ХАРЧУВАННЯ ВЗИМКУ: 8 КОРИСНИХ ПОРАД 

Дата: 12.01.2023 16:17
Кількість переглядів: 132

Фото без описуНа календарі й надворі – зима. Вона цього року мінлива: то мороз – то відлига й плюсова температура. Втім, зимовий сезон так чи інакше впливає на стан нашого здоров’я.  У зимовий час організм людини відчуває колосальну нестачу світла й тепла, унаслідок чого сповільнюються обмінні процеси.  Через це багато людей відчувають взимку  млявість, швидку втомлюваність і поганий настрій. Тому зимовий  раціон повинен бути максимально різноманітним: до нього обов'язково мають входити і м'ясо, і риба, і молочні продукти, фрукти, овочі. Щоб почуватися бадьоро й енергійно взимку, варто дотримуватися кількох простих рекомендацій.

1. Не голодувати.
Найголовніше зимове правило, від якого залежить ваше гарне самопочуття - це збалансоване харчування. Лікарі не рекомендують сідати на дієту та обмежувати себе у споживанні тих чи інших продуктів взимку, адже це може згубно позначитися на стані вашого здоров'я.

2. Подбати про вітаміни. 
Більшу частину вітамінів ми отримуємо з фруктів, овочів, ягід і зелені. Взимку їх стає менше – натомість   корисних речовин потрібно багато.  Особливо необхідні вітаміни А, С, Е і В. Вітаміну С багато  в цитрусових, а також  у квашеній капусті. Усього 150 грамів  цього продукту на день вистачить, щоб отримати добову норму. Не менш корисний вітамін A – він зокрема міститься  у свіжій моркві. Додавайте до неї сметану або вершки, щоб цінний елемент засвоївся без залишку. Вітамін D, необхідний за нестачі сонячного світла, є в яйцях, молочних продуктах і печінці тріски. 

3. Віддавати перевагу білковій їжі.
Важко переоцінити важливість білків у зимовому раціоні. Нестача білків призводить до зниження імунітету. Споживайте  рибу, птицю, нежирне м'ясо, кисломолочні продукти, яйця, морепродукти. Білок позитивно впливає на стан наших м'язів - ц важливо для тих, хто веде активний спосіб життя або займається спортом. 

4. Їсти та пити гаряче. 
Обов'язково вживайте гарячі страви, особливо супи, які легко засвоюються, або напої. Крім того в холодні місяці добре зігріватися гарячими напоями: чаями з додаванням трав, ягід і сухофруктів.

5. Різноманітне і дробове харчування.
Постарайтеся зробити меню максимально різноманітним. Продукти бажано чергувати щодня: каші щоранку робити з різних круп, соки вичавлювати з різних фруктів і овочів, міняти сорти хліба і види м'ясних страв. Дробове харчування передбачає, що прийоми їжі відбуваються кожні 3-4 години. Розміри порцій при цьому не повинні перевищувати за об'ємами склянку.

6. Вживати сезонні овочі та фрукти.
У зимову пору року варто віддавати перевагу сезонним овочам: капусті (білоголовій, брюссельській, червоноголовій, кольоровій), моркві, буряку, селері, гарбузу, цибулі-порею. Що стосується фруктів, взимку на піку популярності цитрусові: апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони, помело, лайм. Користь цих плодів переоцінити складно: у них багато вітаміну С, який зміцнює імунну систему, захищає організм від вірусів і бактерій, прискорює загоєння ран і виконує багато інших функцій. Цитрусові багаті й на вітамінами групи В, необхідні для підтримання здоров'я нервової системи та головного мозку. У плодах також багато пектинів - розчинної клітковини, корисної для травлення. Не забувайте про наші традиційні яблука, а також про хурму, гранати, ківі, груші. 

7. Їсти ягоди та горіхи. 
Зупиніть свій вибір на заморожених ягодах. Вони не поступаються свіжим у корисних властивостях, тому можна зберігати їх у морозилці всю зиму. Обліпиха, смородина, калина і журавлина містять масу антиоксидантів, яких потребує імунітет. Корисними в зимову пору будуть й сухофрукти з концентрованим вмістом вітамінів і мінералів. Інжир, курага, фініки, чорнослив у суміші з медом і горіхами - ідеальне поєднання для сніданку або перекусу. Горіхи (фундук, мигдаль, кеш'ю, волоські) допоможуть підтримати розумову активність, зміцнити імунітет, поліпшити роботу травної системи, зняти стрес і напругу, підвищити настрій.

8. Пити воду для підтримання водного балансу. 
Навіть узимку потрібно випивати не менше 1,5-2 літрів чистої води. Решта рідини може бути у вигляді компотів, настоїв або теплих чаїв (чорні, зелені, трав'янисті).

Відділ комунікації, організаційної та
інформаційно-роз’яснювальної роботи
ДУ «Житомирський обласний центр контролю
та профілактики хвороб  МОЗ України»

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних