ЖИТЕЛІВ СІЛЬСЬКОЇ МІСЦЕВОСТІ ХОЧУТЬ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ДОСТУПНИМИ НОТАРІАЛЬНИМИ ПОСЛУГАМИ

Дата: 22.10.2018 14:22
Кількість переглядів: 627

Фото без описуСьогодні в Україні склалася несправедлива ситуація, за якої чимало громадян, насамперед віддалених сільських місцевостей, позбавлені можливості отримувати елементарні реєстраційні послуги за місцем проживання. Йдеться про 13 мільйонів українців, які мешкають у 29 000 населених пунктах і  не можуть оформити спадщину чи заповіт, оскільки не у всіх районах є нотаріуси, а із понад 1100 вакансій на відповідні посади майже третина  взагалі є незаповненими. На Житомирщині вакантними залишаються посади державних нотаріусів у 5-ти районах – Хорошівському, Ємільчинському, Лугинському, Любарському, Брусилівському.

Проблему неможливо вирішити будь-якими консультативними заходами, виїзними прийомами чи разовими інформаційними кампаніями. Потрібне системне її вирішення на законодавчому рівні, що і запропонувало Міністерство юстиції України. Законопроект №9140 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для захисту економічних та спадкових прав громадян в сільській місцевості» передбачає запровадження інституту Уповноважених осіб Мін’юсту, які будуть відібрані серед державних службовців органів юстиції, що вже працюють у цій системі, і так само, як і інші працівники, нестимуть відповідальність за свою роботу. Вимоги до кандидатів – вища юридична освіта та досвід роботи від 3-х років.

Нові фахівці працюватимуть у віддалених селах та надаватимуть громадянам  такі послуги,  як оформлення права спадщини і дарування, видача свідоцтв про народження і смерть, засвідчення копій. А це дасть можливість  забезпечити якісними, зручними, а головне – доступними послугами у сфері нотаріату жителів сільської місцевості.

1 жовтня ц. р. у парламенті було зареєстровано ініційований Мін’юстом законопроект №9140.  Тепер – слово за народними обранцями.


Коментарі:

Толстіхіна Ніна Дмитрівна, приватний нотаріус Хорошівського районного нотаріального округу
2018-10-23 12:25:40

Для того, щоб стати нотаріусом, потрібно мати вищу юридичну освіту, уповноваженій ососбі - непотрібно, це на початок. Також стаж роботи і здача екзаменів для отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю - нотаріусам, уповноваженим ососбам цього не потрібно для вчинення нотаріальних дій.Так про який професіоналізм таких працівників може бути мова., наскільки юридично грамотними будуть видані ними документи? Будемо давати роботу нашим суддям, яких по районах дуже катастрофічно не вистачає.

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних