ГОЛОДОМОР В УКРАЇНІ - ЖАХЛИВІ ФАКТИ ПРО ТРАГЕДІЮ

Дата: 25.11.2017 12:41
Кількість переглядів: 1508

Фото без описуЩорічно в останню суботу листопада в Україні проходять заходи з вшанування пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій. Наводимо факти та історію про страшну трагедію 1932-33 років.

Від голоду в Україні померли, за уточненими даними, від 3 до 3,5 мільйонів чоловік. Число жертв у всьому Радянському Союзі оцінюють до семи мільйонів.

Найбільше українців від голоду загинуло в Харківській, Київській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Дніпропетровській, Житомирській, Вінницькій, Чернігівській, Одеській областях і в Молдові, яка тоді входила до складу УРСР.

Близько 81% загиблих від голоду в Україні були українцями, 4,5% - росіянами, 1,4% - євреями і 1,1% - поляками. Серед жертв було також багато білорусів, болгар і угорців.

Саме слово «Голодомор» вперше з'явилося в друкованих працях українських емігрантів у Канаді та США в 1978 році. В СРСР в той час історикам дозволяли лише говорити про «труднощі з продовольством», але не про голод.

Слово «Голодомор» вперше прозвучало в грудні 1987 року. Тоді перший секретар ЦК КПРС Володимир Щербицький, виступаючи на урочистостях з нагоди 70-річчя СРСР, визнав факт голоду 1932-33 років.

У 2006 році Верховна Рада офіційно визнала Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу. Згідно із законом, публічне заперечення Голодомору вважається протиправним, але покарання за такі дії не уточнюється.

У 2006 році, за часів президента Ющенка, Служба безпеки України розсекретила більше 5000 сторінок державних архівів про Голодомор.

Голодомор визнали геноцидом українців 23 держави - Австралія, Андорра, Аргентина, Бразилія, Грузія, Еквадор, Естонія, Іспанія, Італія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, Словаччина, США, Угорщина, Чехія, Чилі , а також Ватикан, як окрема державаю

Чисельність втрат серед українців оцінюють по-різному від 1,8 млн. до 7,5 млн. і навіть 10 млн.

Однак більшість фахівців сходяться на думці, що прямих жертв було близько 3-3,5 млн.

За підрахунками Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України, їх було 3,2 млн.

Крім того, в рішенні Київського апеляційного суду щодо винуватців Голодомору вказано число 3,9 млн.

Також немає єдиної думки і серед вчених щодо загального числа смертей від голоду в СРСР 1932-33 р. Деякі іноземні історики говорять про 5,5-8 мільйони загиблих, стверджуючи, що більше половини з них були українцями.

Також в Україні ведеться єдиний реєстр жертв Голодомору.

 

В Новоборівській гімназії відбулися заходи присвячені 85-й річниці Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних