БЕЗПЕЧНЕ КУПАННЯ НА ВОДОХРЕЩА: 5 ПРАВИЛ

Дата: 05.01.2024 15:18
Кількість переглядів: 111

Фото без описуКупання у крижаній воді на Водохреща – поширена традиція, отже вже зранку 6 січня (за новоюліанським календарем)  це робитимуть тисячі українців по всій країні. Однак очікувати, що разове купання в ополонці зробить вас здоровим раз і назавжди, не варто. Холодна вода насправді може бути корисною, але   лише при систематичному загартовуванні, тобто при щоденному контакті з холодною водою. 

Про що варто пам’ятати, занурюючись в ополонку, і чи всім це варто робити – читайте  нижче.

Правило перше. Пірнайте за умови, якщо ви загартовувалися заздалегідь. Адже різке занурення у холодну воду може спричинити погіршення самопочуття. Занурення у холодну воду може викликати запаморочення, блювання та шум у вухах, спазм коронарних артерій, аритмію, зупинку серця, судоми навіть у цілком здорової людини.

Правило друге. Перед заходом у воду зробити інтенсивну розминку. Не пірнати різко, а вмити обличчя, обтерти груди, живіт, спину і лише після цього занурюватися по шию. Занурюватися з головою не варто – це може призвести до різкого охолодження організму. Перебувати в крижаній воді можна 3-5 секунд.

Правило третє. Відмовтеся від «зігрівання»  алкогольними напоями. Алкоголь сприяє розширенню периферійних судин. Це збільшує тепловіддачу, тому тіло дуже швидко втрачатиме тепло.
Варто відмовитися від паління, адже воно порушує кровообіг і прискорює охолодження.

Правило четверте. Після купання відразу слід одягнути теплий сухий одяг. Він має бути просторим, зручним, із мінімальною кількістю ґудзиків та застібок.

Правило п'яте. Пірнати в ополонку можна лише в тому  разі, якщо ви повністю здорові. А ще  бажано  перед пірнанням порадитись зі своїм  сімейним лікарем.

Не можна пірнати в ополонку, якщо маєте  хронічні соматичні  або інфекційні захворювання.  У непідготовлених же людей існують ризики смерті або через реакцію нейрогенного холодового шоку, або через  гіпотермію!

Купатися можна лише в спеціально обладнаних місцях під наглядом  рятувальників і медичних працівників.

Також застерігаємо, що занурення в крижану воду жодним чином не допоможе зміцнити імунітет до гострих респіраторних вірусних інфекцій, COVID-19, тощо. У  час підвищеної захворюваності на ГРВІ в т.ч. коронавірусної інфекції відвідувати масові скупчення людей – означає наражати себе на небезпеку інфікуватись, тому варто дотримуватись всіх протиепідемічних  норм та правил.
 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних