ЗЕКОНОМИЛИ? БОРГУ НЕ БУДЕ!

Дата: 04.07.2017 10:54
Кількість переглядів: 868

Фото без описуНесплата обов'язкового платежу в разі наявності зекономленої субсидії не є підставою для нарахування боргу.

Внаслідок перерахунку надавачами комунальних послуг невикористаних субсидій, що відбувся минулого місяця, платіжки за газ, електроенергію, воду та опалення з мінусом можливі лише в трьох випадках:

1. заборгованість у червневій платіжці могла з'явитися в тих людей які у травні не сплатили рахунки за комунальні послуги;

2. сім'ї, які споживають більше за надані їм соціальні нормативи мають доплатити за фактично спожиту послугу;

3. якщо субсидіант до початку опалювального сезону (2016-2017 рр.) мав заборгованість і не сплатив її протягом зими. Субсидія не покриває таку заборгованість, тож субсидіант має сплатити її самостійно.      

Однак якщо сім’я скористалася своїм законним правом і використала зекономлену попереднього місяця субсидію в рахунок наступного комунального платежу, тобто скористалася так званою переплатою і не сплатила рахунок за опалення, водопостачання чи електроенергію, зокрема обов'язковий платіж, постачальники послуг не можуть трактувати це як заборгованість з оплати комунальних послуг.

Тож несплата обов’язкового платежу в разі наявності зекономленої субсидії не є підставою для нарахування субсидіантам боргів унаслідок перерахунку невикористаних субсидій. Постачальники комунальних послуг не мають права ігнорувати переплату й вимагати в людей оплачувати послуги в повному обсязі, погрожуючи вимкнути опалення чи відрізати газ.

Якщо сім’я своєчасно та в повному обсязі сплачувала свою обов'язкову частку платежу згідно з субсидією або скористалася зекономленою субсидією та не платила нічого заборгованості після повернення в бюджет невикористаних субсидій не повинно виникнути.

Якщо громадянам — одержувачам житлових субсидій надійшли платіжки із заборгованістю за тепло, газ чи електроенергію в разі використання цих енергоносіїв для опалення за минулий опалювальний період, крім трьох згаданих вище випадків, постачальники житлово-комунальних послуг зобов'язані здійснити перерахунок платежів на користь субсидіантів (постанова Кабінету Міністрів України від 23.08.2016 №534).

Крім того, в сімей, яким субсидія надійшла із запізненням, обумовленим затримкою із звірянням інформації про склад сім'ї і тарифи в місті, кошти на рахунках залишаються в повному обсязі. Такі громадяни мають право скористатися ними в будь-який час. Наприклад, якщо родина користується газом, то переплату можна використати в літні місяці або тримати її до зими; щодо централізованого опалення — кошти перебуватимуть на рахунку до наступного опалювального сезону.

ДО УВАГИ! Якщо вам нараховано борг і надавач послуги аргументує його як несплату обов'язкового платежу, а ви скористалися своїм законним правом і не платили, бо мали зекономлену субсидію, вимагайте помісячної роздруківки з такою інформацією: яка ваша соціальна норма, скільки газу, води тепла, світла ви фактично спожили скільки сплатили, а скільки зекономили. На підставі цих даних можна визначити правомірність виставлення заборгованості й причини її виникнення.

Джерело: Пенсійний кур'єр №26(736) від 30.06.2017


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних