ЗВІТ СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ ЗА 2022 РІК

Дата: 28.04.2023 12:35
Кількість переглядів: 579

Фото без опису

Звіт селищного голови 
Новоборівської селищної ради за 2022 рік

Згідно статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» селищний голова при здійсненні наданих повноважень є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою, відповідальним – перед відповідною радою. У відповідності до вимог чинного законодавства України, та враховуючи ст. 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», пропоную вашій увазі звіт перед громадою про виконання своїх повноважень, роботу Новоборівської селищної ради та її виконавчих органів  за 2022 рік.

Основна мета звіту полягає не тільки в тому, щоб показати результати  роботи, а й щоб разом з депутатами проаналізувати основні напрямки діяльності депутатського корпусу, виконавчого комітету селищної ради і мої, як селищного голови, та визначити напрямки подальшої діяльності.

2022 рік мав стати новим етапом розвитку Новоборівської територіальної громади. Проте «24 лютого 2022 року» кардинально змінило стратегічний план дій нашої громади. Повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України поставило перед нашою країною, зокрема Новоборівською селищною територіальною громадою, нові виклики та завдання. Питання безпеки та функціонування у воєнний час стрімко замінили намічені напрямки, які були в пріоритеті на початку 2022 року.

Поточний рік для нас виявився справжнім іспитом на міцність та згуртованість. Адже  життя нашої громади в умовах війни стало крихким балансом між питаннями боротьби, безпеки та комфорту мешканців й гостей Новоборівської громади.

Завдяки нашим відважним захисникам, які звільняють кілометр за кілометром, місто за містом, вибивають ворога з української землі, Новоборівська селищна територіальна громада відносно у безпеці. Та надважливим завданням селищної ради стала підтримка й допомога нашим воїнам і внутрішньо-переміщеним особам - жителям окупованих та тих регіонів, де тривають криваві бої, полишивши свої домівки та все нажите роками, аби врятувати головне – життя, та знайшли прихисток в нашій громаді.

Новим напрямком роботи, в умовах воєнного стану, стала волонтерська діяльність. До волонтерської діяльності активно долучилися всі працівники закладів культури Новоборівської територіальної громади. Протягом звітного періоду, працівниками було організовано благодійні акції з метою збору коштів для потреб ЗСУ, конкурси малюнків, долучалися до збору на автомобілі, тепловізори, генератори.

З початку війни  директором КЗ «Центру культури і дозвілля»,  разом зі своїми працівниками організовано волонтерський ХАБ, де кожен житель селища міг принести продукти харчування, одяг, взуття для внутрішньо переміщених осіб та сімей, що потрапили в складні життєві обставини. Окрім того до волонтерської роботи долучились працівники освіти та культури Кропивнянського, Ягодинського, Небізького та Фасівського старостинських округів,  які організували збір домашніх консервів, овочів та теплих речей для захисників на фронт. В Новоборівському будинку культури було організовано плетіння маскувальних сіток для потреб фронту, та залучено працівників шкіл, садочків та всіх небайдужих мешканців громади. Також, маскувальні сітки виготовлятись в Новоборівському ліцеї працівниками закладу.

Розпорядженням селищного голови від 01 березня 2022 року № 20/02-03 «Про утворення та функціонування груп при раді оборони громади» у Новоборівській громаді створено гуманітарний штаб. Відповідальна за координацію роботи штабу – Людмила ПРИЩЕПА, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Новоборівської селищної ради. До гуманітарного штабу надходила допомога небайдужих земляків із-за кордону, української діаспори, громадських організацій, місцевих жителів для забезпечення потреб та її видачі через уповноважену групу вимушеним переселенцям, що прибувають у населені пункти громади, сім’ям, які попали у скрутне становище, громадянам пільгової категорії тощо. Допомога складалась із одягу, взуття, постільної білизни, засобів особистої гігієни, продуктів харчування. 

Від міжнародного дитячого  фонду  ООН UNICEF надходила допомога виключно для  ВПО, які мають принаймні одну дитину до двох років, а також тим, хто виховує двох і більше дітей, серед яких принаймні одна дитина з інвалідністю. Від Житомирської військової адміністрації надходила допомога у продуктових наборах для ВПО. Працівники  відділу освіти, відділу соціального захисту та ЦДЮТ долучались до прийому, розвантажування, сортування та видачі гуманітарної  допомоги,  що  надходила від  міст-побратимів, європейських країн, благодійних фондів та організацій.  Всього за період  з березня 2022 року по березень 2023 року було задоволено 493 заяви, відповідно до яких надано запитувану допомогу. 

Протягом березня-травня у зв’язку з  великою кількістю тимчасово переміщених осіб з окупованих територій  України запроваджувались оперативні заходи щодо прискорення реєстрації в Центрі надання адміністративних послуг селищної ради як ВПО, сприяння у пошуку для переселенців помешкання, які надавались місцевими жителями громади, та вирішення інших не менш важливих питань. Відділ соціального захисту населення та охорони здоров’я  продовжує взаємодіяти з усіма організаціями, структурами, фондами та іншими інстанціями, аби люди, які постраждали від війни, були забезпечені необхідним для прожиття.

У зв’язку із повномасштабним вторгненням російської федерації на територію України відповідно до чинного законодавства України у відділі освіти, культури, молоді та спорту Новоборівської селищної ради було вилучено в умовах правового режиму воєнного стану 1 шкільний автобус на потреби Збройних Сил України.

Крім того під час воєнного стану селищна рада та її виконавчі  органи забезпечували   стабільну  роботу установ, закладів та підприємств  громади.  
Для покращення оповіщення населення Новоборівської громади в умовах воєнного стану про сигнал «повітряної тривоги» встановлено систему централізованого оповіщення і зв’язку (вартістю 30,0 тис. грн. з місцевого бюджету). 

З початком повномасштабної російської агресії проти Україні життєво необхідним стало облаштування укриттів на випадок повітряних тривог. На даний час в Новоборівській селищній територіальній громаді визначено 11 укриттів, які приведено в належний для використання стан.

Крім того працівники селищної ради брали активну участь в організації роботи загону самооборони, а в подальшому добровольчого формування Новоборівської територіальної громади №1. Члени ДФТГ №1, на безоплатній основі, виконували виконання завдань із забезпечення охорони та правопорядку в громаді у координації та співпраці із Збройними силами України та Національною поліцією. Протягом лютого-березня, із залученням мешканців громади та працівників Новоборівського ЖКП, організовували роботи щодо створення фортифікаційних та оборонних укріплень та несли службу на блокпостах на території громади. Наразі ці блокпости на території громади, відповідно до рекомендацій Житомирської обласної військової адміністрації  не функціонують.

Також, в рамках нового проєкту підтримки людей, продиктованого воєнним станом, розгорнуто «Пункти незламності» - спеціальні місця, які функціонують у випадку настання критичних ситуацій, зокрема, тривалої відсутності електропостачання (стан блек-ауту), відсутності мобільного зв’язку, опалення, водопостачання, водовідведення. Після отримання офіційного повідомлення від Житомирської обласної військової адміністрації про настання надзвичайної ситуації (не пізніше 2 годин з моменту отримання повідомлення) такі пункти «незламності» діятимуть в Новоборівській  громаді за адресами:

- Новоборівська місцева пожежна охорона (смт. Нова Борова вул. Іршанська, 19-А );
- Новоборівський Центр розвитку дитини «Казка» (смт. Нова Борова вул. Казкова,2);
- Новоборівський Центр розвитку дитини «Сонечко» (смт. Нова Борова вул. Незалежності, 26а).

Протягом звітного періоду відбувалися періодичні зустрічі з активістами, керівництвом підприємств, установ та організацій, незалежно від форм власності громади, на яких обговорювалися виклики  та  загрози, а також можливі шляхи вирішення проблем, тощо.

Бюджет Новоборівської територіальної громади

Війна на  території України наразі змінила всі правила та норми, призвела до нових викликів та спровокувала цілий ряд кризових ситуацій, які ускладнюють функціонування держави та Новоборівської громади в цілому. 

Однак, незважаючи на негативний вплив воєнних дій на території нашої держави селищною радою вживались заходи щодо стабілізації ситуації в соціально-економічній сфері та забезпеченні соціального захисту та підтримки населення громади.

За 12 місяців 2022 року до бюджету громади надійшло доходів у сумі 76 618,432 тис. грн., із них  до загального фонду – 72 784, 675 тис. грн., до спеціального – 3 833,757 тис. грн.

Дохідна части на спеціального фонду за 2022 рік виконана в сумі 3 833,757 тис. грн. в т.ч.:

- кошти від продажу землі – 168,128 тис. грн.;
- екологічний податок 20,037 тис. грн.;
- надходження від плати за послуги - 209,705 тис. грн.;
- благодійні внески – 2 963, 445 тис. грн.;
- доходи від власної підприємницької діяльності – 472,442 тис. грн.;
- інша субвенція з обласного бюджету на придбання дитячого ігрового майданчика - 50,000 тис. грн.

Зважаючи на прийняття ряду законодавчих документів щодо змін податкового законодавства, дії норм та особливостей надходжень податків до місцевого бюджету, а саме зменшення ставки єдиного податку з 5% до 2%, добровільної сплати єдиного податку платниками 1 та 2 групи, зменшення обсягу міжбюджетних трансфертів з державного бюджету в період воєнного стану за 2022 рік дохідна частина загального фонду бюджету громади  виконана на 100,04%,  але в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, за 2021рік надходження зменшились на 9 444, 931 тис. грн., або на 11%.

Видатки бюджету Новоборівської територіальної громади за 2022 рік склали 70 415, 842 тис. грн., в т.ч. за  загальним фондом бюджету громади в сумі 67 248, 463 тис. грн. при планових призначеннях на відповідний період  75 522,783 тис. грн. або на 89%. За спеціальним фондом видатки виконано в сумі 3167,379 тис. грн., з яких власними надходженнями бюджетних установ – 3 037, 379 тис. грн. (в т.ч. надходження благодійної допомоги від громадських організацій в сумі 2 898,384 тис. грн.).

Видатки бюджету територіальної громади за 2022 рік на захищенні статті видатків склали 62 538,69 тис. грн. або 93% видатків загального фонду бюджету громад, з них на:

- виплату заробітної плати з нарахуванням 51 297, 747 тис. грн. або 76,3% від загального обсягу видатків;
- харчування – 305,073 тис. грн. або 0,4% від загального обсягу видатків;
- видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв 4 798, 092 тис. грн.
 або 7,1%;
- інші виплати населенню – 392,399 тис. грн., або 0,6%.
- фінансування соціального захисту та соціальне забезпечення по загальному фонду використано 1 416,079 тис. грн.., або 2% від загального обсягу видатків;
- на освіту – 46 299,805 тис. грн. або 68,9% видатків загального фонду бюджету;
- охорона здоров’я – 1 1667,987 тис. грн. або 2,5%;
- культуру і мистецтво – 1 859,220 тис. грн. або 2,8%;
- видатки на утримання житлово-комунального господарства – 3 982,503 тис. грн. або 5,9% від обсягу видатків загального фонду бюджету;
- на утримання та розвиток автомобільних доріг та  дорожньої інфраструктури 198,762 тис. грн. або 0,3%.

Нажаль, дія постанови Кабінету Міністрів України № 590 від 07 травня 2022 року обмежила можливості розвитку громади, встановлюючи черговість платежів та виключила можливість проведення  капітальних видатків.

Чисельність населення

До складу Новоборівської селищної територіальної громади входить 18 населених пунктів адміністративний центр - смт. Нова Борова, та чотири старостинські округи: Кропивнянський, Небізький, Фасівський та Ягодинський. 

Назва населеного пункту Площа Населення
(станом на 01.01.2023)

 
В т. ч. ВПО
1 Нова Борова,
адміністративний центр  територіальної громади
588,2 5563 207
2 Кропивнянський старостинський округ 581,6 774 50
3 Небізький 
старостинський округ
221,4 477 15
4 Фасівський 
старостинський округ
356,3 536 11
5 Ягодинський старостинський округ 578,7 1077 32
  ВСЬОГО 2326,2 8427 315

Структура ради та загальна чисельність працівників

Новоборівська селищна рада
Керівництво – 8 штатних одиниць: селищний голова, секретар селищної ради, заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради, керуючий справами (секретар) виконавчого комітету, старости Кропивнянського, Небізького, Фасівського та Ягодинського  старостинських округів;

Відділ земельних ресурсів – 2: начальник відділу, головний спеціаліст-землевпорядник;

Відділ архітектури, містобудування та комунального майна – 2: начальник відділу, головний спеціаліст з містобудівного кадастру. 

Реєстраційний відділ – 4: начальник відділу-державний реєстратор, державний реєстратор, адміністратор, головний спеціаліст державної реєстрації актів цивільного стану.

Відділ бухгалтерського обліку та звітності – 2: начальник відділу-головний бухгалтер, інспектор з бухгалтерського обліку.

Відділ-служба у справах дітей – 2: начальник відділу, спеціаліст І категорії.

Інші спеціалісти – 5: головний спеціаліст з питань персоналу, головний спеціаліст з юридичних питань, головний спеціаліст - 2, спеціаліст І категорії з інформаційно-комп'ютерного забезпечення.

Інші службовці – 6: інспектор з військового обліку, оператор комп’ютерного набору, діловоди Кропивнянського,  Небізького, Фасівського та Ягодинського старостинських округів.

Обслуговуючий персонал – 5: водій автотранспортних засобів, прибиральник службових приміщень, опалювач – 2, двірник – 1.

Виконавчі органи ради
Фінансовий відділ Новоборівської селищної ради – 4: начальник відділу, головний спеціаліст – 3.

Відділ освіти, культури, молоді та спорту Новоборівської селищної ради - 4: начальник відділу, головний спеціаліст з адміністративно-господарських питань, спеціаліст І категорії – 2.

Відділ соціального захисту та охорони здоров'я Новоборівської селищної ради – 4: начальник відділу, головний спеціаліст-головний бухгалтер, головний спеціаліст, спеціаліст І категорії.

Загальна чисельність апарату ради та її виконавчих органів  –  48 штатних одиниць.

Робота депутатського корпусу Новоборівської селищної ради

Звітуючи про роботу селищної ради та її виконавчих органів протягом 2022 року, слід зазначити, що ми виконували і виконуємо як власні так і делеговані нам повноваження, які обумовлені  Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні». 

У відповідності до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та плану роботи селищної ради сесії проводяться не рідше одного разу у квартал, а по необхідності і більше.

За 2022 рік Новоборівською селищною радою восьмого скликання було організовано та проведено 11 пленарних засідань сесій селищної ради, за результатами роботи якої прийнято 191 рішення. 

Організовано та проведено засідань постійних комісій селищної ради: 

- постійної комісії з питань депутатської діяльності та етики роботи щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав громадян  – 3 засідання, на яких розглянуто 6 питань;
- постійної комісії з питань бюджету, фінансів і цін – 8 засідань, на яких розглянуто 51 питання;
- постійної комісії з питань регулювання земельних відносин та охорони навколишнього середовища – 5 засідань, на яких розглянуто 152 питання;
- постійної комісії з питань промисловості, будівництва і благоустрою, транспорту та зв’язку, управління комунальною власністю   – 5  засідань, на яких розглянуто 15 питань;
- засідань постійної комісії по соціальних питаннях, культурі, охороні здоров’я, побутового і торгівельного обслуговування, освіті, молоді і спорту   – 3 засідання, на яких розглянуто 5 питань.

Селищним головою в 2022 році було видано 303 розпорядження в т. ч.: 69 розпоряджень з основної діяльності та 234 розпорядження з кадрових питань.

Виконавчий комітет Новоборівської селищної ради

Рішенням 1 пленарного засідання 1 сесії  8 скликання № 10 від 20.11.2020 року утворено виконавчий комітет Новоборівської селищної ради, визначено його чисельність та затверджено персональний склад, який станом на 01.01.2022 року складає 26 осіб.

Відповідно до регламенту роботи виконавчого комітету, затвердженого рішенням виконкому № 43 від 11 грудня 2020 року засідання виконавчого комітету селищної ради плануються щокварталу і проводяться щомісячно. Крім питань передбачених планом роботи виконавчого комітету, розглядаються поточні питання, заяви, звернення громадян, підприємств, установ, організацій.
За 2022 рік  було проведено 14 засідань виконавчого комітету Новоборівської селищної ради, за результатами роботи яких прийнято 202 рішення. Основними питаннями  винесених на розгляд виконавчого комітету залишаються: 

- заслуховування звітів роботи виконавчих органів ради;
- складання проекту бюджету, звітів про хід і результати виконання бюджету;
- погодження програм соціально-економічного та культурного розвитку громади, цільових програм з інших питань самоврядування;
- виплата одноразової грошової  допомоги незахищеним верствам населення: учасникам бойових дій, АТО/ООС; на лікування та поховання;
-   видалення зелених насаджень, стан яких визнано незадовільним;
-   постановка на квартирний облік та зняття із квартирного обліку;
-   призначення опіки, визначення способу участі у вихованні дітей тощо;
-   затвердження висновків органу опіки і піклування Новоборівської селищної ради;
-   створення комісій, робочих груп при виконавчому комітеті селищної ради; 
-  проведення заходів з благоустрою; 
-   повідомна реєстрація колективних договорів
-   інші питання, що належать до повноважень виконавчого комітету.

При виконавчому комітеті Новоборівської селищної ради діють постійні комісії.

Адміністративна комісія
Відповідно до п. п. 4 п. «б» ст. 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Кодексу України про адміністративні правопорушення, Положення про адміністративну комісію, затвердженого рішенням виконкому Новоборівської селищної ради від 16.03.2016 р. № 50, адміністративною комісією розглядаються і вирішуються справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 218 КУпАП. 

Основним завданням комісії є розгляд протоколів про адміністративні правопорушення, доведення рішень комісії до кожного правопорушника. Адміністративна комісія тісно співпрацює з посадовими особами, яким надано повноваження щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення в Новоборівській селищній ТГ. У звітному періоді проведено 19 засідань адміністративної комісії, розглянуто 19 протоколів про адміністративне правопорушення, прийнято постанови про накладення та стягнено штрафів на загальну суму           10 290 грн. 

Житлова комісія

Житлова комісія при виконкомі Новоборівської селищної ради утворена рішенням виконавчого комітету Новоборівської селищної ради № 68 від 18.02.2021 року та є колегіальним органом, що має дорадчі функції, діє на громадських засадах.

У своїй діяльності житлова комісія керується Конституцією України, Житловим Кодексом Української РСР,  постановою Ради Міністрів Української РСР і Української Республіканської ради професійних спілок від 11 грудня 1984 року N 470 «Про затвердження Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР», та іншими законодавчими актами України.

У межах своїх повноважень Комісія готує пропозиції та вносить їх на розгляд виконавчого комітету селищної ради з питань:

- прийняття громадян на квартирний облік та зняття з квартирного обліку за місцем проживання при виконавчому комітеті. 
- включення громадян до списків осіб, що користуються правом позачергового та першочергового отримання жилих приміщень та виключення зі списків;
- розподілу жилої площі та надання житлової площі громадянам, які перебувають на відповідному обліку при виконкомі Новоборівської селищної ради;
- прийняття рішень про надання громадянам соціального житла на підставах і в порядку, визначених законом;
- проведення щорічної перереєстрації громадян, які перебувають на квартирному обліку, соціальному квартирному обліку тощо.

В 2022 році проведено 4 засідання житлової комісії та підготовлено 4 проекти рішень на розгляд виконавчого комітету Новоборівської селищної ради, з питань, що стосуються постановки та зняття на/з квартирного обліку. 

Опікунська рада
Опікунська рада при виконавчому комітеті Новоборівської селищної  ради утворена рішенням виконавчого комітету Новоборівської селищної ради № 69 від 18.02.2021 року при органі опіки та піклування, яким є виконавчий комітет Новоборівської селищної  ради, та має консультативно-дорадчі функції. Опікунська рада здійснює свою діяльність відкрито, на принципах демократичності та колегіальності.

У своїй діяльності опікунська рада керується Конституцією України, Цивільним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України, Правилами опіки та піклування, затвердженими спільним наказом державного комітету у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 № 34/166/131/88 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17.06.1999 за № 387/3680), іншими нормативно-правовими актами з відповідних питань.

Розглядає питання, що стосуються забезпечення особистих, майнових і житлових прав та інтересів осіб, яких рішенням суду визнано (визнається) недієздатними (обмежено дієздатними) і яким призначено опікуна (піклувальника), та повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов’язки

Розглядає інші питання, віднесені законодавством до компетенції органів опіки та піклування 

Опікунською радою в 2022 році проведено 6 засідань, підготовлено 6 проектів рішень – щодо затвердження 12 висновків органу опіки і піклуван’ня Новоборівської селищної ради.           

Розгляд звернень

Впродовж  2022 року до селищної ради надійшло 1925 письмових та усних звернень, всі вони розглянуті особисто селищним головою та опрацьовані працівниками Новоборівської селищної ради, виконавчого комітету та інших виконавчих органів. Найбільший показник звернень громадян стосувався вирішення соціальних питань - 1699, аграрної політики та земельних відносин – 91, комунального господарства - 16 та інші.

Спеціалістами апарату селищної ради та виконавчого комітету селищної ради проводиться робота у сфері надання відповідей та роз’яснень на звернення громадян, запити і звернення державних органів влади та підприємств, установ і організацій іншої форми власності. 

Всі  звернення,   заяви  громадян  розглянуто у встановлений законодавством термін. Прийняті відповідні рішення,  на всі звернення надано відповіді. Ведеться контроль за   своєчасністю вирішення питань піднятих у зверненнях громадян, клопотаннях суб’єктів господарської діяльності, щоквартально дане питання розглядається на засіданнях виконкому селищної ради.

Листи, заяви громадян, що надходять до Новоборівської селищної ради та її виконавчого комітету, розглядаються у встановлені  законодавством терміни, про результати  розгляду заявники інформуються в письмовій формі.
Питання  щодо  забезпечення  реалізації  громадянами конституційного права на звернення знаходиться на постійному контролі.

Старости

Представництво інтересів громадян на території колишніх сільських рад здійснюють старости сіл, які у своїй діяльності керуються Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», актами Президента України, Постановами Кабінету Міністрів України, «Положенням про старосту сіл».

В Кропивнянському  старостинському окрузі, до складу якого входять села: Кропивня, Гацьківка, Луковець і Рудня-Гацьківка,  представництво інтересів громадян здійснює староста Микола КУЗЬМЕНКО.

В Небізькому  старостинському окрузі, до складу якого входять села: Небіж, Хичів, Краснорічка,  представництво інтересів громадян здійснює староста Михайло МАЙСТРЕНКО.

В Фасівському  старостинському окрузі, до складу якого входять села: Фасова, Кам’яний Брід, Ісаківка, Рудня-Фасова і Томашівка,  представництво інтересів громадян здійснює староста Валентина МАРКЕВИЧ.

В Ягодинському старостинському окрузі, до складу якого входять села: Ягодинка, Ягодинка Друга, Старий Бобрик, Турчинка і Валки,  представництво інтересів громадян здійснює староста Станіслав ШЕМЕТ (з 24.02.2023 лютого мобілізований до лав ЗСУ).

Протягом 2022 року старостами старостинських округів громади: 

Здійснено прийом  239 жителів громади:
- Фасівський старостинський округ 55 осіб;
- Небізький старостинський округ – 52 особи;
- Кропивнянський старостинський округ 85 осіб;
- Ягодинський старостинський округ - 47 осіб.

Видано довідок – 1473:
- Фасівський старостинський округ 297  шт.;
- Небізький старостинський округ – 222 шт.;
- Кропивнянський старостинський округ - 544 шт.
- Ягодинський старостинський округ - 410 шт.

Вчинено нотаріальних дій та дій, які прирівнюються до нотаріальних – 43; 
- Фасівський старостинський округ 15  шт.;
- Небізький старостинський округ – 16 шт.;
- Кропивнянський старостинський округ – 22

Прийнято заяв із питань соціального захисту населення - 1257.

Крім цього, старостами, на території закріплених сіл, проводиться постійна робота з благоустрою, упорядкування території, спортивні заходи, заходи з нагоди відзначення державних свят, робота у сфері земельних відносин. Ведеться облік військовозобов’язаних.

Структурні підрозділи селищної ради

Реєстраційний відділ Новоборівської селищної ради (ЦНАП)  

Рішенням селищної ради від 03 квітня 2020 року №1213 утворено реєстраційний відділ Новоборівської селищної ради, на який покладено керівництво та відповідальність за організацію діяльності Центру надання адміністративних послуг, в тому числі за здійснення матеріально-технічного та організаційного забезпечення діяльності Центру.

У Кропивнянському  старостинському окрузі створено віддалене робоче місце Центру надання адміністративних послуг при виконавчому органі Новоборівської селищної ради (ВРМ).

Затверджено штатну структуру  реєстраційного відділу в кількості 4 штатні одиниці, начальник реєстраційного відділу-державний реєстратор, адміністратор, державний реєстратор та спеціаліст ДРАЦС.

Рішенням 20 сесії селищної ради VIII скликання 29 червня 2022 № 665 затверджено новий перелік адміністративних послуг (221 послуга), які надаються реєстраційним відділом (ЦНАП) та ВРМ: 

послуги, які надаються реєстраційним відділом: 
- реєстрація актів цивільного стану – 3 послуги, 
- реєстрація/зняття з реєстрації мешканців – 9 послуг, 
- реєстрація нерухомості – 8 послуг, 
- реєстрація бізнесу – 21 послуга,
- послуги соціального характеру – 57 послуг,
- паспортні послуги – 1,
- питання місцевого значення (містобудування, благоустрій, житло тощо) – 61 послуга,
- земельні послуги – 14 послуг,
- послуги Держгеокадастру – 21 послуга,
- послуги Державної інспекції архітектури та містобудування – 16 послуг.

Спеціалістами відділу обслуговування громадян № 16 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області першого та третього понеділка кожного місяця здійснюється виїзний прийом громадян та надаються послуги пенсійного характеру у кількості 10 послуг.

Послуги, які надаються ВРМ: 
- адміністративні послуги соціального характеру – 57 послуг, 
- паспортні послуги – 1,
- питання місцевого значення (містобудування, благоустрій, житло тощо) – 60 послуг;
- земельні послуги – 14 послуг,
- нотаріальні дії, що вчиняються посадовими особами органу місцевого самоврядування у сільських населених пунктах – 6 послуг.

Працівники реєстраційного відділу мають доступи та працюють до таких Єдиних та Державних реєстрів (держателем яких є Міністерство юстиції України): 

1) Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань,
2) Державний реєстр актів цивільного стану громадян,
3) Державний реєстр речових прав на нерухоме майно,
4) надаються витяги з Державного земельного кадастру про земельну ділянку,
5) через портал Державної електронної системи у сфері будівництва надаються послуги Державної інспекції архітектури та містобудування

За 2022 рік реєстраційним відділом та ВРМ надано 6 137 послуг (5 501 відділ, 636 ВРМ), з них:

1) послуги з земельних питань та питань місцевого значення – 1 623;
2) реєстрація місця проживання громадян – 817; 
3) реєстрація прав на нерухоме майно та їх обтяжень – 707; 
4) державна реєстрація актів цивільного стану – 439; 
5) послуг з реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців – 57; 
6) встановлення статусу багатодітної сім’ї та дитини – 17;
7) послуги Держгеокадастру – 18;
8) послуги Державної інспекції архітектури та містобудування – 9;
9) паспортні послуги (вклейка фото) -16;
10) нотаріальні дії – 23.

У звітному періоді за платні послуги, з яких  стягується адміністративний збір, до місцевого бюджету селища надійшло коштів на суму 124, 765 тис. грн.

На головного спеціаліста відділу соціального захисту населення та охорони здоров’я Новоборівської селищної ради покладено функції адміністратора та закріплено робоче місце в приміщення реєстраційного відділу, де спеціаліст безпосередньо приймає громадян та надає адміністративні послуги соціального характеру мешканцям громади (за 2022 рік надано 1 825 послуг).

До реєстраційного відділу здійснюють виїзні прийоми громадян працівники комунального підприємства «Житомирське обласне міжміське бюро технічної інвентаризації» Житомирської обласної ради 

Відділ підключено до Програмного комплексу автоматизації центрів надання адміністративних послуг (Інформаційна система «Вулик») як підсистема Системи електронної взаємодії органів виконавчої влади (СЕВ ОВВ). Інформаційну систему «Вулик» розроблено в рамках проекту EGOV4UKRAINE (проект підтримки програми ULEAD з Європою) спільно з Державним агентством з питань електронного урядування  для центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів). Метою створення системи є підвищення доступності та якості надання ЦНАПами послуг та забезпечення надійного зберігання й захисту інформації. 

Щоб відвідувачам поділитися копією е-паспорта, ідентифікаційного коду чи свідоцтва про народження запроваджено шеринг документів. Для цього необхідно:

• відкрити паспорт у застосунку Дія;
• навести на QR-код для шерингу документів в Дії, який знаходиться у адміністратора Відділу;
• підтвердити запит для передачі даних.

Цифрова копія документів з е-підписом Дії автоматично передається до реєстраційного відділу. Завдяки шерингу виконуються відразу дві функції: електронна ідентифікація особи та передача копій електронних документів адміністратору.

Відділ  земельних  ресурсів Новоборівської селищної ради
На виконання Закону України «Про звернення громадян» керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Земельним кодексом України, та іншими законодавчими актами у сфері регулювання земельних відносин, відділом земельних ресурсів Новоборівської селищної ради проводиться робота, спрямована на об’єктивний, всебічний і вчасний розгляд звернень громадян з питань регулювання земельних відносин та на забезпечення гарантування реалізації конституційного права громадян на землю.

Відділом проводиться робота, спрямована на створення необхідних умов для реалізації прав громадян та юридичних осіб з питань регулювання земельних відносин.

Головним спеціалістом, на час відсутності Начальника відділу здійснюється постійний (щоденний) прийом громадян та юридичних осіб, яким постійно надаються консультації та обґрунтовані відповіді з питань земельного законодавства.

Відповідно до вимог чинного законодавства, відділом надаються щомісячні, щоквартальні та річні звіти.

За 2022 рік відділом земельних ресурсів Новоборівської селищної ради підготовлено та подано до розгляду на пленарних засіданнях Новоборівської селищної ради 29 проектів рішень з питань регулювання земельних відносин.

На засіданнях постійної комісії Новоборівської селищної ради з питань регулювання земельних відносин та охорони навколишнього середовища
Новоборівської селищної ради було розглянуто 91 заяву громадян.

Для розгляду на виконкомі Новоборівської селищної ради головним спеціалістом відділу підготовлено 1 проект рішення.

Укладено 3 договори оренди та 1 поновлено на земельні ділянки несільськогосподарського призначення на території Новоборівської селищної ради на загальну суму 325159, 72 грн.

Продано 2 земельні ділянки з розстроченням платежу за 2022 рік надійшла сума 168125,62 грн.

Видано громадянам 114 довідок про членство в особистому селянському господарстві для надання до центру зайнятості з метою реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу; 17 довідок в управління праці та соціального захисту населення для оформлення допомоги або субсидії,13 довідок в нотаріальні контори щодо приватизації землі.

На підставі скарг громадян з питань регулювання земельних відносин проводяться обстеження земельних ділянок на місцевості. Сторонам надаються роз'яснення щодо можливостей вирішення спору. Всього надано 5 відповідей - роз’яснень.

Відділом проводилась робота з інвентаризації земель комунальної власності, а саме земель сільськогосподарського призначення, водного фонду та земель вкритих лісовою рослинністю. 

Відділ був залучений до збору вихідних даних для інвентаризації земель Новоборівської територіальної громади, та комплексного плану розвитку території Новоборівської територіальної громади.

З початку повномасштабного вторгнення у зв’язку з тимчасовим закриттям реєстрів, публічної кадастрової карти, та призупиненням процесів зв’язаних з земельними відносинами головний спеціаліст земельного відділу був залучений до прийому заяв щодо компенсації власникам житлових приміщень в яких проживають внутрішньо переміщені особи та реєстрації вищевказаних власників житла на порталі Прихисток. 

Відділ архітектури, містобудування та комунального майна Новоборівської селищної ради

Відділ архітектури, містобудування та комунального майна є структурним підрозділом апарату селищної ради підзвітний і підконтрольний Раді. Підпорядковується виконавчому комітету Новоборівської селищної ради та селищному голові.

Протягом 2022 року відділом проведено наступну роботу :

В єдиній державній електронній системі у сфері будівництва було сформовано:
- 4 будівельні паспорти:  (смт. Нова Борова 2, с. Краснорічка 2);
- 5 витягів з реєстру будівельної діяльності щодо інформації про присвоєння адрес:  (смт. Нова Борова  2; с. Кропивня  1; с. Небіж  1; с. Краснорічка  1).
Видано 1 витяг з плану зонування смт. Нова Борова.

Підготовлено та винесено на розгляд сесії:
- 3 проекти рішень про надання дозволу на розроблення детального плану території     (с. Валки  1; с. Старий Бобрик  1; смт. Нова Борова  1; с. Фасова 1);
- 1 проект рішення про затвердження детального плану території (с. Турчинка).
Відділ бере участь для розгляду проектів рішень у засіданнях постійної комісії селищної ради з питань промисловості, будівництва і благоустрою, транспорту і зв’язку, управління комунальною власністю.

Проведено засідання архітектурно-містобудівної ради по розгляду детального плану території земельної ділянки в с. Турчинка.
 

Розроблено Детальний план території земельної ділянки, площею 4,4 га, для розміщення кварталу індивідуальної житлової забудови в смт. Нова Борова Житомирського району Житомирської області, проведено громадські слухання. 
Проведено 4 засідання топонімічної комісії, останній протокол якого винесено на засідання виконавчого комітету Новоборівської селищної ради, що готує та виносить їх на розгляд сесії селищної ради.  Рішенням 23 сесії від 25.11.2022р. №691 «Про перейменування вулиць та провулків населених пунктів Новоборівської селищної ради» було перейменовано в: Кропивнянському окрузі: 2 вулиці; Небізькому окрузі: 3 вулиці; Фасівському окрузі: 2 вулиці; Ягодинському окрузі: 4 вулиці; смт. Нова Борова:  13 вулиць та провулків.

Отримано доступ до геопорталу Національної інфраструктури геопросторових даних (містобудівного кадастру).

Надіслано листи на ДП «ДІЯ» та отримано доступ до тестового середовища  в Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Ведеться наповнення інформаційного розділу з присвоєння адрес (верифікація).

Завдяки розробці та затвердження завдання на розроблення комплексного плану просторового розвитку території Новоборівської селищної територіальної громади Житомирського району Житомирської області, Новоборівська селищна громада єдина в Житомирській області отримала субвенцію в розмірі 669 тис. грн. на розробку містобудівної документації, а саме комплексного плану просторового розвитку території Новоборівської селищної територіальної громади. На здійснення послуг укладено договір з ТОВ «УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-ПРОЕКТНИЙ ІНСТИТУТ ЦИВІЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА» на загальну суму 5 200 тис. грн.

Відділом проведено збір вихідних даних, написано 23 листа в державні, приватні організації і підприємства щодо надання інформації для розроблення Комплексного плану просторового розвитку території. 

Розроблено Етап №1 Аналіз вихідних даних. Проведення комплексної оцінки території Новоборівської територіальної громади: пояснювальна записка; креслення «Комплексна оцінка території».

Розглянуто більше 200 листів, які надійшли з обласної військової адміністрації, інших установ та організацій, за результатами розгляду яких вживалися відповідні заходи реагування та підготовлено відповідні відповіді.

Долучались до обстеження приміщень для влаштування найпростіших укриттів для забезпечення роботи в умовах воєнного стану закладів шкільної та дошкільної освіти.

За 2022 рік відділом архітектури, містобудування та комунального майна по причині військового стану в країні, не вдалося провести засідання архітектурно-містобудівної ради для затвердження детального плану території земельної ділянки, площею 4,4 га, для розміщення кварталу індивідуальної житлової забудови в смт. Нова Борова Житомирського району Житомирської області.

Планами відділу на 2023 рік є:
- повне наповнення інформаційного розділу з присвоєння адрес (верифікація) тестового середовища  в Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва;
- наповнення інформацією геопорталу Національної інфраструктури геопросторових даних (містобудівного кадастру);
- розроблення всіх розділів та креслень комплексного плану просторового розвитку території Новоборівської селищної територіальної громади Житомирського району Житомирської області, з дотриманням всіх процедур громадських обговорень та затвердження Новоборівською селищною радою.

Відділ - служба у справах дітей Новоборівської селищної ради
Відділ-служба у справах дітей Новоборівської селищної ради  створена 01.12.2020 року в Новоборівській селищній територіальній громаді за рішенням сесії селищної ради  І пленарного засідання І сесії VІІІ скликання № 13  від 20.11.2020 року. 

Відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей»,  постанови КМУ «Про затвердження типових положень про службу у справах дітей»,

Відділ-служба у справах дітей Новоборівської селищної ради   забезпечує: 

- прийом громадян з питань, що стосуються соціального захисту дітей;
- надає інформацію та консультації щодо діяльності органу опіки та піклування, служби у справах дітей, форм влаштування дітей; з питань застосування щодо захисту прав дітей, у тому числі дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах;
- виявляє дітей, залишених без батьківського піклування (у тому числі знайдених, підкинутих, дітей, життю або здоров‘ю яких загрожує небезпека);
- абезпечує тимчасове влаштування дітей, залишених без батьківського піклування, та приймає рішення про доцільність (недоцільність) повернення таких дітей;
- вживає заходів щодо надання дитині статусу сироти чи позбавленої батьківського піклування, або його зміни;
- вживає заходи щодо влаштування дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування під опіку;
- здійснює контролю за умовами виховання, утримання і розвитку дитини, над якою встановлено опіку, піклування, яка влаштована у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу;
- організовує  і  проводить  разом  з  іншими  відділами селищної ради, уповноваженими   підрозділами органів  Національної  поліції  заходи  щодо соціального  захисту дітей,  виявлення  причин,  що зумовлюють дитячу бездоглядність та безпритульність, організовує профілактичні заходи (рейди);
- забезпечує ведення обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

За статистичними даними, на території Новоборівської громади  проживає 1354  дитини. На територію громади, починаючи з 24.02.2022 року, прибули 88 дітей, які вимушено покинули свої домівки, в зв’язку з військовими діями росії на території України.

Станом на 01.01.2023 року на первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в службі у справах дітей перебуває 24 дитини, зазначеної категорії, які виховуються в 16 сім’ях. Із них: 12 дітей-сиріт та 12 дітей, позбавлених батьківського піклування.

В поточному 2022 році знято з обліку 1  дитину вказаної категорії, в зв’язку з досягненням повноліття.

Надано статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування 0 дітям.

Службою у справах дітей ведеться банк даних дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

У 2022 році виявлено та поставлено на облік дітей 0 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Знято з вищевказаного  обліку 3 дітей.  

За вказаний період обстежено умови проживання дітей, які проживають  в 10 сім’ях.

Протягом 2022 року проведено 11 рейдів, в ході яких проведено профілактично-роз’яснювальну робото щодо відповідального батьківства тощо.

Відділ-служба у справах дітей здійснює організаційне забезпечення діяльності постійно діючої Комісії з питань захисту прав дітей виконавчого комітету Новоборівської селищної ради, засідання якої відбуваються у разі потреби. Так, станом на 01.01.2023 проведено 5 засідань Комісії, на яких було розглянуто 9 питань. Взято участь в засіданнях виконавчого комітету Новоборівської селищної ради, де з метою захисту прав та законних інтересів дітей, представлено для розгляду відповідні проєкти рішень. 

Відділом-службою у справах дітей, від імені Органу опіки та піклування, прийнято участь у розгляді 7 судових справ та надано до суду 4 висновки органу опіки та піклування щодо захисту прав та інтересів дітей Новоборівської селищної територіальної громади

Відділ соціального захисту населення  та хорони здоров’я Новоборівської селищної ради
Відділ соціального захисту населення та охорони здоров’я Новоборівської селищної ради створено рішенням 6шостої сесії VIII скликання від 28.05.2021 року № 202, у своїй роботі керується законодавством України та забезпечує реалізацію на території громади державної політики у сфері соціального захисту населення. 

Робота в програмному комплексі «Соціальна громада»
- перевірено та передано до відділу соціального захисту населення Житомирської РДА  1285 заяв  на 1337 соціальних послуг. З них:
- 688 – на призначення соціальних допомог;
- 114 – на призначення пільг;
- 483 – для надання житлових субсидій; щомісячне надання звітів, а також оперативної інформації  до Департаменту соціальної та сімейної політики Житомирської облдержадміністрації  стосовно роботи програмного комплексу «Соціальна громада» на території селищної ради.

Забезпечено виплати соціально незахищеним верствам населення:

Відповідно до «Програм соціального захисту населення Новоборівської селищної ради» після проведення звірки інформації з отриманих від організацій списків та реєстрів 
За рахунок коштів місцевого бюджету Відділом перераховані кошти:
- ПАТ «Укртелеком» - для відшкодування пільг окремим категоріям громадян з оплати послуг зв’язку в розмірі – 3237,93 грн. (6 пільговиків);
- надання інших пільг окремим категоріям громадян (особи з інвалідністю по зору І та ІІ групи (3 особи) за житлово-комунальні послуги згідно постанови КМУ № 409 від 06.08.2014р. (зі змінами) становить 1870,60 грн, в тому числі: Новоборівське ЖКП (2 особи) – 1373,56 грн., ТОВ Житомирська обласна енергопостачальна компанія (1 особа) – 497,04 грн.
- на пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян за рахунок коштів місцевого бюджету, а саме ПП «РІМ-БОГДАН» - 51583, 30 грн.
- АТ «Укрзалізниця» за пільговий проїзд окремих категорій громадян на залізничному транспорті – 4663,61 грн.
- компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги за рахунок коштів місцевого бюджету в розмирі – 235247,21 грн. (поштові витрати – 3655, 31 грн.)
- видатки на надання одноразових матеріальних допомог незахищеним верстам населення у 2022 році склали – 82404,00 грн, в тому числі: 
- учасники АТО та  членам їх сімей – 19404,00 грн (20 осіб)
- сім’ям загиблих участників АТО – 1000 грн.(1 сім’я).
- допомога на поховання – 10500 грн. (7 осіб)
- особам, які потребують лікування – 41500 грн. (32 особи)
- учасникам бойових дій на території інших країн (Афганістан) – 10000 грн. (10 осіб)

Протягом 2022 року здійснено 48 обстежень матеріально - побутових умов сім’ї, про що складено відповідно 48 актів, 10 обстежень сімей для отримання компенсації за надання соціальних послуг на непрофесійній основі та складено 10 актів.

Вирішувались питання, щодо влаштування людей похилого віку, осіб з інвалідністю до психоневрологічних інтернатів та геріатричних пансіонатів. Було сформовано одну особову справу з повним пакетом документів відповідно до  вимог та направлено на розгляд.

З початку широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації до громади прибували та прибувають постраждали особи. Відділ соціального захисту населення та охорони здоров’я здійснює реєстрацію внутрішньо переміщених осіб шляхом внесення їх даних до програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада». При реєстрації переміщеним особам надаються роз’яснення щодо вирішення їх нагальних проблем (гуманітарної допомоги, переоформлення пенсій, державних соціальних допоміг, працевлаштування, влаштування дітей до закладів освіти, отримання медичної допомоги, тощо).

Відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою КМУ № 509 від 01.10.2014 року (зі змінами, постанова КМУ № 476 від 19.04.2022 року) було зареєстровано 433 внутрішньо переміщених осіб. З них 112 дітей, 102 людини похилого віку та 18 осіб з інвалідністю. Станом на 01.03.2023 року у Новоборівській ТГ проживають 315 осіб (згідно реєстрації). За 2022 рік було видано 250 продуктових наборів, 180 наборів побутової хімії та інші речі для полегшення проживання ВПО. В Новоборівській громаді 6 родин ВПО отримали соціальне житло для тимчасового проживання в смт. Нова Борова. Квартири придбані Державною спеціалізованою фінансовою установою «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»  в рамках державної програми соціального житла.

Відділом соціального захисту населення та охорони здоров’я Новоборівської селищної ради налагоджена співпраця з Благодійним «Янголи спасінні України», Благодійна організація «КАРІТАС», громадська організація «НЕУРЯДОВА ОРГАНІЗАЦІЯ «ІН ТАЧ ЮКРЕЙН ФУНДЕЙШИН» для надання в присутності представників від цих благодійних організацій  внутрішньо переміщеним особам продуктових наборів, не продуктової допомоги (матраци, ковдри, подушки, кухонні набори, рушники, комплекти постільної білизни та гігієнічні набори). У вересні 2022 року спільно з Агентством ООН у справах біженців (УВКБ ООН) Відділом було оформлено для отримання одноразової грошової допомоги (за три місяця) – 153 особам ВПО.

З 22 березня 2022 року, відповідно до  постанови КМУ від 19.03.2022 № 333  з ініціативи Мінрегіону в Україні діє урядова соціальна програма «Прихисток», мета якої – забезпечити житлом вимушених переселенців, які перемістилися у період воєнного стану в безпечніші місця, та допомогти тим українцям, які безоплатно їх прихистили. Спеціалісти відділу приймають заяви від осіб, які прихистили ВПО та заносять данні в програму «Прихисток» для відшкодування витрат власникам житла, які прихистили ВПО. Станом на 01.03.2023 року було сформовано 22 заяви від громадян. 

Спеціалістами відділу взято участь у дев’яти онлайн – семінарах та у трьох онлайн –навчанні протягом 2022 року.

Виконання вхідної кореспонденції:

Контроль за виконанням документів вищестоячих органів – 307 документів, надано відповідей  – 569, зроблено звітів – 19 та 15 – запитів.


Відділ  освіти, культури молоді та спорту Новоборівської селищної ради

Одним з пріоритетів відділу освіти, культури, молоді та спорту Новоборівської селищної ради є забезпечення конституційних гарантій доступності та рівності прав громадян на отримання якісної освіти, підвищення рівня охоплення дітей дошкільною освітою, оновлення та удосконалення змісту, форм і методів організації освітнього процесу в дошкільних закладах та закладах загальної середньої освіти, сприяння інноваційному розвитку освітнього середовища, вдосконалення мережі закладів освіти відповідно до потреб територіальної громади, забезпечення належного рівня їх поточного утримання та функціонування, сприяння збереженню здоров’я дітей, забезпечення раціональним, якісним та безпечним харчуванням, впровадження нових технологій з розвитку освіти.

За звітний період відділ освіти, культури, молоді та спорту отримав та опрацював 1918 вхідних документів. Надано листів, відповідей – 668 та 234 довідки.
Видано 156 наказів. На виконання Постанови Кабінету Міністрів України № 684 від 13.09.2017 року проведена робота по обліку дітей дошкільного та шкільного віку.  

Загальна середня освіта 
На території селищної ради функціонує  3 заклади загальної середньої освіти (Новоборівський ліцей, Новоборівський ліцей імені Василя Лунька, Кропивнянський ліцей). Із  них 2 опорних заклади освіти, до складу яких входить 1 філія - Небізька філія Новоборівського ліцею. В закладах загальної освіти здобували освіту  в 56 класах 965 учнів, із них 109 в сільській місцевості. До закладів зараховано 12 учнів із числа ВПО.  Загалом охоплення шкільною освітою в громаді складає 100%. Діти, що проживають у віддалених населених пунктах, забезпечені автобусним підвезенням – 238 учнів. 

Чисельність дітей шкільного віку в розрізі ЗЗСО по громаді
Назва навчального закладу Місце знаходження Чисельність учнів 
2022 

 
 

Новоборівський ліцей
 

Небізька філія Новоборівського ліцею
 

смт Нова Борова

с. Небіж

460

29

  Новоборівський ліцей ім. Василя Лунька смт Нова Борова 396
  Кропивнянський ліцей с. Кропивня 80
  РАЗОМ   965

Діяльність відділу з 24 лютого 2022року здійснювалась в умовах правового режиму воєнного стану, спричиненого агресією російської федерації проти українського народу.

З перших днів повномасштабного вторгнення освітяни нашої громади активно та організовано долучились до волонтерського руху, перетворивши заклади освіти на центри волонтерської активності, який чітко та централізовано координувався відділом освіти, культури молоді та спорту Новоборівської селищної ради та місцевим самоврядуванням.

Педагогам разом з учнями, батьками, громадськістю вдалося зробити чимало. Плетіння маскувальних сіток,  в’язаних шкарпеток, оберегів, пиріжків, пасок, участь в  акції «ЗІГРІЙ ВОЇНА», акції «Подаруй захисникам тепло рідного дому» – далеко не весь перелік справ виявлення громадянського обов’язку перед рідною країною.

Виконано, відповідно до плану, у повному обсязі: наради, атестація та інше. На початку повномасштабного вторгнення росії на територію України завдання виконувалися в онлайн режимі.

Під час воєнного стану відділ постійно надавав рекомендації щодо роботи закладів освіти в умовах дистанційного навчання.

В умовах війни значних змін зазнала і форма надання освітніх послуг мешканцям громади, адже збереження життя дітей стало пріоритетним. З цією метою на початку червня 2022/2023 навчального року задля створення безпечного освітнього середовища на випадок виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з військовими діями на території громади, працівники відділу взяли участь у моніторингу 4 закладів освіти на наявність в них захисних споруд цивільного захисту. В наслідок проведеної роботи всі заклади мають власне або орендоване укриття.

Проводилися індивідуальні та групові психологічні консультації для батьків та дітей.

Станом на 01 вересня 2022 року в закладах освіти Новоборівської селищної ради працює 98 педагогічних працівників. З них – 2 сумісники,   17 пенсіонерів. 97% мають вищу освіту, 3%  - середню спеціальну. 46% педагогів закладів загальної середньої освіти громади мають вищу категорію, 21% - першу, 18% - другу, 15% - «спеціаліст», 13% педагогів присвоєно звання «старший учитель», 15% - «учитель-методист».

У 2022 році відділом освіти, культури  молоді та спорту Новоборівської селищної  ради було видано 124 документи про освіту. З них 69 про здобуття базової середньої освіти (з відзнакою - 4) і 55 - про здобуття повної загальної середньої освіти (нагороджені  «Золотою медаллю» - 1 учень, 4 учні – «Срібною медаллю»). Свій перший документ про освіту (електронний варіант) у травні 2022 року отримали й перші випускники Нової української школи. Ними стали 100 учнів 4-х класів закладів загальної середньої освіти громади.

До першого класу зараховано 59 першокласників.

Гарячим харчуванням було забезпечено  555  дітей, з них пільгової категорії  - 114. З селищного бюджету виділено 1171,5 тис. грн. на харчування дітей пільгової категорії та дітей  1-4 класів  Вартість харчування 1 дитини в день складала в середньому  20 грн.

Видатки на виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам установ освіти громади склали 26 788879,88 грн  (4613253,14  грн (селищний бюджет) та – 22 115626,74 грн (державний бюджет)). Середня заробітна плата вчителів та інших педагогічних працівників (з нарахуваннями) складала – 17 359,20 грн. На придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю було використано 12406256,15 грн. Видатки на оплату комунальних послуг склали –  1653813,74 грн.

Міжнародною організацією ЮНІСЕФ у 2022 році виділено 219 412,00 грн. на опорні заклади загальної середньої освіти громади, які було спрямовано на заміну ламп освітлення, проведення інтернету у класи та придбання меблів.

Для всіх закладів від міжнародних партнерів були отримані гігієнічні набори на суму 34731,62 грн та мультифункціональні набори на суму 40459,50 грн. 
 

Дошкільна освіта
Одним із пріоритетних напрямків роботи галузі освіти Новоборівської територіальної громади є і залишається розвиток дошкільної освіти. Дошкільна освіта в громаді спрямована на здійснення завдань щодо задоволення потреб у догляді, оздоровленні, вихованні та навчанні дітей дошкільного віку. Освітяни громади працюють над реалізацією основних напрямів державної освітньої політики, виконанням статей Закону України «Про дошкільну освіту», забезпеченням належного рівня керівництва освітнім процесом та фінансово господарською діяльністю.

У 2022 – 2023 н. р. охоплення дітей дошкільною освітою в ЗДО складала 220 дітей. Дошкільних навчальних закладів в громаді  – 5. Черга на влаштування до ЗДО відсутня.

Чисельність дітей дошкільного віку в розрізі ЗДО по громаді
Назва ДНЗ Місце знаходження Чисельність дітей 
2022 

 
1 Новоборівський ЦРД «Казка»    смт. Нова Боров а   96
2 Новоборівський ЦРД «Сонечко» смт. Нова Боров а   86
3         Фасівський ЗДО "Бджілка"  с. Фасова  8
4    Кропивнянський ЗДО "Дзвіночок"  с. Кропивня  19
5   Небізький ЗДО "Журавлик"  с. Небіж  11
  РАЗОМ    220

Різними формами дошкільної освіти охоплено 220 дітей віком від 1 до 6 років (182 по місту та 38 у сільській місцевості). Діти 6-го року життя 100% охоплені підготовкою до школи.

У зв’язку із введенням воєнного стану, дошкільний заклад освіти може працювати тільки за наявності укриття та дозволу Житомирської військової адміністрації.   Новоборівських ЦРД укриття приведені у відповідність і освітній процес відбувається у звичному режимі. Сільські дошкільні заклади працюють у дистанційному режимі. У Кропивнянському ЗДО «Дзвіночок» проводяться роботи по підготовці укриття. У Небізькому ЗДО «Журавлик» відсутня фізична можливість облаштування укриття на відстані до 500 м. У Фасівському ЗДО укриття потребує значних вкладень, в той час як кількість вихованців становить вісім чоловік. 

Освітній процес у закладах дошкільної освіти забезпечують 36 педагогічних працівників. Всього працівників у ЗДО 83 чоловіки (70 в місті, 13 в селі).

У закладах дошкільної освіти організовано триразове харчування. Вартість харчування 1 дитини в день для дітей пільгових категорій становила ясельна група 30,00 грн., молодша, середня, старша група  33,00 грн., З селищного бюджету виділено 498,00 тис грн.  Батьківська плата становила в міській місцевості 60%, а в сільській 40%.

До мережі ІНТЕРНЕТ підключені всі заклади дошкільної освіти. Педагогічні працівники закладів дошкільної освіти брали участь в умовах карантину - в онлайн вебінарах та семінарах.

Продовжується  запровадження інклюзивної освіти. 3 дітей інтегровані в навчальний процес за станом здоров`я у двох Новоборівських ЦРД.

Видатки на виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам установ освіти громади склали   7826042,70 грн, 724043,71 грн було використано на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю. Видатки на оплату комунальних послуг склали –  1 177700,64 грн.

Позашкільна освіта
Позашкільна освіта в Новоборівській громаді представлена Новоборівським Центром дитячої та юнацької творчості. Освітні потреби вихованців задовольнялися сформованою мережею гуртків. На базі КЗ «Новоборівський ЦДЮТ» Новоборівської селищної ради функціонувало 14 гуртків (17 груп), які відвідували 280 вихованців. 

Наповнюваність однієї групи гуртка в середньому – 17 вихованців. Навчально- виховна програма закладу реалізується за такими напрямками: Художньо-естетичний - 197 вихованців (13 груп), Спортивний - 66 вихованці (3 групи), Оздоровчий - 17 вихованців (1 група). Інформація станом на 01січня 2022 року.
Кадрове забезпечення:  у закладі працювали 6 педагогічних працівників (5 основних та 1 сумісник); обслуговуючого персоналу на постійній основі – 1.

Одне із соціальних завдань позашкільної освіти – надання послуг дітям із незахищених верств населення. КЗ «Новоборівський ЦДЮТ» відвідують:

Діти з багатодітних сімей – 23;
Діти з малозабезпечених сімей – 4;
Діти, сім’ї яких постраждали від аварії на ЧАЕС – 2;
Діти під опікою – 4;
Діти військовослужбовців Збройних Сил України – 4.

Видатки на виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам установ освіти громади склали   502865,48 грн. Видатки на оплату комунальних послуг склали –  7844,86 грн.

КУ «Новоборівський інклюзивно-ресурсний центр» 

В 2018 році у нашій громаді створено КУ «Новоборівський інклюзивно-ресурсний центр» Новоборівської селищної ради, який обслуговує дітей з Новоборівської, Іршанської та Хорошівської громад, у рамках міжмуніципального співробітництва. 

Загальна кількість дітей, які пройшли комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини в ІРЦ – 111 з них: Новоборівська ТГ – 19, Іршанська ТГ – 16, Хорошівська ТГ – 76. 

Кількість дітей, які пройшли комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини в ІРЦ у 2022 році 55 та видано 55 висновків, з них: Новоборівська ТГ – 7, Іршанська ТГ – 7, Хорошівська ТГ – 41.

Педагогічні працівники ІРЦ надають консультативну підтримку батькам та педагогічним працівникам закладів освіти. 

Консультацій для педагогічних працівників надано – 58; для батьків – 64.

Підставою для проведення комплексної оцінки є заява батьків. Рекомендуємо батькам дітей з особливими освітніми потребами, звертатись до інклюзивно-ресурсного центру, де діти зможуть отримати кваліфіковану допомогу та провести час із задоволенням і користю.

Видатки на виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам установ освіти громади склали   1216809,04 грн  (40637,19  грн (селищний бюджет) та – 1176171,85 грн (державний бюджет)).16279,50 грн було використано на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю. Видатки на оплату комунальних послуг склали –  104915,32 грн.

Фізична культура і спорт в громаді
Фізична культура та спорт відіграють важливу роль у формуванні, зміцненні, збереженні здоров’я громадян, підвищенні працездатності та збільшенні тривалості життя,  утвердженні спортивного авторитету селищної територіальної громади.

У закладах загальної середньої освіти працюють 8 вчителів фізичної культури, 4 з яких мають спеціальну освіту з фізичної культури і спорту. 

Четвертий рік поспіль успішно діє гурток спортивного напрямку (футбол) на базі Новоборівського центру дитячої та юнацької творчості. На даний час спортивним гуртком охоплено 82 дитини шкільного віку. 

Матеріальна база галузі громади налічує 12 спортивних споруд:  1 футбольне поле, 4 спортивні зали, 2 майданчики з тренажерним обладнанням, 2 мультимайданчики,  1 стрілецький тир (не працює), 2 спортивні майданчики із синтетичним покриттям та тренажерним обладнанням, що призначені для гри у фут зал, волейбол (22×42м.; 20×40м). 

Протягом 2022 року у Новоборівській ТГ у змаганнях брали участь 3 аматорські футбольні команди «Оріон», «Оранта» та «Зірка».  Всі команди брали участь у розіграші Першості Хорошівського району з футболу де перемогу виборола команда «Оріон». Футбольна команда «Оріон» брала участь у COMSPEC-Першості Житомирської області з футболу 2022р., де вибороли 4 місце. ФК «Оріон» бере участь у Чемпіонаті України Житомирської області з фут залу сезону 2022-2023рр. 

Культура 
Протягом звітного періоду кількісний показник мережі установ культури залишився незмінним та нараховує 16 одиниць, а саме: музична школа, краєзнавчий музей, 5 бібліотек, 9 закладів клубного типу.   

Протягом 2022-2023 навчального року в музичній школі навчається 60 учнів, з них: 21 учень у класі фортепіано, 6 учні у класах баяна, акордеону, 15 учнів у класі гітари, 11 учнів у класі духових та ударних інструментів, 7 учнів у класі скрипки. Учні  Новоборівської музичної школи  в 2022 році стали переможцями в конкурсах всеукраїнського та міжнародного рівнів.

Протягом звітного періоду Новоборівський краєзнавчий музей концентрував увагу  на організації роботи по збереженню експонатів і комплектуванню фондів: основних та науково-допоміжних. Проводив фондову-облікову документацію, вивчав методичні матеріали. Продовжував облікову роботу згідно «Книги реєстрації актів приймання-передачі (на постійне або тимчасове зберігання», «Книги надходжень основного фонду», «Книги надходжень науково-допоміжного фонду», тощо. Готував науково-уніфіковані паспорти та здійснював фото-фіксація музейних експонатів. Поновлював музейні предмети на експозиційних локаціях.

У 2022 році у музеї проведено 14 екскурсій. Кількість відвідувачів - 135 осіб. У Музеї діяли тематичні виставки до видатних історичних дат України. Протягом 2022 року музей отримав від благодійників предмети побуту, знаряддя праці, інше. Загалом від жителів краю надійшло 47 предметів.

Протягом звітного року діяли публічна бібліотека Новоборівської селищної ради та 4 бібліотеки-філії у старостинських округах (с. Фасова, с. Небіж, с. Кропивня, с. Ягодинка). Дана мережа бібліотечних установ є оптимальною та задовольняє потреби населення. 

Книжковий фонд бібліотек нараховує 49590  примірників видань. Протягом 2022 року до бібліотек надійшло 1348 примірників видань, списано – 2692 примірника. Основним джерелом поповнення фондів є безкоштовні надходження книг за державними та обласними програмами, дарунки від установ, організацій, авторів та читачів. Основу читацького фонду складають книги гуманітарного змісту та художні твори. Загальна кількість читачів бібліотек громади складає 1565 осіб, з них 519 дітей.

Протягом року в бібліотечних установах проведено 88 масових заходів, які відвідали 994 користувачі бібліотек. Бібліотекарями було проведено: національний тиждень читання, який проходив з 12 до 19 грудня під хештегом #книганавійні та #зачитанедодірок, літературні години, літературно - музичні вечори, вечори - зустрічі, бесіди, оформлено книжкові виставки до державних свят, ювілейних та пам’ятних дат визначних діячів, письменників тощо.

В закладах клубного типу громади постійно діють різні за жанрами та віковими показниками гуртки художньої самодіяльності. Протягом 2022 року діяли 27 гуртків, в яких брали  участь 338 осіб. 

Протягом 2022 року в закладах культури було організовано та проведено 460 культурно-мистецьких заходів по відзначенню державних свят та свят народно-релігійного календаря. 

До Дня захисту дітей працівники культури організували ярмарку, де зібрані кошти передали на ЗСУ.

14 жовтня до Дня захисників та захисниць України було організовано акцію «Разом до перемоги», що передбачала відвідування пацієнтів військового госпіталю для ветеранів війни Житомирщини. Працівники центру культури і дозвілля передали військовим солодкі гостинці, подарунки та вітання від жителів громади. 

У зв’язку із військовим станом в Україні частина запланованих заходів були відмінені, частина проведена в онлайн режимі.

Видатки на виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам установ освіти громади склали 1759091,42 грн. 3819,00 грн було використано на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю. Видатки на оплату комунальних послуг склали –  66982,62 грн.

Плани на 2023 рік

Так, під час воєнного періоду першочергово кошти місцевих бюджетів спрямовують на забезпечення оборонної здатності України, а також на соціально захищені статті та виплати.

Проте головними завданнями наразі залишаються:

І. заходи з покращення дорожньої інфраструктури та сфери водопостачання в населених пунктах громади:
- проведення капітального ремонту вулиці Освіти та Шкільна в смт Нова Борова для забезпечення безпечного під’їзду шкільних автобусів до опорних закладів громади; вул. Казкова смт. Нова Борова для забезпечення безпечного під’їзду до Центру розвитку дитини «Казка».
- поточний ремонт дорожнього покриття  повітряно-струменевим методом  та касетним асфальтуванням в населених пунктах громади.
- поточний ремонт (відсипка та профілювання) доріг без твердого покриття в населених пунктах громади.
- реконструкція   водопровідних мереж в смт. Нова Борова Житомирського району, Житомирської області
- будівництво колективної установки доочистки питної води  в смт. Нова Борова Житомирського району, Житомирської області
- будівництво колективної установки доочистки питної води в Кропивнянському ліцеї по вул. Гоголя, 13 в  с. Кропивня Житомирського району, Житомирської області.

ІІ. Заходи у сфері соціальної інфраструктури та дитячого дозвілля:
- заміна вікон на енергозберігаючі в приміщенні Кропивнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів по  вул. Гоголя,13  в с. Кропивня, Житомирської області (завершення);
- заміна вікон в приміщенні Новоборівської бібліотеки та ремонт кімнат під розміщення відділу соціального захисту населення Новоборівської селищної ради.
- капітальний ремонт даху, системи водовідведення, водопостачання, теплопостачання Новоборівського ЦРД «Казка».
- встановлення дитячих ігрових майданчиків в населених пунктах Новоборівської громади.

ІІІ. У сфері надання житлово-комунальних послуг:
- придбання автовишки для надання мешканцям громади послуг із кронування та обрізки дерев;
- придбання сміттєзбирального автомобіля і сміттєвих баків для організації вивозу твердих побутових відходів із старостинських округів.

Зрозуміло, що кількість впровадження задумів та проектів залежатиме від надходжень до бюджету громади, та залучення додаткових коштів з інших джерел, не заборонених законодавством.

Шановні  депутати та мешканці громади!

Підсумовуючи роботу за поточний рік можна впевнено сказати, що 2022-й рік – це наш з вами спільний набуток, результат єдності намірів та дій, напрацьованих рішень, виконання поточних, планових завдань, вирішення нештатних, кризових ситуацій. Незважаючи на труднощі нам вдалося витримати всі випробування, забезпечити під час воєнного стану в державі відносно стабільну роботу комунальних  установ, підприємств та організацій селищної ради.

Проте, вся робота і моя, як голови, і виконавчого апарату у вас на очах. Я розумію свою особисту відповідальність перед громадою за кожне наше рішення, кожний наш практичний крок. Жителі нашої територіальної громади чекали і чекають від місцевої влади виважених рішень та позитивних результатів при вирішенні будь-яких питань життєдіяльності громади. Я завжди налаштований на плідну співпрацю та на діалог з усіма, хто бажає щось зробити корисне для свого села чи селища. Я вдячний усім, хто допомагав, допомагає селищній раді в цей нелегкий період розвитку практичними справами, своїм досвідом, конструктивними порадами та об’єктивними зауваженнями. Закликаю всіх і надалі трудитися з повною віддачею на благо наших жителів і переконаний, що тільки спільними зусиллями ми зможемо створити та розбудувати процвітаючу громаду.

У 2023 році на нас з вами чекатимуть нові виклики, однак об’єднавшись, ми зможемо досягти стабільного розвитку нашої громади. Я щиро вдячний за підтримку виборцям, депутатському корпусу, виконавчому комітету, жителям громади, громадським діячам – усім, хто висловлював розуміння та конструктивні поради.

ПЕРЕГЛЯНУТИ  ПРЕЗЕНТАЦІЮ

Селищний голова

Григорій РУДЮК 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних