І стала Антарктида ближче…

Дата: 13.02.2017 08:24
Кількість переглядів: 944

Фото без описуУ Новоборівському ліцеї відбулася зустріч з полярником, учасником двох (18-тої та 20-тої) українських антарктичних експедицій М.Ф. Весельським. Микола Францович працює науковим співробітником у відділі природи Житомирського обласного краєзнавчого музею. Саме його, житомирянина, Українське орнітологічне товариство рекомендувало в експедицію до найхолоднішого материка Землі.

Слід зазначити, що єдина українська антарктична станція «Академік Вернадський» розташована на острові Галіндез за 7 км. від західного узбережжя Антарктичного півострова. Вона працює цілий рік і є метеорологічною та географічною обсерваторією. Заснована у 1953 році як британська станція «Фарадей». У лютому 1996 року була придбана Україною за символічну ціну в один фунт стерлінгів у Британії і була передана Англійським Антарктичним Товариством та перейменована на «Академік Вернадський» на честь видатного українського вченого академіка Володимира Івановича Вернадського, першого президента НАН України.

Зустріч пройшла досить динамічно, оскільки розповідь дослідника супроводжувалась слайдовими фотографіями та невеличкими відеофільмами про природу материка, зроблені самим науковцем. Юним  новоборівчанам найбільше сподобались краса та суворість флори і фауна далекого континенту, та, звичайно, господар південних полярних широт – пінгвін.

Того ж дня Микола Весельський побував у Новоборівському краєзнавчому музеї. У "Книзі відгуків" він написав:

"Вразила велика і цікава збірка зразків музею. Бажаю подальшої успішної плідної праці на краєзнавчий ниві та всіляких життєвих гараздів!"

Олександр Голяченко,

фото Антоніни Свінціцької.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних