ТРУДОВІ МІГРАНТИ – ГРУПА РИЗИКУ ПОТРАПЛЯННЯ В СИТУАЦІЮ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

Дата: 11.12.2023 15:40
Кількість переглядів: 68

Проблема трудової міграції в Україні в умовах воєнного часу  набула актуальності, оскільки політична та економічна нестабільність сприяє формуванню міграційних потоків.

Оскільки порушення законодавства в міграційній сфері пов’язані з правопорушеннями, які мають ознаки торгівлі людьми, Центрально-Західне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці, в межах Меморандуму про співробітництво та партнерство між Державною службою України з питань праці та Державною міграційною службою України від долучилось до проведення  спільних з територіальними органами Державної міграційної служби України профілактичних заходів з нагляду та контролю за виконанням законодавства в міграційній сфері під умовною назвою «Мігрант».

Торгівля людьми – найбільш жахлива проява соціального лиха у мирний час, а внаслідок повномасштабного вторгнення  російської федерації на територію України ця проблема стала ще більш масштабною. Під загрозою торгівлі залишаються як особи, які вимушені виїхати за кордон, так і ті що залишились на території України та на тимчасово окупованих територіях.

Понад десяти мільйонів українців вимушені були покинути свої домівки задля збереження свого життя. Часто люди покидають  свої домівки перебуваючи в нестабільному психічному та фізичному стані, і як  наслідок люди розгублені, виснажені та налякані, тому не можуть сприймати інформацію критично, та стають легкою здобиччю для торгівців людьми.

Саме тому торгівцям людьми вдається легко ввести в оману людину, представляючись волонтерами, які  нібито намагаються допомогти та розселити біженців, чи посприяти в працевлаштуванні.

В свою чергу, кожна людина, дотримуючись наступних правил безпеки зможе знизити ризик потрапляння  до рук торгівців людьми:

1.    Безпека документів
– ніколи й нікому не віддавайте ваш паспорт чи документи, які ідентифікують вашу дитину;
– завчасно зробіть копії, зіскануйте чи сфотографуйте ваш паспорт та документи вашої дитини. Надішліть їх собі на електронну пошту чи збережіть їх на телефоні.

2.    Безпека пересування 
– ретельно розплануйте маршрут вашої подорожі;
– намагайтеся не сідати у авто до незнайомих людей;
– якщо вам все ж таки потрібно сісти в авто до незнайомих людей, сфотографуйте його номер та надішліть вашим близьким;

3.    Безпека спілкування 
– нікому не віддавайте свій мобільний телефон та інші засоби зв’язку;
– будьте обачні та недовіряйте сліпо випадковим незнайомим жінкам. Вони теж можуть бути залучені до торгівлі людьми;
– домовтеся зі своїми близькими про певне кодове слово чи знак, що буде означати небезпеку чи потребу у допомозі;
– щодня інформуйте близьких про ваше місцезнаходження та пропозиції, які вам надходять(наприклад про поселення, про працевлаштування, про оформлення документів).

Якщо ви потрапили у ситуацію торгівлі людьми або стали її свідком, звертайтеся до поліції за телефоном 102 (служба екстреної допомоги в ЄС 112) або на урядову гарячу лінію 1547.

Національна гаряча лінія з консультування мігрантів та протидії торгівлі людьми (безкоштовно та анонімно щодня з 8:00–20:00): 0 800 505 501 або 527.⠀

La Strada (запобігання домашньому насильству, прав дитини, торгівлі людьми та гендерній дискримінації): 0 800 500 225 або 116 111.

Відповіді на найактуальніші питання застосування трудового законодавства, зокрема і у воєнний час, Ви можете отримати  на інформаційному порталі Держпраці: pratsia.in.ua.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису
 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних