Пошук

Козаки-вогнеборці

Дата: 18.03.2016 16:31
Кількість переглядів: 1087

Навіть тяжко повірити, що п'ять років тому приміщення Новоборівської місцевої пожежної охорони стояло напівзруйнованим та слугувало тимчасовим прихистком для безхатченків. Майже 10 років тисячі людей залишалися без прямих охоронців від стихії. Однак, напевно, сама доля віддала їм належне.

ВІДРОДЖЕНА З РУЇН

Сьогодні це повноцінна пожежна частина, яка перебуває в повній бойовій готовності. Вона мас складну й цікаву історію. Зокрема, ініціювали її створення місцеві козаки, а точніше - Поліський козацький курінь. У 1953-му в селищі Новій Боровій заснували одну з трьох державних пожежно-рятувальних частин Володарсько-Волинського району. 50 років вона була гвинтиком єдиного пожежно-рятувального механізму Житомирщини. Однак у 2003-му цей гвинтик міг випасти й загубитися назавжди... Так склалися обставини, що місцева пожежна охорона припинила існування. Мало хто вірив, що її вдасться відродити.

Козаки не могли змиритися, що такий потужний та славетний підрозділ перетворився на руїни. І вже в 2010-му на зібранні жителів селища вирішили поновити роботу пожежної частини. Так було засновано Новоборівську МП0, а селищна рада ухвалила виділити із місцевого бюджету кошти на її утримання.

Частину довелося відроджувати практично з попелу.Яяк згадує очільник Новоборівськоі МП0, військовий старшина козацько-пожежної охорони Олег Журавський, найголовніше було згуртуватися та з чогось розпочати справу.

- Перш за все, вивезли купи сміття й непотребу, організували цілодобове чергування но території частини, - розповідає Олег Юрійович. - Щодня на пост виходило по одному козаку. До слова, наші козаченьки й нині охороняють деякі об'экти Володарсько-Волинського району. Зокрема, під свою опіку взяли ще дві школи то два дитячих садочки.

Новоборівські вогнеборці обслуговують селищну раду та шість сільських рад. Загалом це майже 12 тисяч мешканців. Лише у смт Новій Боровій проживають 5500 чоловік. Найвіддаленіша точка виїзду - село Топорище, що за 18 км від частини.

Мені було дуже цікаво прожити день у згаданій частині та ознайомитися з повсякденням козаків-рятувальників.

У хорошого господаря завжди лад у господарстві, все на своїх місцях. Олег Журавський виявився справжнім екскурсоводом. З особливою гордістю демонстрував протипожежно-рятувальну техніку та спорядження, аякже, вогнеборці доклали чимало зусиль, щоб пожежний автомобіль і автомобіль «швидкої медичної допомоги» стали до ладу. Відремонтували їх своїми силами. Власне, допомогли й механіки з Управління ДСНС у Житомирській області. Мають бензопилку, болгарку, перфоратор, косарку тощо.

У МП0 Нової Борової дев'ять рятувальників, працюють у чотири зміни. Всі вони повністю забезпечені належним спорядженням й застраховані. Є кімната відпочинку, кухня. Мало того, найближчим часом Олег Журавський обіцяє обладнати душову, мріє про другий пожежний автомобіль, адже, згідно за статутом, іх має бути два.

- Щороку силами МП0 рятуємо майно громадян на 5-8 мільйонів гривень. До слова, наш річний бюджет складає ЗОО тисяч. А торік ми витратили навіть трохи менше, - хвалиться головний рятувальник. - У нас працюють спеціалісти, як мовиться, від бога. Хтось хороший тесля, хтось вправний зварювальник... Тобто всі роботи в частині виконують своїми руками.

ПЕРЕВІРКА БОЄМ

Екскурсія частиною раптово обірвалася... повідомленням про пожежу в селищі. Як з'ясувалося, зайнялася суха трава. За кілька сотень метрів від лікарні палав сухостій. На перший погляд, загоряння незначне, але, коли б «червоний півень» помандрував полем, лиха міг накоїти чимало. Найближча пожежна частина у Володарськ-Волинському, що за ЗО хвилинах від місця займання. Як стверджують спеціалісти, квартира вигорає за б хвилин. А тут відкрита місцевість, чисте небо, весняне сонце й сильні пориви вітру... Ідеальні умови для прогулянки підступного «птаха». Ось у таких випадках люди, як ніколи, усвідомлюють значення місцевої пожежної охорони. І мимоволі спадає на думку запитання: чому ж таких підрозділів у області лише 14?!

 

МАЙБУТНЯ АВАРІЙНО-РЯТУВАЛЬНА ЧАСТИНА

 

Звичайно, без належної фінансової підтримки існування таких підрозділів неможливе. З огляду на ситуацію, що нині склалася в країні, залишається задовольнятися тим, що маємо. Однак Ново-борівська МПО - яскравий приклад того, як можна відновити зруйноване. Селищний голова Григорій Рудюк, який на цій посаді вже понад 20 років, певен, що нічого надприродного в цьому немає.

- Є такий хороший вислів: «дорогу здолає тільки той. хто йде». - каже Григорій Лаврентійович. - Хто хоче щось зробити - шукає можливості, о хто не хоче - шукає причину, щоб пояснити неспроможність. Ми довели, передусім собі, що навіть у такий складний період для держави, без достатньої кількості коштів можна все зробити. На сьогодні Новоборівська МПО фактично єдина в області, яку утримують за кошти громади.

Такий колектив - знахідка для будь- якої служби. Тут панує козацький дух. Фасад частини прикрашає дошка з написом: «Козацька МПО», на пожежному автомобілі наклейка «Поліський козацький курінь», а на бойовій формі шеврони «Вірне козацтво»...

- Ми хочемо розширити сферу діяльності місцевої пожежної охорони і зробити її аварійно-рятувальною частиною - ділиться планами селищний голова.

  • Нам допомагає депутат обласноі роди Анатолій Левицький. Отож дивимося в майбутнє з оптимізмом.

Павло ФРАНЧУК, Житомирська область

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.