ДОВІДНИК БЕЗБАР’ЄРНОСТІ: СТВОРЕННЯ БЕЗБАР’ЄРНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ДІТЕЙ

Дата: 05.06.2023 16:12
Кількість переглядів: 74

Фото без опису

Відповідно до Декларації прав дитини всі діти мають рівні права у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого.

Чи задумувалися ви, з якими труднощами стикаються батьки маленьких дітей? Наскільки складно підтягнути дитячий візочок сходами одній людині без сторонньої допомоги, зайти з ним до магазину, де немає пологого входу чи пандуса, або у транспорт без спеціального пониження? Про цю проблему ми не замислюємось, поки самі не стаємо батьками чи поки в нашому близькому оточенні не з’являються діти.

Ці сходинки, бордюри та високі пороги — бар’єри, які не дозволяють батькам чи опікунам вільно пересуватися з маленькими дітьми. Це також перепони, що ускладнюють пересування дітям з інвалідністю. Зауважимо, що лише на Житомирщині проживає 5 973 дитини з інвалідністю.

Крім фізичних, просторових бар’єрів існують ще бар’єри економічні та освітні, коли дитини немає можливостей отримати доступ до якісної освіти через те, що вона якось відрізняється або живе у віддаленому населеному пункті.

Є бар’єри у ставленні до дитини через певні ознаки (вік, стать, колір шкіри, мова), коли вона відчуває своє виключення із колективу і не має можливості реалізувати свої бажання, амбіції та права.

Усі ці бар’єри шкодять не тільки певній групі дітей, а й усьому суспільству. Ми втрачаємо величезний потенціал, відмовляючись взаємодіяти з різними людьми, у кожного з яких свій унікальний досвід. А втрачений потенціал – це втрачені можливості для всіх нас.

Саме тому безбар’єрне та відкрите суспільство, де кожна дитина відчуває, що до неї ставляться з повагою, попри будь-які ознаки й статуси, і знає, що в неї є рівний доступ до можливостей, має перспективи для розвитку.

Про усунення бар’єрів для дітей на всіх рівнях читайте в Довіднику безбар’єрності, створеному за ініціативою першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, які виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних