УСПІХ НЕ ПРИХОДИТЬ ВОДНОЧАС

Дата: 14.08.2020 08:52
Кількість переглядів: 1034

Ось і промайнуло  5 років з моменту створення Новоборівскої селищної об’єднаної територіальної громади. 14 серпня   2015 року рішенням 32 сесії обласної ради № 1566 утворено Новоборівську селищну об’єднану територіальну громаду з Небізьким, Фасівським, Ягодинським та Кропивнянським старостинськими округами, з адміністративним центром в смт. Нова Борова.

У жовтні 2015 року пройшли перші вибори селищного голови та депутатського корпусу.  Безпосередньо з 2016 року ми повноцінно розпочали роботу в статусі об’єднаної громади і вже сьогодні демонструємо чудові результати!

Успіх не приходить відразу, це кропітка щоденна праця, яка направлена на досягнення цілей. Вона передбачає наявність сильного лідера, який вміє згуртувати навколо себе людей. Саме такою людиною став селищний голова Григорій Рудюк. Він одним із перших зрозумів перспективи реформи децентралізації, яка дає можливість на місцях обирати пріоритетні напрямки розвитку та спрямовувати кошти на проекти, що потрібні для добробуту мешканців громади. Разом із селищним головою було обрано і новий депутатський корпус. Тоді до влади прийшли молоді, енергійні люди, які для своєї громади прагнули змін на краще.

Об’єднання стало  певним викликом для усіх працівників селищної ради, бо потрібно було майже щодня оперативно здобувати нові знання, реалізовувати нові проєкти та вирішувати різноманітні питання.

Щороку ми ставимо амбітні цілі -  розбудовуємо населені пункти та їх інфраструктуру, ремонтуємо дитячі садочки, будинки культури, клуби та приміщення шкіл. Проводимо роботи з відновлення та капітального ремонту дорожнього покриття вулиць, мереж вуличного освітлення, зводимо дитячі майданчики в місцях відпочинку в населених пунктах громади і т.д. 

Стратегія розвитку

За сприяння  швейцарсько-українського проекту підтримки децентралізації в Україні «DESPRO» була розроблена Стратегія розвитку Новоборівської селищної об’єднаної територіальної громади до 2020 року, яку затвердили на 15 сесії 7 скликання № 301 від 21.03.2017 року. 

Стратегія передбачає економічний розвиток,  створення безпечних умов проживання, підвищення якості надання адміністративних послуг, розвиток інфраструктури, благоустрій населених пунктів, розвиток культури і дозвілля громадян, стимулювання здорового способу життя, створення громадських організацій для активної участі у житті громаді. 

Громада має вже як виконані проєкти, так і ті, що знаходяться в процесі реалізації. 

Досягнення громади за п’ять років:
- закуплено та встановлено 20 камер відеоспостереження;
- підвищення енергоефективності комунальних закладів шляхом їх термосанації – три освітніх заклади; 
- створено Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Новоборівської селищної ради і розпочато будівництво сучасної амбулаторії; 
- для занять ігровими видами спорту збудовано три сучасних спортивних майданчики – із штучним покриттям; 
- здійснено капітальний та поточний ремонт доріг громади; 
- розроблено та затверджено Генеральний план смт. Нова Борова; 
- на конкурсній основі передано в оренду 29 земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 753,86 га; 
- майже по всіх населених пунктах громади частково проведено реконструкцію вуличного освітлення;
- за кошти державного екологічного фонду проведено реконструкцію очисних споруд;
- для дітей усього району створено інклюзивно-ресурсний центр;
- підсилено матеріально-технічну базу місцевої пожежної охорони;  
- для потреб громади придбано спеціалізовану техніку: шкільний автобус, сміттєвоз, асенізаторний автомобіль, пожежний автомобіль, трактор, причеп, автогрейдер, тракторець з навісним екскаваторним обладнанням, роторною косилкою та щіткою, подрібнювач деревини.

За грантові кошти ПРООН встановлено: безпекові зупинки,  відкрито ХАБ, поліцейську станцію, соціальний центр у с. Кропивня.

Бюджет об’єднаної громади

Сумарний бюджет на момент об’єднання Новоборівської селищної ради та 4 сільських рад складав  близько 5500,0 тис. грн.,  а станом на 01.01.2020 року вже складає 66413,30 тис. грн.

За цих п’ять років до місцевого бюджету залучено  понад 20677,50 тис. грн. коштів на реалізацію соціально значущих об’єктів для нашої громади, з різних джерел фінансування  (державний та обласний бюджет, грантові кошти) та тим самим підвищено спроможність громади.

За рахунок раціонального використання земельних ресурсів та передачі в оренду земель сільськогосподарського призначення бюджет громади зріс на 3500,0 тис. грн. 

Адміністративні послуги

У 2019 році громада пройшла відбір у ІІІ раунд Програми «U-LEAD з Європою» в частині створення центру надання адміністративних послуг, навесні 2020 планувалось його відкриття. Свої зобов’язання громада виконала, провівши ремонт в приміщенні за кошти місцевого бюджету, але карантин, спричинений COVID-19,  відтермінував відкриття ЦНАПу до кінця поточного року.

Це чудова новина для жителів нашої громади, адже сучасний комфортний Центр надання адміністративних послуг значно покращить рівень надання адміністративних послуг жителям громади. Ми плануємо надавати більше  150 послуг. Відвідувачі зможуть отримати їх на місці без потреби їхати до інших населених пунктів у ЦНАПи.

Житлово-комунальні послуги

Різноманіття придбаної спеціалізованої техніки дало змогу розширити перелік житлово-комунальних послуг, які надаються Новоборівським ЖКП та відділом благоустрою.

За рахунок впровадження централізованого вивезення сміття новим сміттєвозом із сміттєвих баків населені пункти громади стали охайнішими, майже відсутні несанкціоновані сміттєзвалища. Плануємо закупити ще 39 сміттєвих контейнерів, що дасть змогу охопити більшу територію громади централізованим вивезенням сміття.

Наявність автогрейдера в громаді дає можливість якісніше утримувати дороги. Трактори з навісним обладнанням виконують ремонт водогінних мереж, розвантажувально-навантажувальні роботи,тощо. З’явились нові послуги, такі як: обкошування узбіч за допомогою роторної косилки, підмітання доріг тракторцем зі щіткою, чищення тротуарів від снігу.

Освіта, культура та спорт

За п’ять років нашого існування в статусі об’єднаної громади завершуємо термосанацію вже третього освітнього закладу: 
2015 рік – Центр розвитку дитини «Казка»;
2016 рік - Новоборівська гімназія, (нині Новоборівський ліцей імені Василя Лунька); 
2018-2020 рік – Новоборівський ліцей. 

На 2021 рік плануємо термосанацію та внутрішній ремонт Центру розвитку дитини «Сонечко». 

Пишаємось тим, що діти нашої громади здобувають освіту в гарних умовах, а затрати коштів на опалення, після проведення утеплення закладів зменшились вдвічі, при цьому середня температура в класних кімнатах складає 21-23 градуси тепла. 

У багатьох закладах проведено заміну вікон на енергозберігаючі, це Кропивнянська загальноосвітня школа (частково), Центр розвитку дитини «Сонечко», Небізький освітній дошкільний заклад «Журавлик», Фасівський освітній дошкільний заклад «Бджілка», Новоборівська музична школа, Центр дитячої та юнацької творчості, Новоборівська селищна бібліотека, Відділ освіти, охорони здоров’я та соціально-культурної сфери.

У 2019 році проведено ремонт шкільних туалетів по освітніх закладах громади.

У 2020 році розпочато ремонт шкільних їдалень у Новоборівських ліцеях.

Поступово плануємо у всіх закладах створити гідні умови для навчання школярів та роботи персоналу.

У сфері культури,  яка зазвичай залишається  мало охопленою увагою влади, проведено у 2016-2017 роках капітальний ремонт Новоборівського будинку культури. У 2019 році поточні ремонти проведено в Кам’янобрідському, Гацьківскому та Турчинецькому клубах.

З метою розвитку спорту  та залучення мешканців громади до здорового способу життя побудовано три майданчики зі штучним покриттям для занять ігровими видами спорту. Встановлено вуличні тренажери, вуличну роздягальню для футболістів. Обладнано спортивні та дитячі майданчики на території населених пунктів нашої громади.

Проведено молодіжний спортивний фестиваль “RIVERFEST” на якому молодь мала змогу позайматись воркаутом, поплавати на драганботах, відірватись під сучасну музику та подивитись «вогняне шоу».

Плани на майбутнє

Громада планує реалізувати проекти інвестиційного характеру у сфері промисловості та сільського господарства. Є також плани щодо розвитку рекреаційно-туристичного потенціалу громади.

Серед довгострокових планів - реалізація інвестиційних проектів:
– будівництво сучасного тепличного комплексу з вирощування овочевих культур;
– індустріальний парк;
– логістичний центр;
– будівництво спортивного комплексу. 

Запланована реконструкція водогінних мереж в смт. Нова Борова та встановлення колективної установки доочистки питної води.

Планується перетворення вивільненого приміщення лікарні на заклад соціального спрямування, а приміщення колишнього дитячого експедиційного садочка перебудувати під Дитячий будинок сімейного типу для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Нашій громаді, яка ще в 2015 році була дотаційною та отримувала дотації вирівнювання  з районного бюджету на виплату заробітної плати, з відсутністю будь-якого фінансування на розвиток громади, вдалось зробити багато, нас усюди впізнають, а наше прагнення до змін не залишає нікого байдужим. 

Новоборівська селищна об’єднана територіальна громада стає більш самодостатньою, економічно стабільною громадою, в якій поліпшується життя і добробут її мешканців.

Фото без описуФото без описуФото без опису
 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних