю (39 607), бензину для виїзду лікарів, поточний ремонт принтера в реєстратурі (5 000), канцелярських та господарських товарів. 2) оплату за користування МІС «Хелсі» та інтернет , заправка та поточний ремонт картриджів, навчання з електробезпеки, підвищення кваліфікації медичним сестрам, обслуговування банк, супровід програмного забезпечення «Медок», Медкадри та Медстат. 3) закупівлю медикаментів та медичних виробів для надання первинної допомоги та на роботу лабораторії (пробірки, димедрол, анальгін, папаверин, шпателя, тести, набори для лабораторії). Щодо коштів з місцевого бюджету доходи в 2023 році становлять 1 236 589,07 грн. Кошти спрямовані на

1)оплата праці медичним працівникам (доплата медсестрам та лікарям згідно Постанови №28) становить 886 850 грн. ( 731700 грн. + 155150 грн. ЄСВ 22%)

2) оплата комунальних послуг 281 756,41 грн. (електроенергія - 243 322,52 грн., водопостачання та водовідведення - 12000,00 грн, вивіз сміття - 2433,88 грн, закупівлю торфобрикету на ФП  с. Кропивня - 24 000 грн.).

3) оплату на відшкодування онкологічних препаратів - 53706,90 грн.,

4) закупівлю туберкуліну - 6 275,76 грн.

5) закупівлю памперсів для дітей-інвалідів - 8000,00 грн.

За 2023 рік було отримане цільове фінансування від КУ Бази спецмедпостачання та ДУ «ЖОЦК та ПХ МОЗУ» на суму 1 224 136,34 грн. Поточна заборгованість у закладі відсутня. Штатним розписом Центру затверджено 23 штатні одиниці. Фактично працюють у Центрі 22,5 особи, з яких: 4 лікаря (у т.ч. 4 лікаря ЗПСМ), 9 медичних сестер (у т.ч. 5 медичних сестер ЗПСМ). Керівництвом Центру постійно вживаються заходи щодо безперервного професійного розвитку медичних працівників. Лікарі Центру приймають участь у онлайн-навчанні.

Основними завданнями підприємства на 2024 рік є:

1) виконання плану щеплень дорослим та дітям відповідно до календаря щеплень на 95% та внесення усіх даних до електронної системи охорони здоров’я;

2) охоплення вакцинацією проти СОУГО-19 (2 дози) 80% населення з внесенням усіх даних до електронної системи охорони здоров’я;

3) започаткування надання психологічної допомоги населенню громади та внутрішньо переміщеним особам. А також забезпечення надання медичних послуг населенню громади та виконання завдань, що постають перед Центром в рамках Програми медичних гарантій.

 ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ТА БЛАГОУСТРІЙ

Станом на грудень 2023 року Новоборівське ЖКП обслуговує 68 будинків з них: 5 будинків - 5-ти поверхових; 2 - 4-ти поверхові; 30 будинків - 2-х поверхових та 31 будинок одноповерховий. Загальна площа житлового фонду складає 35 500 м. кв.

Кількість особових рахунків квартиронаймачів - 1598. Для наведення та
підтримання належного санітарного стану прибудинкових територій та загального користування територій Новоборівської ТГ, вивіз сміття, утримання зелених зон підприємство, мас в наявності: роторну косарку, газонокосарки, трактор МТЗ-320. трактор МТЗ 1025, грейдер, легковий автомобіль, мотоблок, щітку для підмітання доріг та тротуарів, причеп. На обслуговуванні та утриманні Новоборівського ЖКП 8 кладовищ, 3 братських могили та 1 меморіальний комплекс, що знаходяться на території Новоборівської ТГ.

З метою утримання об’єктів благоустрою територій населених пунктів, чистоти і порядку, створення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля, збереження і охорону навколишнього природного середовища, забезпечення санітарного благополуччя населення, підготовлено та подано на затвердження проекти рішень «Про внесення змін до Програми благоустрою Новоборівської територіальної громади на 2024-2028 роки».

Також Новоборівське ЖКП надає послуги із централізованого водопостачання та водовідведення, як житловому фонду так і установам, організаціям та підприємствам селища.

Мережі водопостачання та загальна протяжність водопровідних мереж Новоборівського ЖКП становить 12,0 км, каналізаційної мережі - 12,7 км. На території смт. Нова Борова знаходиться 3 шт. КНС, але тільки 2 КНС працюють, очисні споруди та станція другого підйому води з блоком очистки.

Проведено обстеження та частковий ремонт водопровідної мережі та каналізаційної мережі.

За літній період було ліквідовано аварійний порив у колодязі на розі вул. Квітнева та  вул. Кошового, усунено аварійну ділянку на території прирейкової бази ІГЗК. Також ліквідовано порив водогону на території ЦРД «Казка».

У зимовий період було ліквідовано порив по вул. Геологічна та вул. Кошового,5

У 2023 році Новоборівським ЖКП було виконано роботи та надано послуги у сфері благоустрою:

  •   встановлення світлодіодних електроламп з датчиком руху в під’їздах
    будинків, в яких найбільше споживання електроенергії;
  • заміна звичайних лампочок у під’їздах на економні;
  • збільшення переліку платних послуг населенню та підприємствам та установам;
  • посилено претензійно-позовну роботу зі зменшення заборгованості населення за надані підприємством послуги з утримання та управління житлових будинків;
  • обкошування та вирізування кущів з узбіч на території громади;.
  • обкошування кладовищ по всій території громади;
  • розчищення стічних канав, ліквідація наслідків весняних паводків;
  • прибирання, догляд та встановлення флагштоків на території Меморіального
    комплексу в центрі селища;
  • вивіз ТПВ з контейнерів по всій території Новоборівської громади, згідно графіка;
  • проведено ліквідацію стихійних сміттєзвалищ на території громади;
  • проведено профілювання (грейдерування) доріг Новоборівської територіальної громади;
  • очищення від снігу та посипання доріг протиожеледними матеріалами в
    осінньо-зимовий період;
  • підмітання та чистка узбіч та тротуарів селища автотранспортом ЖКП;
  • проведено планову очистку резервуару питної води;
  • придбано піщану суміш для посилки доріг в зимовий період;
  • придбано гіпохлорит марки «А»;
  • було проведено роз’яснювальні роботи з громадянами вул. Набережна та провулок Набережний, щодо необхідності встановлення лічильників обліку води для обліку послуги водовід ведення;
  • плановий відлов бродячих собак для стерилізації;
  • поточний ремонт водопостачання Кропивнянського ліцею Новоборівської
    селищної ради;
  • поточний ремонт системи водопостачання, водовідведення та ливневої
    системи ПРУ по вул. Казковій, 42;
  • обслуговування електрощитових багатоквартирних будинків згідно графіка;
  • проведено повірку та заміну лічильників на електроенергію;
  • монтаж та демонтаж новорічної ялинки.

Підприємством було проведено підготовку ПРУ та найпростіших укриттів
на випадок надзвичайних ситуацій.

За цей період було прийнято 287 звернень громадян, опрацьовано 105 листів від підприємств та іншими організацій,  направлено 100 листів-відповідей у визначені законодавством терміни.

Проблемними питаннями Новоборівського ЖКП є заборгованість за
паливно-мастильні матеріали у сумі – 76 645 грн. та заборгованість населення
перед підприємством за надані послуги у сумі 330 785,79 грн.

ПЛАНИ НА 2024 РІК:

Так, під час воєнного періоду першочергово кошти місцевих бюджетів спрямовують на забезпечення оборонної здатності України, а також на соціально захищені статті та виплати.

Проте головними завданнями наразі залишаються:

І. Допомога підрозділам Збройних Сил України:

в бюджеті громади передбачено кошти у сумі 4 500 000 грн. для перерахування підрозділам Збройних Сил України, на придбання матеріально-технічного забезпечення, відповідно до звернень командирів військових частин, у відповідності до чинного законодавства.

ІІ. заходи з покращення  дорожньої інфраструктури та сфери водопостачання в населених пунктах громади:

 проведення капітального ремонту вулиці Освіти та Шкільна в смт Нова Борова для забезпечення безпечного під’їзду шкільних автобусів до опорних закладів громади; вул. Казкова смт. Нова Борова для забезпечення безпечного під’їзду до Центру розвитку дитини «Казка».

  • поточний ремонт дорожнього покриття  повітряно-струменевим методом  та касетним асфальтуванням в населених пунктах громади.
  • поточний ремонт (відсипка та профілювання) доріг без твердого покриття в населених пунктах громади.

ІІІ. Заходи у сфері соціальної інфраструктури та дитячого дозвілля:

  • поточний ремонт даху та заміна вікон на енергозберігаючі в приміщенні Кропивнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів по  вул. Гоголя,13  в с. Кропивня, Житомирської області (завершення);
  • капітальний ремонт даху, системи водовідведення, водопостачання, теплопостачання Новоборівського ЦРД «Казка».
  • Оновлення дитячих ігрових майданчиків.

ІV. У сфері надання житлово-комунальних послуг та благоустрою:

  • реконструкція  водогінних мереж в смт. Нова Борова Житомирського району, Житомирської області
  • придбання автовишки для надання мешканцям громади послуг із кронування та обрізки дерев;
  • придбання сміттєзбирального автомобіля і сміттєвих баків для організації вивозу твердих побутових відходів із старостинських округів.

Зрозуміло, що кількість впровадження задумів та проектів залежатиме від надходжень до бюджету громади, та залучення додаткових коштів з інших джерел, не заборонених законодавством.

 

Шановні  депутати та мешканці громади!

Підсумовуючи роботу за поточний рік можна впевнено сказати, що 2023-й рік – це наш з вами спільний набуток, результат єдності намірів та дій, напрацьованих рішень, виконання поточних, планових завдань, вирішення нештатних, кризових ситуацій. Незважаючи на труднощі нам вдалося витримати всі випробування, забезпечити під час воєнного стану в державі відносно стабільну роботу комунальних  установ, підприємств та організацій селищної ради.

Проте, вся робота і моя, як голови, апарату селищної ради та її виконавчих органів у вас на очах. Я розумію свою особисту відповідальність перед громадою за кожне наше рішення, кожний наш практичний крок. Жителі нашої територіальної громади чекали і чекають від місцевої влади виважених рішень та позитивних результатів при вирішенні будь-яких питань життєдіяльності громади. Я завжди налаштований на плідну співпрацю та на діалог з усіма, хто бажає щось зробити корисне для свого села чи селища. Я вдячний усім, хто допомагав, допомагає селищній раді в цей нелегкий період розвитку практичними справами, своїм досвідом, конструктивними порадами та об’єктивними зауваженнями. Закликаю всіх і надалі трудитися з повною віддачею на благо наших жителів і переконаний, що тільки спільними зусиллями ми зможемо створити та розбудувати процвітаючу громаду.

У 2024 році на нас з вами чекатимуть нові виклики, однак об’єднавшись, ми зможемо досягти стабільного розвитку нашої громади. Я щиро вдячний за підтримку виборцям, депутатському корпусу, виконавчому комітету, жителям громади, громадським діячам – усім, хто висловлював розуміння та конструктивні поради.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ

                                                                                                    Селищний голова  Григорій РУДЮК 


Коментарі:

Тесанчук Анатолій Олексійович
2024-03-29 17:47:27

І знову брехня. Так старости в Кропивні нема, він звільнився. А що зробив Рудюк особисто?

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних