7 КВІТНЯ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я

Дата: 07.04.2023 08:17
Кількість переглядів: 204

Фото без опису7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я. Це свято увійшло в традицію з середини минулого століття. Дата святкування приурочена  дню створення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Статут ВООЗ було прийнято 7 квітня 1948  року.  Тоді ж, на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я,   виникла ідея проводити це міжнародне свято.  

Цифри і факти

•  У 2022 році Центр громадського здоров’я МОЗ України розробив перші пілотні регіональні профілі громадського здоров’я -- для вивчення, оцінки санітарно-епідемічної ситуації, виявлення причинно-наслідкових зв’язків між станом здоров’я населення та впливом на нього факторів середовища життєдіяльності.
• Регіональний профіль Житомирської області має  великий перелік і негативних,  і позитивних значень показників здоров’я населення.  
• В області - високі показники народжуваності у жінок віком 15-19 років (показник на 1000 жінок становить 21.3,  водночас по  Україні – 15,8).
• Високим є  рівень  абортів серед жінок 18-19 років (показник на 100 тисяч жіночого населення в області – 618.3, національний показник  – 575.4).
• Середня очікувана тривалість життя на Житомирщині складає 69.72 роки (загальноукраїнський рівень -  71.35 років).  За цим  показником область знаходиться в нижній частині рейтингу - що свідчить про наявність певних факторів, які впливають на здоров’я та як наслідок довголіття населення.
• Частка населення області, яке у разі настання хвороби  не зверталися до лікаря, а лікувалися самостійно за допомогою ліків -  44.4%  (показник по Україні менший - 31.7%).
•  Індекс  смертності населення від зовнішніх причин та травм  на Житомирщині - 83.23 на 100 тисяч населення (по державі середній показник - 75.54 на 100 000).
• Частка населення  Житомирської області у віці 12 років та старше, що мають стаж куріння від 16 до 20 років - 22,7% (національне значення  - 16,4%).  

7 порад, як зберегти здоров’я

1. Більше рухайтеся. Регулярна фізична активність щонайменше 30 хвилин на день дозволить почуватися краще, а також значно покращить показники здоров’я. Обирайте той вид фізичної активності, який буде для вас комфортний. 
2. Висипайтеся. Здоровий сон триває 7-9 годин на день. Варто лягати спати і просинатися в один і той же час. Якщо регулярно недосипати, збільшується ризик появи хронічних захворювань — діабету, серцево-судинних недуг, гіпертонії, а також ожиріння, порушень імунної системи, психічного здоров’я тощо.
3. Правильно харчуйтеся.   Здорове харчування – це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.  Це не тільки гарне самопочуття, міцна нервова система і нормалізація ваги - але й любов і повага до себе,   прагнення до здорового й тривалого життя.
4. Обмежте вживання алкоголю та тютюну.  Таким чином  знизиться  ризик виникнення пов’язаних захворювань.  Відмова від паління та надмірного вживання алкоголю  — правильне рішення.
5. Бережіть свій  емоційний та психічний стан. Важливо турбуватися про власне психічне здоров’я так само, як і про фізичне. Ментальні проблеми або психічні розлади не є менш важливими, аніж фізичні захворювання. 
6. Не нехтуйте щепленнями.  Вакцинація -  це простий, дієвий та безпечний спосіб захисту  від інфекційних захворювань.
7. Регулярно відвідуйте  лікаря з профілактичною метою. Це дозволить  не  прогаяти ту  чи іншу потенційну хворобу, а у разі її виникнення – ефективно  і вчасно розпочати процес лікування.

Не хворійте і будьте здоровими!

Відділ комунікації, організаційної та
інформаційно-роз’яснювальної роботи
ДУ «Житомирський обласний центр контролю
та профілактики хвороб  МОЗ України»

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних