Пошук

Круглий стіл на тему: «Обговорення питань правового регулювання статусу старост в об’єднаних територіальних громадах»

Дата: 17.05.2016 13:14
Кількість переглядів: 855

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування 16 травня провів «круглий стіл» на тему: «Обговорення питань правового регулювання статусу старост в об’єднаних територіальних громадах».

Захід зібрав майже 150 учасників, серед яких народні депутати України – члени Комітету, представники органів місцевого самоврядування всіх рівнів з усіх регіонів України, в тому числі новообрані старости, асоціацій органів місцевого самоврядування, Кабінету Міністрів України та центральних органів виконавчої влади, Апарату Верховної Ради України, вітчизняних та міжнародних неурядових організацій, науковці експерти.

Під час обговорення учасниками «круглого столу» порушувалися найбільш нагальні та актуальні питання, пов’язані з теоретичними та практичними аспектами становлення інституту старост в Україні, які стосувалися зміни моделі виборів старости (можливі варіанти: призначення радою за поданням голови; загальними зборами жителів, призначення радою із числа депутатів, тощо), доцільності фінансування перших виборів старост за кошти державного бюджету, обов`язковості членства старости за посадою у складі виконавчого комітету, можливості уповноважувати старосту на виконання «владних» повноважень виконавчих органів ради (обсяг таких повноважень має бути чітко визначений законом або має встановлюватися виконкомом чи радою), потреб розширення нормативної бази врегулювання питань правового статусу старости (доцільність затвердження, наприклад, Кабінетом Міністрів України типового положення про старосту), вирішення питань оплати праці старост тощо.

"Обрання старост убезпечує сільські населені пункти об’єднаної територіальної громади від вакууму влади. Адже при об’єднанні громад існуючі сільські, селищні ради та їхні виконавчі комітети припиняють свою діяльність, оскільки створюється єдина рада на всю громаду", - про це сказав Віце-прем’єр-міністр України — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко

"Інститут старост має розвиватися, оскільки це реальне наближення влади до людей в об’єднаних територіальних громадах. В умовах муніципальної консолідації, децентралізації, державі дуже важливо стимулювати створення найнижчої ланки системи місцевого самоврядування, яка надає можливість жителям навіть найменших сіл отримувати необхідні послуги на місцях. Таким стимулом може стати наприклад фінансування перших виборів старост з державного бюджету", — зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода.

Більше про інститут старост в Україні

Джерело: Децентралізація влади  Децентралізація влади Верховна Рада України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.