ДО УВАГИ ЖИТЕЛІВ ЖИТОМИРЩИНИ! ЗА ФОТО- ТА ВІДЕОЗЙОМКУ ВІЙСЬКОВИХ ОБ’ЄКТІВ Й ОБ’ЄКТІВ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ В УКРАЇНІ ВСТАНОВЛЕНО КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Дата: 11.10.2023 13:39
Кількість переглядів: 373

Фото без описуЗ початком введення в Україні воєнного стану Верховною Радою України ухвалено Закон від 24.03.2022 № 2160-ІХ «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (щодо забезпечення протидії несанкціонованому розповсюдженню інформації про направлення, переміщення міжнародної військової допомоги в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших військових формувань України, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану). Закон опубліковано 30 березня 2022 року в газеті Голос України.

В Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об’єктів інфраструктури. В тому числі, водіям авто та мотоциклів тепер не можна користуватися відеореєстраторами. Заборона стосується усіх регіонів країни, особливо тих, де ведуться бойові дії.

Заборонено фіксувати на відео:

- дороги загального користування;
- об’єкти загального призначення;
- об’єкти інфраструктури, блокпости, укріплення;
- розташування, зосередження чи переміщення військових частин (підрозділів) сил оборони.

Необхідність ухвалення цього рішення обумовлена тим, що попри триваюче повномасштабне вторгнення російських агресорів та запровадження в Україні воєнного стану, деякі громадяни розміщують в мережі Інтернет інформацію про рух або розташування Збройних Сил України чи переміщення міжнародної військової допомоги, чим свідомо чи несвідомо допомагають ворогу.

Ухваленим Законом Кримінальний кодекс України доповнено новою статтею 114-2 «Несанкціоноване розповсюдження інформації про направлення, переміщення міжнародної військової допомоги в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших військових формувань України, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану».

Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років за поширення інформації про направлення чи переміщення зброї, озброєння та боєприпасів територією України, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом ЗСУ чи Міністерством оборони України або в офіційних джерелах відповідних відомств країн-партнерів, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Позбавлення волі на строк від 5 до 8 років передбачене за поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ чи військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генштабом ЗСУ, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Вищезазначені дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або з метою надання такої інформації державі-агресору, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, каратимуться позбавленням волі на строк від 8 до 12 років.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних