НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ ВВІВ В ОБІГ НОВУ БАНКНОТУ

Дата: 06.11.2019 15:49
Кількість переглядів: 403

Фото без описуІз 25 жовтня 2019 року Національний банк України ввів в обіг нову банкноту номіналом 1000 (одна тисяча) гривень. Це перша банкнота нового номіналу, введена в обіг за останні 13 років (востаннє в обіг вводився новий номінал у 2006 році – 500 гривень). Банкнота 1000 гривень продовжує дизайн нового банкнотного ряду та має потужну систему захисту від підробок.

З огляду на те, що національна валюта знаходиться в ужитку кожного громадянина, інформування про введення в обіг нової банкноти потребує потужного комунікаційного супроводження як на національному, так і регіональному рівнях.

 

Для інформування громадськості про нову банкноту, її елементи захисту та дизайн Національний банк розробив низку матеріалів, зокрема:

- тематичний сайт https://1000uah.bank.gov.ua (із можливістю завантажити набір інфографік та відео щодо дизайну та елементів захисту, з мобільним додатком щодо захисних елементів банкнотного ряду гривні);

- відеоролик про історичний аспект зображення на банкноті.

 

Банкнота номіналом 1 000 гривень:

На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського.

Його обрано за видатний внесок в історію України як філософа, природознавця, засновника цілої низки нових галузей науки – геохімії, біохімії, радіогеології. Він також є одним із засновників і першим президентом Української академії наук, створеної у 1918 році.

На зворотній стороні надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

За розміром і кольором банкнота номіналом 1 000 гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню легко визначати номінал. Розмір нової банкноти становить 75х160 мм. Основний колір – блакитний.

Нова банкнота поєднала у собі провідні технології дизайну і захисту. За дизайном ця банкнота наслідує банкноти нового модернізованого покоління гривні – оновлені 20, 100 та 500 гривень.

Банкнота має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту:

  • «віконна» захисна стрічка – частково введена в товщу паперу полімерна стрічка, що має відповідний колір (пурпурний) та яскраво виражений комбінований оптично-змінний ефект. Стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. При зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінематичний ефект – змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки;
  • оптично-змінний елемент SPARK, що має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи кольорів (від золотистого кольору до нефритового).

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних