НОВОБОРІВСЬКА ГРОМАДА ПРЕДСТАВИЛА ТУРИСТИЧНИЙ МАРШРУТ НА ФЕСТИВАЛІ «ZT-EXPO 2020»

Дата: 15.09.2020 14:29
Кількість переглядів: 964

Фото без описуНовоборівський краєзнавчий музей спільно з відділом освіти, охорони здоров’я та соціально-культурної сфери Новоборівської селищної ради розробили туристичний маршрут «Вихідні – у центрі Житомирщини». Він був представлений 11 вересня у Житомирі на туристичній виставці в рамках Всеукраїнського культурно-мистецького фестивалю «ZT-EXPO 2020». 

На ній регіони України, міста й об’єднані територіальні громади (ОТГ) Житомирщини пропонували знайомство зі своїми туристичними маршрутами, фестивалями, пам’ятками і цікавими об’єктами. Представники новоборівської делегації активно спілкувались із фахівцями різних ОТГ. Зокрема, познайомилась із директором Малинського краєзнавчого музею, кандидатом історичних наук Василем Тимошенком та домовились про співпрацю у музейній сфері. Науковець із міста Коростеня Сергій Гераймович, який стояв біля витоків відкриття у 2005 р. військово-історичного комплексу-музею «Скеля», пообіцяв надати детальну інформацію про ДОТи, що розташовані на території Новоборівської громади і Хорошівського району. До речі, він є автором унікального видання із історії фортифікації «Командний пункт Коростенського укріпленого району».

У рамках фестивалю відбулася наукова конференція, на якій учасники обговорили особливості роботи музеїв та заповідників в умовах карантину, фестивальний та зелений туризм, а також нові екскурсії та туристичні маршрути.

До туристичного маршруту Новоборівської громади із назвою «Вихідні – у центрі Житомирщини» включено 7 локацій, кожна з яких виділяється своїми «родзинками». Він має лінійно-радіальну форму та цілорічну сезонність.  Це мандрівка вихідного дня для активного сімейної та молодіжного відпочинку. Мета подорожі – пізнавальна, рекреаційна, релігійна, а засіб пересування: пішохідний, велосипедний, мотоциклетний та автомобільний. Розпочинається туристичний маршрут із села Топорище (Хорошівська громада) на автошляху М-21 (відрізок «Житомир – Коростень») та має протяжність близько 30 км.

Село Фасова є першою локацією мандрівки. Цікаві об’єкти: церква Казанської ікони Божої Матері – пам’ятка архітектури місцевого значення, що була побудована у 1919 р. та пам’ятний знак на місці подвигу Героя Радянського Союзу, артилериста Івана Козака, який у грудні 1943 р. вів нерівний бій з наступаючими фашистськими «Тиграми».

Друга локація – село Кам’яний Брід. Тут знаходиться своєрідний символ Житомирщини – географічний центр області (координати: 50 град. 37 хвилин північної широти і 28 град. 43 хвилин східної довготи) та  одна з найдавніших пам’яток дерев’яної храмової архітектури національного значення – Воздвиженська церква з дзвіницею.

Біля автошляху у селі Старий Бобрик розташована наступна локація: гідрологічна пам’ятка природи, об’єкт природно-заповідного фонду місцевого значення «Криничка», де туристи можуть напитись чистої джерельної води та наповнити фляги. Якщо подорож відбуватиметься у літній час, то у туристів є можливість потрапити на щорічний байкарський фестиваль «Великий казан», що проводиться на березі Іршанського водосховища. 

Найбільше локацій зосереджено у селищі Нова Борова. Тут знаходяться ряд пам’яток історії, об’єктів архітектури. У краєзнавчому музеї, який  заснований 1973 року, зберігається понад дві  тисячі експонатів основного фонду. Музейні предмети розміщені у відділах палеонтології, археології, геології, етнографії та історії. Початок будівництва у 1912 р. залізничної станції «Нова Борова» дав поштовх створення біля хутора/села Фонтанки нового поселення – Нова Борова. Братська могила часів Другої світової війни, що розташована у сквері поблизу залізничної станції, є святим місцем для кожного новоборівця. Культові споруди селища: церква Святого Андрія Первозваного, церква Святого Пантелеімона, костел Матері Божої Скорботної, церква Євангельських християн-баптистів, є не лише духовними осередками для людей різних віросповідань, але й прикрасами Нової Борової.

Неабиякий інтерес у туристів викличе ДОТ (довготривала оборонна точка). Колишній військовий об’єкт розміщений на півночі громади, на відстані одного кілометра від автошляху «Житомир – Коростень». Він є залишком Коростенського укріпрайону часів Другої світової війни.

У мальовничому поліському куточку на правому березі Іршанського водосховища поблизу Нової Борової завершується туристичний маршрут Новоборівською громадою. Це місце для активного відпочинку жителів громади та її гостей. Тут у теплий період року туристи зможуть займатись плаванням або взяти на прокат драгонбот або рибалити у тихій іршанській заводі. Сосновий ліс поблизу водойми – чудова нагода подихати свіжим повітрям, пошукати гриби, ягоди чи лікарські рослини. У холодний сезон зона відпочинку привабить любителів зимової риболовлі та лижних прогулянок.

До туристичної виставки був випущений та презентований повно-кольоровий буклет «Вихідні – у центрі Житомирщині». Потурбувались про його видання селищний голова Григорій Рудюк та начальник відділу Людмила Прищепа. Новоборівська громада запрошує гостей до активного і змістовного відпочинку туристичним маршрутом «Вихідні – у центрі Житомирщини»!

 

Олександр Голяченко, 
учасник фестивалю, завідувач 
Новоборівського краєзнавчого музею. 
Фото автора. 


 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних