Пошук

ВІДБУЛОСЯ СПІЛЬНЕ ЗАСІДАННЯ ТЕМАТИЧНОЇ ТА СЕКТОРАЛЬНОЇ ПЛАТФОРМ АСОЦІАЦІЇ ОТГ

Дата: 25.10.2018 14:40
Кількість переглядів: 609

Чи сприятиме запровадження посади уповноваженої особи юстиції більшій доступності та наближеності нотаріальних і реєстраційних послуг у сільській місцевості?

Про це говорили учасники спільного засідання  тематичної та секторальної платформ Асоціації ОТГ «Законодавство для об’єднаних територіальних громад» та «Адміністративні послуги та е-врядування». У заході взяли участь голови громад, старости, секретарі рад, керівники ЦНАПів, юристи із 15 об’єднаних територіальних громад, експерти Програми «U-LEAD з Європою», а також представники Міністерства юстиції України, зокрема перший заступник міністра Олена Сукманова.

Із прийняттям у 2014 році Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади розпочався новий  етап  розвитку громад України. Разом із тим, всі учасники цього процесу відчули, що чинна законодавча база у багатьох аспектах не готова до змін, викликаних децентралізацією. Платформа «Законодавство для ОТГ» активно працює над питаннями, які найбільше хвилюють органи місцевого самоврядування сьогодні, серед яких: реалізація спадкових прав  громадян, особливо  в сільській  місцевості, – зазначив Григорій Рудюк, голова платформи “Законодавство для ОТГ”, голова Новоборівської ОТГ.

Олена Сукманова, перший заступник Міністра юстиції України, зазначає, що законопроект №9140  має лише одну мету – забезпечення належного доступу сільського населення до найбільш затребуваних нотаріальних та реєстраційних послуг. За її словами, на сьогодні зняті всі спірні питання стосовно оформлення корпоративних прав, договорів купівлі-продажу, землі тощо.

Тобто, функції уповноважених осіб розповсюджуються виключно на: оформлення спадщини та дарування; оформлення заповіту та договору довічного утримання; посвідчення копій документів; видачу свідоцтва про народження і смерть.

У нас є можливість використовуючи знання і досвід людей, наприклад консультантів державних нотаріальних контор, які вже працюють у нотаріальній системі, та фактично є підготовленими спеціалістами, що зможуть в найкоротші строки розпочати кваліфіковане надання визначеного переліку послуг. Крім того, ми абсолютно не проти того, щоб уповноважені особи Мін’юсту надавали послуги у приміщеннях ЦНАПів або ОМС, – розповідає Олена Сукманова.

Серед іншого, представники об’єднаних територіальних громад стурбовані ситуацією, яка склалась у зв’язку із імплементацією  Закону України «Про ринок електричної енергії». Зокрема, він визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов’язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії.

Відповідно до вимог зазначеного закону споживачі (крім побутових та малих непобутових споживачів), яким на день набрання чинності Законом постачання здійснював електропостачальник за регульованим тарифом, повинні до 11 грудня 2018 року обрати собі електропостачальника та укласти з ним договір постачання електричної енергії.

 На сьогодні органи місцевого самоврядування просто не встигнуть провести тендери та укласти нові договори з постачальниками електроенергії. Тож у нас є реальна загроза залишитись без елекроенергії, – зазначив Григорій Рудюк.

Він наголосив, що необхідно в найкоротші строки відреагувати на вищезазначені загрози.

Захід відбувся за підтримки шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» SKL International.

Джерело: Асоціація ОТГ



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.