ЗЕМЕЛЬНІ АУКЦІОНИ. РОЗМІР МАЄ ЗНАЧЕННЯ?

Дата: 25.07.2019 08:27
Кількість переглядів: 2146

2019 рік можна сміливо називати – роком земельних аукціонів для об'єднаних територіальних громад. Їх проводили й раніше, але після передачі земель за межею населених пунктів громадам 2018 року кількість аукціонів значно зросла. Протягом 2015 року на торги були виставлені - 1494 лоти, а вже у 2018 році - 3022. А вже сьогодні, можна сказати, що 2019 рік значно перевищить показники 2018 року. Цьому є пояснення: майже вся сільськогосподарська земля в Україні використовується, але далеко не за всю землю офіційно сплачується орендна плата. Передати комунальні сільськогосподарські землі в оренду можна лише провівши аукціон, а оскільки рішення тепер залежать лише від громади, вигоду отримують також вони - цей процес значно прискорився.

Олександр Гнітецький, експерт Програми «U-LEAD з Європою» на досвіді проведених 4 аукціонів в об'єднаних громадах Житомирської області дійшов висновку, що розмір земельної ділянки впливає на вартість річної оренди. Як саме? Давайте розбиратись!

В наведених графіках для Високівської та Новоборівської громад можна ознайомитися із залежністю між розміром земельної ділянки та вартості оренди одного гектару. Для Потіївської та Пулинської громад в силу невеликої кількості лотів — графіки не мали доцільності.

Фото без опису

  Фото без опису

Фото без опису

У Новоборівській громаді на початку аукціонів для земельних ділянок до 10 гектарів ціна за оренду одного гектару стартувала з 10 тисяч гривень. На піку вона досягла 12,5 тисяч гривень. Проте, вже для земельних ділянок площею 60 га — ціна річної оренди склала 500 тисяч гривень, для 129 га - 1100 тисяч гривень. Тут прослідковувалася чітка тенденція, що чим більша площа земельної ділянки — тим менша ціна за оренду гектару.

Тобто, взявши до розрахунку 10 тисяч гривень за га — для ділянки 60 га — надходження до бюджету були б на 100 тисяч гривень більші, а для ділянки 129 га вже 190 тисяч гривень на рік. Було б цікаво, скільки коштів вдалось залучити до бюджету у разі поділу ділянки 60 га на дві по 30 га, або три по 20 га?

В структурі сільського господарства у країнах Європи проводять розподіл відповідно до площі земель, яку обробляють суб'єкти наступним чином: малі ферми (до 20 га), середні (20-100 га), великі (понад 100 га). І там прослідковується тенденція, що в країнах, де у сільському господарстві переважають малі та середні ферми над великими агропідприємствами — вартість землі значно вища.

На жаль досі у нас переважає радянський підхід – більші підприємства мають бути ефективніші за середні та дрібні. Але виставляючи лоти площею 100 га та більше — ми, навіть, не даємо шансів малим та середнім фермерам.

Про проблеми.

Чимало земельних ділянок, які громади отримали у власність мають особливо цінні ґрунти. Оскільки ці землі переважно були передані із цільовим призначення 16.00 Землі запасу — для підготовки лотів потрібно складати проєкт землеустрою для зміни цільового призначення земельної ділянки. У випадку наявності особливо цінних земель на ділянці, такі проєкти підлягають обов'язковій державній експертизі в Києві (відповідно до ст.9 ЗУ "Про державну експертизу землевпорядної документації"). Боячись бюрократії, переважна більшість голів ОТГ приймають рішення "відрізати" особливо цінні частини від ділянок, що б не мати справи з експертизою. З самої назви зрозуміло, що ці ґрунти найбільше б підходили для використання в сільському господарстві. Проте, вони виокремлюються з обігу юридично, але на практиці переможець аукціону сусідньої ділянки, від якої відділили особливо цінні ґрунти, успішно використовуватиме усю її площу, а сплачуватиме лише за частину.

На завершення.

Проведення земельних аукціонів може стати точкою зростання для бюджетів громад. У Новоборівській громаді земельні надходження складали 4,5 мільйони гривень в рік. Тепер, за результатами аукціону, щороку отримуватимуть ще додатково 2,5 мільйони. А громада використала лише 10% від отриманих земель. Потенціал ще величезний.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних