СТЕПАН БЄЛЬСЬКИЙ - ПЕРШОВІДКРИВАЧ ІЛЬМЕНІТУ НА ПОЛІССІ

Дата: 13.04.2018 11:06
Кількість переглядів: 1152

Фото без описуПершовідкривачем ільменіту на Полісся є український учений Степан Володимирович Бєльський – геолог, картограф, краєзнавець. Народився С.В. Бєльський 8 січня 1866 р. у місті  Борзні Чернігівської, в учительській родині. У 1894 р. він закінчив Петербурзький гірничий інститут, згодом служив військовим картографом.

Від 1907 р. і до останніх днів життя Степан Бєльський досліджував корисні копалини сучасних Житомирської, Рівненської та Волинської областей. У 1919 р. С.В. Бєльський призначений на посаду завідувача кафедрою кристалографії, мінералогії та геології Волинського інституту народної освіти (тепер Житомирський  державний університет ім. Івана Франка). У 1928 р. він став професором геології Житомирського сільськогосподарського інституту, водночас (від 1929 р.) працював  старшим геологом Українського геологічного тресту.

У 1921 р. Степан  Бєльський розпочав планові дослідження земних надр Волинської губернії. У 20–30-тих рр. експедиціями під керівництвом професора С.В. Бєльського відкрито промислове родовище гранітів, вогнетривких глин, польового шпату, каоліну, кварцитів, ільменіту, топазів. Саме у ці роки ученим були представлені перші дані про наявність ільменіту високих концентрацій у русловій частині річки Ірші, що підтвердило його статус першовідкривача космічного металу в українському Поліссі.

Фото без опису

Професор Бєльський опублікував більше 20 праць  з геології, склав одну з перших карт розміщення корисних копалин у Житомирській області. Він є автором фундаментального дослідження «Геологія і корисні копалини Житомирщини» (1941р.). Степан Бєльський зібрав велику колекцію мінералів і гірських порід. Рукопис його книги та зібрана геологічна колекція зберігаються у фондах Житомирського обласного краєзнавчого музею.

У селищі Іршанську на честь видатного ученого Степана Бєльського, який дав поштовх для подальшого дослідження корисних копалин північної частини України та розвитку гірничо-видобувної галузі промисловості  у поліському краї,  названо один із провулків.

 

Олександр Голяченко,

краєзнавець


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних