ЖИТОМИРСЬКА ГРЕ ТА ІРШАНСЬКИЙ ГЗК: ЕТАПИ СПІВПРОБІТНИЦТВА

Дата: 25.06.2018 15:47
Кількість переглядів: 2039

Житомирська геологорозвідувальна експедиція стала для комбінату тим підприємство, що створило потужну мінерально-сировинну базу для його функціонування. У короткі терміни геологами експедиції був розвіданий Іршанський рудно-розсипний район уздовж р. Ірші та її приток від с. Кропивенка (Володарсько-Волинський район)  до с. Шершні (Коростенський район). І ось уже багато десятиліть на розвіданих родовищах безперебійно працює Іршанський «титановий крейсер».

Фото без опису   Фото без опису

Геологічне підприємство з’явилось на теренах поіршання у 1951 р.  Із с. Альбінівка (тепер с. Тетерівка Житомирського району) на залізничну станцію «Турчинка» (тепер «Нова Борова») перебазувалась реформована Західноукраїнська комплексна геологорозвідувальна експедиція Всесоюзного тресту «Союзспецрозвідка». У вересні 1957 р. вона переходить у підпорядкування Міністерства геології і охорони надр СРСР з назвою Житомирська комплексна геологічна експедиція.

Фото без опису     Фото без опису

Планомірне вивчення геологорозвідниками території Житомирщини на протязі багатьох років дало гарний результат. У стислі строки виявлено Іршанську групу розсипних родовищ ільменіту, на базі яких, у 1954 р. розпочав роботу Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат. Розвідано Торчинське залишкове та Стремигородське корінне фосфор-титанове родовища із супутніми ванадієм і скандієм. Поряд із цим підготовлені до промислового освоєння родовища в межах Коростенського плутону, попередньо оцінені перспективні комплексні апатит-ільменітові родовища: Поромівське, Кропивенське, Видибірське, Давидківське та інші. Сумарні запаси та перспективні ресурси вивчених об’єктів перевищують світові.

У Новоборівському краєзнавчому музеї зберігається цікавий копія документу  «Протокол спільної наради працівників Житомирської експедиції треста «Київгеологія» та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату» (26 квітня 1965 р., селище  Іршанськ).

      Присутніми від Житомирської експедиції були головний інженер – Артамонов Л.Ф., головний геолог  –  Лунько В.Ф., старший геолог пошукових робіт – Кальна М.М.; від Іршанського комбінату директор – Санніков С.М., головний маркшейдер – Жук В.М., головний геолог – Мухін Ю.М. На засідання розглядались матеріали пошукової розвідки на ільменіт у верхів’ї  річки Ірші. Зазначено, що у результаті пошуково-розвідувальних робіт і узагальнення матеріалів минулих років у верхній течії Ірші попередньо оконтурений розсип ільменіту, що простягається на 10 км з шириною 600 м.

Фото без опису    Фото без опису

Артамонов Л.Ф.                               Санніков С.М.

Зазначено, що Іршанське родовище має багато позитивних характеристик і очікуваних перспектив, тому заслуговує на промислову увагу. Вирішено вийти з пропозицією до керівництва галузі рекомендувати застосування Іршанським ГЗК дражного способу видобутку ільменіту.

Вищенаведений історичний документ промовисто говорить про тісну співпрацю геологів та гірників, яка у ті роки була надзвичайно плідною і корисною для держави.

P. S. Прикро, що сьогодні в Україні геологічна галузь знаходиться у глибокому занепаді. Житомирська ГРЕ, яка створила свого часу потужну мінерально-сировинну базу для комбінату і стала містоутворюючим підприємством селища Нова Борова, фактично, зупинила свою діяльність.

 

 

Олександр Голяченко,

краєзнавець


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних