Відкрили «Казку» й побудували футбольне поле

Дата: 22.12.2016 13:03
Кількість переглядів: 1135

Фото без описуОб’єднання населених пунктів приносить гарні плоди – учергове ми в цьому впевнилися на прикладі Новоборівської селищної громади. Уже більше року мешканці 17 сіл та одного селища вирішують усі питання разом. Які саме зміни відбулися, розповів голова цієї громади Григорій Рудюк.

Випередити час

Почалося все… Ні, зовсім не водночас із законом про об’єднання громад, а набагато раніше. У далекому 2010 році Григорій Рудюк поспілкувався з колегами із сусідніх сіл і зрозумів, що гуртом жити легше. Інтереси-то все одно спільні! Тоді голови вирішили разом утримувати пожежну службу. Закон про об’єднання просто узаконив давнє рішення. Недивно, що торік просунута громада здобула перше місце у всеукраїнському конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування». Крім цього, голову села часто запрошують на всілякі семінари та конференції задля обміну досвідом.

Які ще зміни відбулися в Новоборівській громаді? Одна з найголовніших – це суттєве збільшення бюджету, майже в шість разів. Раніше селяни мали в розпорядженні не більше 4 млн грн. Тепер – понад 23 млн. Ще 11 млн грн надає держава та Фонд регіонального розвитку. Частину державних грошей поліщуки відразу спрямували на утеплення Центру розвитку дитини «Казка» та гімназії: про дітей тут піклуються в першу чергу. А ще в Новій Боровій зробили капітальний ремонт доріг на вулиці Сонячній і Незалежності, придбали власний сміттєвоз і реконструювали котельню Кропивнянської школи.

– Що найбільше цікавить людей?.. Освіта, здоров’я та соціальний захист, – говорить Григорій Рудюк. – Сьогодні я можу з впевненістю сказати, що ми активно рухаємося в цих напрямках. Хоча це лише початок. Сподіваюся, що тепер, побачивши поліпшення, люди залишатимуться на своїй землі, створюватимуть тут сім’ї та народжуватимуть дітей. Ось це кращий показник розвитку.

Діти – у пріоритеті

Першочергова увага – освіті. Одна зі шкіл стала гімназією з природничим ухилом, інша – ліцеєм, де вчать гуманітаріїв. Заклади відвідують майже 800 дітлахів. Навіть дитсадок, і той отримав певний ухил: відтепер він має образотворче спрямування. А для тих, хто цікавиться музикою, діє музична школа.

Приємного розголосу наробив Центр розвитку дитини «Казка». Іноземні мови, музика, гуртки «Чарівна палітра», «Юні гімнасти», театральний, паперопластика… Усі працюють безкоштовно. Наразі тут навчаються дві сотні дітей. Поступово гуртки наповнюються й маленькими мешканцями з віддалених сіл.

Обійшлася «Казка» недешево – у 1,5 млн грн. Ці гроші пішли на утеплення фундаменту, заміну вікон і дверей на енергоощадні, покриття стін утеплювачем, новий водовідвід із даху. Зате тепер енергоносії економляться на 30%.

Також на території ради функціонує Центр дитячої та юнацької творчості, якій відвідують 325 дітей. Тут плетуть із бісеру, вишивають, плетуть речі, роблять етноляльки та м’які іграшки, а також займаються флористикою та петриківським розписом. Тим, хто має проблеми з вимовою, допоможуть у гуртці «Логопедична мозаїка», а до школи готують у «Веселій абетці». Також діє гурток «Здорове покоління».

Квіти, городик і… пожежники

Місцева пожежна охорона – предмет особливої гордості. Ще б пак! Вона –найстаріша в районі, була створена ще 1953 року. Наразі старе, занедбане приміщення перетворилося на сучасне, із новим обладнанням.

Тут працюють дев’ять чоловік. Вони встигають усе: і виклики приймати, і техніку ремонтувати, і навіть за маленьким городиком доглядати. Тут так заведено: усе – як удома. Затишні кімнати відпочинку, альтанка, душ, квіти на підвіконнях, песик у будці. На столах – скатертини, грамоти та… дитячі машинки. Звісно, пожежні, а ще ж які? Атмосфера настільки домашня, що, здається, от-от і з кухні вийде привітна господиня з пиріжками. Але ні, справжнє чоловіче царство. Просто коли проводиш на роботі набагато більше часу, ніж вдома, хочеться затишку, пояснюють пожежники.

Окрім традиційного червоного автомобіля, у частині «живе» швидка та аварійно-рятувальна автівка, яка потрібна під час аварій або падіння дерев на дорогу. За словами начальника місцевої пожежної охорони Новоборівської об’єднаної громади Олега Журавського, після поєднання обсяг роботи значно збільшився, тому цьогоріч введуть ще два пости – у Кропивнянській і Фасівській сільраді. Там будуть свої пожежні автомобілі та фахівці, що готові будь-коли прийти на допомогу.

На перший погляд, пожежна техніка – як новенька, але виявилося, що їй уже чверть століття. Громадська організація «Козачий курінь» допомогла відновити списані автомобілі.

І відпочили, і прибрали

Разом із вірою у світле майбутнє народилося й бажання робити добро. Тепер людей не треба вмовляти робити щось корисне – вони самі проявляють ініціативу. Наприклад, у квітні цого року пройшла велика екологічна толока зі спільного прибирання території біля річки Ірші. Весело, разом із дітлахами, навели лад, ще й купу нових друзів знайшли. Адже тепер кількість членів громади – майже 9 тисяч чоловік. Хіба можна порівняти з недавнім минулим, коли в крихітному селі зовсім поруч нудьгували «останні з Могікан»? Також стало популярно організовувати суспільні заходи через інтернет, саме так збирали народ на цей захід. Хоча й про тих, хто не користується комп’ютером, теж не забули, запросили по старинці.

– Я дуже рада, що наші села поєдналися, це справжній крок на випередження, – каже жителька Нової Борової Альона Жарчинська. – Вважаю, що в цьому велика заслуга нашого голови. Недарма люди переобирають його аж із 2004 року. Без об’єднання багато селян могли втратити робочі місця. А тепер у нас з’явилися відділи освіти, благоустрою, скоро відкриється центр надання адміністративних послуг. Набрали багато молоді, робота кипить – а значить, село живе! До речі, ніхто не зупиняється на досягнутому, селяни проходять стажування в інших країнах, нещодавно були в Польщі.

Поле для чемпіонів

Ще одна приємна новина: тепер усі охочі до футболу зможуть тренуватися на новенькому полі зі штучним покриттям.

– Сучасне зелене покриття вартістю 700 тис. грн оплатила держава, ще біля 300 тис. – гроші селян і небайдужих підприємців, – розповідає Григорій Лаврентійович.

За словами вчителя фізкультури Новоборівської гімназії Юрія Карповича, майданчик для міні-футболу однозначно потрібний, діти про нього давно мріяли. Тим паче, що тутешні футбольні команди неодноразово посідали призові місця на різних конкурсах, тепер у них є чудова база для тренувань. Доросла команда «Оріон», куди ледь не на крилах летять чоловіки з усього району, теж не відстає – прославляє свій район на різних турнірах. Цілком можливо, що в Новій Боровій тепер організовуватимуть власні змагання, новеньке поле відповідає всім стандартам. Спочатку насипом сипали щебінь, а потім вкладали оксамитовий «килим». Ще й новенькі ворота встановили.

До речі, спочатку витрачені гроші боровчани планували витратити на нагальніші потреби, а потім все ж таки віддали їх дітлахам. Нехай, ще заробимо, спорт і здоровий розвиток – це важливіше. Такі вже тут люди…

Джерело -  Газета "Рідне село"

Автор Наталія ФЕДОРОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних