Пошук

ЗАКОНОПРОЕКТ 5344 СТВОРЮЄ НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Дата: 17.02.2023 13:44
Кількість переглядів: 150

Існуюча система працевлаштування осіб з інвалідністю, яка ґрунтується на квотному принципі та системі штрафних санкцій, не є ефективною. В результаті, в Україні офіційно працевлаштовано лише 16% людей з інвалідністю, тоді як в Європі цей показник сягає понад 55%.

Міністр соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону “Єдині Новини” розповіла про новації законопроекту 5344, метою яких є забезпечення людей з інвалідністю на гідну працю.

За її словами, розроблений Мінсоцполітики законопроект 5344 вже знаходиться на розгляді в Парламенті. Обговорення у першому читанні можна очікувати до кінця лютого, а в цілому – у другому кварталі 2023 року.

“Перш за все, законопроект 5344 покликаний збільшити інклюзію в суспільстві, зробити умови рівними для всіх. Бо сьогодні маємо ситуацію, коли – переважно у приватному бізнесі – діє квота для працевлаштування людей з інвалідністю. І якщо вона не виконана, приватний сектор сплачує раз в рік так звану “адміністративну господарську санкцію”. І є вже дуже багато випадків її обходу і несплати, роботодавці бояться працевлаштовувати людей з інвалідністю бо не знають, як це робити, немає системного супроводу і допомоги, щоб адаптувати таку людину в колективі”, – пояснила очільниця Міністерства соціальної політики.

Законопроект 5344 передбачає скасування цієї практики і пропонує три варіанти для роботодавців:

- платити безумовний цільовий внесок, на підтримку працевлаштування людей з інвалідністю;

- самому брати людей з інвалідністю на роботу та отримувати підтримку;

- купувати продукт у соціальних підприємств, які вже працевлаштували 50 і більше відсотків людей з інвалідністю;

Таким чином, акцент ставиться на забезпеченні гідних умов роботи людей з інвалідністю, накопиченні ресурсу і розширенні підтримки соцпідприємств.

Ще однією проблемою, яку вирішує законопроект 5344, є неможливість підтримки державою підприємців, які наймають людей з інвалідністю, але їх засновники не є громадські організації.

“Сьогодні, за законом, підтримка від держави можлива лише якщо засновником є громадська організація. Тож ми знімаємо це обмеження і кажемо: будь-який роботодавець, який наймає 50 і більше людей з інвалідністю у свій штат, може розраховувати на підтримку, на пільги. Соціально орієнтований бізнес створюватиме нові, соціально захищені робочі місця”, – наголосила Оксана Жолнович.

Вона додала, що під час розробки законопроекту та створення нових послуг вивчався і позитивний закордонний досвід, зокрема Польщі.

Соціальний супровід буде закуповуватися як послуга у громадських організацій, у компаній-надавачів і у приватних агентств зайнятості. Для цього держава формує спеціальний фонд коштів, які спрямовуватимуться виключно на підтримку працевлаштування людей з інвалідністю. Вже сформовано стандарт і вимоги до критеріїв та освітніх компетенцій людей, які будуть надавати супровід.

Джерело: КМУ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.